Έδεσσα: Στο εδώλιο μαθητές για καταλήψεις του 2012
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΤΟΔΙΚΕΙΑ
Ενώπιον του δικαστηρίου λόγω της συμμετοχής τους σε μαθητικές καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2012, αφού σε βάρους τους εκκρεμούσε ποινική δίωξη, («όποιου παρεμποδίζει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων» βάση του νόμου του 2000) παραπέμφθηκαν το πρωί της Παρασκευής, 17 Οκτωβρίου 2014, μέλη του δεκαπενταμελούς του 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας.
Στο κατηγορητήριο δεν γίνεται αναφορά σε υλικές φθορές του σχολικού κτιρίου που τυχόν προκάλεσαν οι καταληψίες, ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι διώκονται μόνο για το κλείσιμο του σχολείου.
Στην περίπτωση του ΕΠΑΛ της Έδεσσας, η κατάληψη είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2012 και είχε διαρκέσει αρκετές ημέρες. Κατηγορούμενα βρέθηκαν εκείνα τα μέλη του 15μελούς που ψήφιζαν υπέρ της κατάληψης -στην πλειονότητά τους σήμερα είναι απόφοιτοι.
Στο πλευρό των μαθητών τάχθηκε η Α ΕΛΜΕ Πέλλας: «Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι οι καταλήψεις αποτελούν πρόβλημα της σχολικής κοινότητας, που μπορεί να λυθεί χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων. Σεβόμαστε το ρόλο των εισαγγελέων και αστυνομικών αρχών, είμαστε όμως αντίθετοι στη δίωξη μαθητών, που έχουν το ελαφρυντικό του νεανικού αυθορμητισμού».
Οι ανήλικοι αθωώθηκαν και ένας εξ αυτών, θα δικαστεί τον Ιανουάριο του 2015, καθώς έχει πλέον ενηλικιωθεί. Η λογική του… παραλόγου φαίνεται πως κυριαρχεί σε τέτοιες περιπτώσεις, που βλέπουμε να κατηγορούνται και να σύρονται στα δικαστήρια μαθητές γιατί διεκδίκησαν ίσως κάποια στιγμή το αυτονόητο. Και αυτό, όπως σημείωσαν οι καθηγητές, συμβαίνει στα ΕΠΑΛ, διότι θεωρούνται σχολεία των φτωχών… υποτιμώνται και αυτό φαίνεται … Τις τελευταίες 10ετίες έχει υποβαθμιστεί βαθύτατα η τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση, περικόπηκαν ειδικότητες με σκοπό το πέρασμα των λίγων στην ιδιωτική εκπαίδευση… και εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου και πολύ περισσότερο, μέσα σε αυτό, του Τεχνικού και Επαγγελματικού Λυκείου.
«Το σχολείο ήταν υπό διάλυση και αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, διεκδικώντας το αυτονόητο» δηλώσαν σχετικά οι μαθητές.
«Τα μαθητοδικεία συνεχίζονται» πάντως όπως υποστηρίζει η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αυτοοργανωμένων Καθηγητών «ΕΓΕΡΣΗ».
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση της σημειώνει ότι:
«Ως «ΕΓΕΡΣΗ» θεωρούμε ότι πρόκειται για μία εκδικητική πράξη εκ μέρους της εξουσίας προκειμένου να φοβήσει και να κάμψει το φρόνημα όσων αντιδρούν και αντιστέκονται στις βάρβαρες πολιτικές που ασκούνται.
Ως εκπαιδευτικοί είμαστε παιδαγωγοί και ζούμε μέσα στα ίδια προβλήματα με τους μαθητές μας. Γι” αυτό δεν μπορούμε παρά να σταθούμε δίπλα τους και να αγωνιστούμε στο πλευρό τους, ενάντια στην πολιτική που γεννά προβλήματα. Η πολιτεία συνεχίζει να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό τον αγώνα των μαθητών ενάντια στο νέο νόμο για το Λύκειο, ενάντια στη συρρίκνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Κανείς δεν ξέρει πλέον τι να περιμένει. Οι βίαιες ανατροπές στο εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργούν βίαιες αντιδράσεις». Η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων και η επιφόρτιση των εκπαιδευτικών με καθήκοντα πληροφοριοδότη των διωκτικών αρχών μετατρέπει την εκπαιδευτική κοινότητα από χώρο ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας και ανοιχτής γνώσης, σε πεδίο αντιπαιδαγωγικών πρακτικών. Οι μαθητές, όπως και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, έχουν απόλυτο δικαίωμα να αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών φοίτησής τους στα δημόσια σχολεία. Ζητάμε να σταματήσει τώρα η δίωξη εναντίον των μαθητών του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου για παραβίαση του άρθρου 334 του Π.Κ. «διατάραξη οικιακής ειρήνης», επειδή συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολείου τους, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας.