ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ :Τι αλλαγές φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις

Νέα μορφή παίρνουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύμφωνα και με τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που όπως υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία “θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και εξυγίανσή τους”.

Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχωνεύσεων και μετατροπής των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), των Κεντρικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΕΣΕ) και των Κοινοπραξιών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΑΣΟ) σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), αλλά και των Συνεταιριστικών Εταιρειών σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις. Η προθεσμία που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου παρατάθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε από τους βουλευτές Ευστάθιο Κωνσταντινίδη και Παναγιώτη Ρήγα και ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δέχθηκε να τεθεί προς ψήφιση σε νομοσχέδιο για την Kavala Oil.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία παρουσιάζεται σειρά ρυθμίσεων που ενσωματώνονται στο άρθρο 61 του πρόσφατου νόμου 4277/2014, που έχει στόχο την ανάπτυξη και την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών.
“Μία από τις πιο σημαντικές διαρθρωτικές πολιτικές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι η υποστήριξη και ενίσχυση των σύγχρονων μορφών οργάνωσης των αγροτών. Για εμάς είναι το μεγάλο στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε, όσα εμπόδια κι αν χρειαστεί να ξεπεράσουμε. Χρειαζόμαστε ισχυρές ομάδες παραγωγών, υγιείς συνεταιρισμούς, ισχυρές διεπαγγελματικές οργανώσεις, προκειμένου να στηρίξουμε τα δυναμικά και εξωστρεφή μας προϊόντα, τον κλάδο της μεταποίησης και τελικά το εισόδημα του έλληνα αγρότη”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι “με τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν πρόσφατα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την εξυγίανσή τους”.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις που θεσπίζονται με τη διάταξη του άρθρου 61 του ν. 4277/2014, με βάση και την ερμηνευτική εγκύκλιο, είναι:

1. Η έννοια του συνεταιρισμού. Επανέρχεται ο όρος “Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις” (ΑΣΟ), για τη διάκριση των αγροτικών συνεταιρισμών (ΑΣ) και των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων (ΑΕΣ), αντικαθιστώντας έτσι την αντίστοιχη διάταξη του ν. 4015/2011 περί “Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων” (ΣΑΟ).

2. Δασικοί συνεταιρισμοί. Πέραν των αγροτικών συνεταιρισμών, ο νόμος ενδεικτικά αναφέρει και ορισμένα άλλα είδη συνεταιρισμών οι οποίοι θεωρούνται αγροτικοί, εφόσον δραστηριοποιούνται στον κλάδο ή σε δραστηριότητες της αγροτικής οικονομίας, όπως οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί, οι κτηνοτροφικοί, οι πτηνοτροφικοί, οι μελισσοκομικοί, οι σηροτροφικοί, οι αγροτουριστικοί, οι αγροβιοτεχνικοί και οι οικοτεχνικοί, παραλείποντας όμως να συμπεριλάβει τους δασικούς συνεταιρισμούς, τροποποιώντας έτσι την αντίστοιχη διάταξη του ν. 2810/2000. Συνεπώς οι δασικοί συνεταιρισμοί δεν είναι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Οι δασικοί συνεταιρισμοί και οι ενώσεις δασικών συνεταιρισμών (οι ενώσεις δασικών συνεταιρισμών κατ’ εξαίρεσιν διατηρούνται, αντίθετα προς τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίες καταργούνται) παραμένουν και συνεχίζουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4015/2011 και να διεξάγουν αρχαιρεσίες σύμφωνα µε τις διατάξεις του καταστατικού τους, µη επηρεαζόμενοι από τις ρυθμίσεις του ν. 4015/2011, όπως ισχύει.

3. Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις. Στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) περιλαμβάνονται και οι Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ), οι οποίες λειτουργούν µε τη νοµική µορφή της ανώνυµης εταιρείας, συνιστώνται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισµούς ή και άλλες ΑΕΣ και διέπονται από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει, όσον αφορά στη σύσταση και λειτουργία τους, µε τους περιορισµούς όµως που θέτει ο νόµος. Τα καταστατικά των ΑΕΣ εγκρίνονται και δηµοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, σύµφωνα µε τη διαδικασία που προβλέπεται για τις ανώνυµες εταιρείες.

4. Εθνικό Μητρώο. Ο ν. 4015/2011 εισήγαγε τον θεσµό του Εθνικού Μητρώου των ΑΣΟ και των ΕΟ (Επαγγελµατικών Οργανώσεων), ο οποίος εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην καταγραφή και την παρακολούθηση από την πολιτεία όλων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας και των διεπαγγελµατικών οργανώσεων, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ίδιων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων από την κεντρική διοίκηση και τους αρµόδιους φορείς.

5. Εποπτική Αρχή. Η σπουδαιότητα που δίδεται από τον νοµοθέτη τόσο στην τήρηση του εθνικού µητρώου όσο και στην εφαρµογή των διατάξεων περί εποπτείας, ελέγχου αλλά και εξυγίανσης των συνεταιρισµών, φαίνεται από τη σύσταση του Ειδικού Επιστηµονικού Συµβουλίου, γνωµοδοτικού χαρακτήρα, το οποίο ουσιαστικά εισηγείται επί όλων των θεµάτων που αφορούν το µητρώο και διασφαλίζει την παρακολούθηση της ορθής και νόµιµης λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισµών και των αµιγώς συνεταιριστικών εταιρειών τους, καθώς και τη λήψη µέτρων τα οποία κατά τον χρόνο του µετασχηµατισµού τους είναι απολύτως αναγκαία για την εξυγίανσή τους.

6. ΠΑΣΕΓΕΣ: Η ΠΑΣΕΓΕΣ αποτελεί την εθνική και συντονιστική οργάνωση των Αγροτικών Συνεταιρισµών και των Αγροτικών Εταιρικών Συµπράξεων. Έχει σωµατειακή διάρθρωση και δοµή και για τον λόγο αυτό δεν έχει εµπορική ιδιότητα. Μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι οι ενεργοί Αγροτικοί Συνεταιρισµοί (ΑΣ), οι δασικοί Συνεταιρισµοί, οι Αναγκαστικοί Αγροτικοί Συνεταιρισµοί και οι Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ), που προφανώς από παραδροµή στον νόµο αναφέρονται ως “Ανώνυµες” Εταιρικές Συµπράξεις. Καταργείται το πειθαρχικό συµβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

7. Φορολογικές Διατάξεις. Το πλεόνασμα στους συνεταιρισμούς είναι αφορολόγητο και για τις ΑΣΟ που μετατρέπονται ή συγχωνεύονται ισχύουν όλες οι απαλλαγές από φόρους κλπ. που ίσχυαν για τους συνεταιρισμούς. Η µεταγραφή στα υποθηκοφυλακεία γίνεται ατελώς. Δεν φορολογείται η μεταβίβαση ακινήτων των συνεταιρισμών στα μέλη του. Το εισόδημα που αποκτούν οι συνέταιροι από την εργασία τους στον συνεταιρισμό φορολογικά θεωρείται πλέον γεωργικό εισόδημα (η ρύθμιση αυτή είχε αποτελέσει πάγιο αίτημα των γυναικείων κυρίως συνεταιρισμών).

8. Μειώσεις Κεφαλαίου – Μελών. Μειώνεται το συνεταιριστικό κεφάλαιο για την ίδρυση αγροτικού συνεταιρισμού στο ποσό των 10.000 ευρώ. Μειώνεται ο αριθμός των ιδρυτικών μελών του συνεταιρισμού στα δέκα. Μέλη αγροτικών συνεταιρισμών μπορούν να γίνουν και άλλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί, χωρίς τον περιορισμό του 3% που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος.

9. Νέες προθεσμίες επανορθώσεων. Στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, τις Κεντρικές Ενώσεις και τις Κοινοπραξίες, οι οποίες κατά τη διαδικασία της μετατροπής τους παρέλειψαν κάποια ενέργεια ή την υλοποίησαν πλημμελώς λόγω της πραγματικής δυσκολίας στην εφαρμογή των διατάξεων για τη μετατροπή, παρέχεται προθεσμία τριών μηνών, δηλαδή μέχρι 30-10-2014, να επαναλάβουν τη διαδικασία αυτή, η οποία θα εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μελών του νέου συνεταιρισμού. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα επανελέγχου από το δικαστήριο πράξεων ή παραλείψεων αντίθετων προς τον νόμο, εφόσον δημιουργείται βλάβη στα συμφέροντα των συνεταιρισμών ή των μελών τους, ώστε να εξασφαλίζεται η επιβαλλόμενη για τους συνεταιρισμούς απόλυτη διαφάνεια.
Η διευθύντρια της ΕΑΣ Γιαννιτσών Αναστασία Χατζηστρατή δήλωσε στον «Λόγο» ότι εντάχθηκαν οι Συνεταιρισμοί που επιθυμούσαν στην Ένωση, οπότε έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από πέρυσι και έλαβαν έγκριση με τη Γενική Συνέλευση.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *