Έδεσσα: Πραγματοποιήθηκε ακόμη μια χρονιά με επιτυχία η παιδική εκδήλωση «Τα φαναράκια»

2016-110527

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 στις 6 το απόγευμα στην Έδεσσα διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε ακόμη μια χρονιά με επιτυχία η παιδική εκδήλωση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Μπατάνι» της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε, «Τα φαναράκια», με την συμμετοχή πάνω από 200 άτομα μικροί και μεγάλοι. Η διαδρομή  ξεκίνησε από το Μπατάνι της Έδεσσας, διέσχισε τον πεζόδρομο φτάνοντας στην δ/ση με την οδό Αριστοτέλους και κατέληξε στην πλατεία Στουγιαννάκη. Σε όλη την πορεία τα παιδάκια χαμογελαστά παρά το κρύο κρατούσαν στα χέρια τους τα κλασικά «φαναράκια» δίνοντας με τα κάλαντά τους μια γλυκιά νότα και ένα χαμόγελο σε όλους όσους τα είδαν να περνάνε με την συνοδεία των γονιών τους μέσα στην πόλη της Έδεσσας. . Όπως θα δείτε και στο βίντεο όλοι μικρού και μεγάλοι το διασκέδασαν όλοι και χαμογελαστά τραγουδούσαν γνωστά σε όλους μας χριστουγεννιάτικα τραγούδια με την συνοδεία των μουσικών.

Τα «φωτεινά κάλαντα» από τα παιδιά του Κ.Δ.Α.Π. «Μπατάνι» του Δήμου Έδεσσας κάθε χρόνο λάμπουν με την παρουσία τους στους δρόμους της Έδεσσας. Πρόκειται για έναν θεσμό «ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ» που εδώ και 15 περίπου χρόνια πραγματοποιείται στην Έδεσσα και πλέον σαν θεσμός είναι συνυφασμένος με τη νεότερη ιστορία αυτού του τόπου. Οι μικροί με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των γονιών τους κατασκευάζουν ένα πρωτότυπο κάθε φορά φαναράκι, το οποίο κρατώντας στο χέρι τους, συνοδεία ορχήστρας, περιδιαβαίνουν στους δρόμους της πόλης μας, ψάλλοντας τα κάλαντα και διάφορους Χριστουγεννιάτικους και Πρωτοχρονιάτικους ύμνους. Με τον τρόπο αυτό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, οι μικροί μας φίλοι στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Νεοέλληνας, πάντα «συν Θεώ», μπορεί να αντεπεξέρχεται κάθε αντιξοότητα που εμφανίζεται μπροστά του. Γιατί κάθε φορά που ο Έλληνας πορεύεται με πυξίδα και οδηγό το νεογέννητο Χριστό πάντα μεγαλουργεί, ενώ συγχρόνως διδάσκει σε όλα τα έθνη τί σημαίνει πραγματικά η συμπόρευση Θεού και ανθρώπου για την παγκόσμια κοινωνία μας…

Να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα έθιμο που έχει μια μακροχρόνια παράδοση που γινόταν παλαιότερα  στα χωριά της περιοχής μας καθώς χρησιμοποιώντας  συνήθως κολοκύθες τις οποίες καθάριζαν εσωτερικά, επάνω δημιουργούσαν διάφορα σχέδια ή ακόμη και πρόσωπα.  Στη συνέχεια τοποθετούσαν μέσα στο εσωτερικό τους ένα κερί συνήθως και περιφέρονταν στους δρόμους του χωριού λέγοντας τις νυκτερινές ώρες τα κάλαντα. Αυτή είναι η παράδοση «Φωτεινά κάλαντα» όπως και φέτος και ονομάσθηκαν τα Φαναράκια.

Τα συγχαρητήριά μας στους διοργανωτές του κέντρου «δημιουργικής απασχόλησης παιδιών» (ΚΔΑΠ) και σε όλα τα παιδάκια και τους γονείς και κηδεμόνες που συμμετείχαν σε αυτό το όμορφο έθιμο.

Ευχαριστούμε την κ. Όλγα Τριανταφυλλίδου για τις πληροφορίες αυτού του εθίμου.

Εμείς τους ευχόμαστε και του χρόνου με υγεία Καλές Γιορτές σε όλους…

 

 

21/12/16

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *