Άλυτο το αίνιγμα της ΔΕΥΑ Αλμωπίας

Capture

Μετά από την παραίτηση του  Χ. Χουρσόγλου από την προεδρία της ΔΕΥΑ για προσωπικούς λόγους, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ήρθε και η παραίτηση της αντιπροέδρου Μαρτίνας Ζιάκα.

Απ” ότι φαίνεται έρχεται και νέα παραίτηση που θα ταράξει τα νερά και θα φέρει σημαντικές εξελίξεις στον Δήμο. Όπως έγινε γνωστό στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας (15/10) ο δήμαρχος Δ. Μπίνος είχε δηλώσει: «Η ΔΕΥΑ πρέπει να προχωρήσει, ευχαριστώ τον κ. Χουρσόγλου και προτείνουμε για την θέση του τον κ. Ζαχαριάδη». Ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα Χρήστο Χουρσόγλου, ανακοίνωσε πως προτείνει τον κ. Ζαχαριάδη για αυτή τη θέση, τονίζοντας την πεποίθηση του ότι θα τα καταφέρει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση, εκτός της Μαρτίνας Ζιάκα η οποία παραιτήθηκε και από Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ.
Οι εξελίξεις μάλλον έρχονται ταχύτατα να προλάβουν τις όποιες δηλώσεις – σκέψεις για την ΔΕΥΑ αφού και η θέση του κ. Ζαχαριάδη είναι μάλλον στον αέρα, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
Μια θέση που αποτελεί μεγάλο αγκάθι του παρελθόντος και «καυτή πατάτα» σήμερα, οπότε δύσκολα θα μείνει κάποιος στη θέση αυτή.

Τα στοιχεία που προκύπτουν με αριθμούς και έχουν να κάνουν ως εξής: Η ΔΕΥΑ παρουσιάζει υπόλοιπο μείον 2.740.315€ (χωρίς ωστόσο να προστεθούν τα εισπρακτέα), ενώ μαζί με τα εισπρακτέα παρουσιάζει υπόλοιπο μείον 774.315€.
Με αφορμή το μπαράζ παραιτήσεων στη ΔΕΥΑ Αλμωπίας, σας παρουσιάζουμε τα οικονομικά στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης όπως τα ανέλυσε ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Στοιχεία ΔΕΥΑ Αλμωπίας
Έσοδα την ημέρα της παράδοσης:       3.931 ευρώ
Έξοδα την ημέρα της παράδοσης:       2.744.246 ευρώ
Ανάλυση
Υποχρεώσεις ΔΕΥΑ Αριδαίας(1/12/2010): 1.286.207 E
Υποχρεώσεις ΔΕΥΑ Αλμωπίας(31/8/2014): 168.730 E
Ρυθμίσεις προς το ΙΚΑ: 84.618 E
Ρυθμίσεις προς της ΔΟΥ: 23.500 E
Ρυθμίσεις προς το ΤΣΜΕΔΕ: 66.233 E
Ρυθμίσεις προς τη ΔΕΗ: 104.676 E
Ρυθμίσεις προς τον Κ. Καραϊσ: 30.312 E
Δάνειο Τράπεζας Πειραιώς: 410.000 E
Προσωπικό: 22.800 E
Οφειλές χωρίς τιμολόγια (βάση αποφάσεων): 544.219 E
Ανείσπρακτα χρήματα των καταναλωτών: 1.966.000 E

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σηφάκης, σημειώνει σχετικά με τα όσα συμβαίνουν:
«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, η ΔΕΥΑ έχει μείον 2.740.315 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα ανείσπρακτα, καθώς δεν βρίσκονται στα ταμεία. Αν ωστόσο υπολογιστούν και αυτά με το σκεπτικό ότι θα εισπραχθούν, η ΔΕΥΑ έχει μείον 774.315 ευρώ.
Η κατάσταση που επικρατεί στον συνδυασμό της νέας δημοτικής αρχής του Δημήτρη Μπίνου έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την δυνατότητα διαχείρισης από μέρους της της δύσκολης πραγματικότητας του Δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων. Αυτά που συμβαίνουν πριν ακόμη την πρώτη συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου στην ΔΕΥΑ δεν θυμόμαστε να έχουν προηγούμενο.
Παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου 4 μόλις μέρες μετά την ομόφωνη ψήφιση του από το δημοτικό συμβούλιο, παραίτηση της εκλεγμένης αντιπροέδρου –προφανώς λόγω διαφωνίας της με την επιλογή του νέου προέδρου-, παραίτηση του δεύτερου, ομόφωνα εκλεγέντος, προέδρου 2 μέρες μετά την εκλογή του.
Και αυτά παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από πρόταση μας, για διαπαραταξιακή επιτροπή για να συμβάλλουν όλοι στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχει κληρονομήσει η ΔΕΥΑ από το παρελθόν.
Η κατάσταση αυτή, αναδεικνύοντας τις σημαντικές αδυναμίες στην συνοχή της παράταξης της πλειοψηφίας, δημιουργεί λογικές ανησυχίες για την δυνατότητα της να διαχειριστεί τις σημαντικές δυσκολίες που πραγματικά υπάρχουν. Προφανώς δεν ενημερώνονται σωστά από τον κ. Δήμαρχο οι προταθέντες για τις υποχρεώσεις που πρόκειται να αναλάβουν και τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο που τους εκλέγει ομόφωνα. Με πραγματική διάθεση να βοηθήσουμε όλοι να σωθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι θεσμοί καλούμε τον κ. δήμαρχο και την δημοτική πλειοψηφία σε μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα καθόσον με δύο συνεχόμενες παραιτήσεις προέδρων, πριν καν την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ, δημιουργείται πολύ άσχημο κλίμα με πιθανές συνέπειες στην ίδια την επιχείρηση».

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *