Έδεσσα:Τμήμα Απονομής Συντάξεως στην Έδεσσα

Τμήμα Απονομής Συντάξεως στην Έδεσσα

Τμήμα Απονομής Συντάξεως στην Έδεσσα, Υποκατάστημα στα Γιαννιτσά  και Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης σε Αριδαία και Σκύδρα 
Στοιχεία που αφορούν στην αναδιάρθρωση υπηρεσιών, το χρόνο απονομής συντάξεων, τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέδειξε η χθεσινή επίσκεψη στην Έδεσσα υποδιοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Διονύση Πατσούρη.
Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της λειτουργίας του Τμήματος Απονομής Συντάξεως, βρέθηκε στην πόλη της Έδεσσας ο υποδιοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Διονύσης Πατσούρης, πραγματοποιώντας αρχικά επαφές με υπηρεσιακά στελέχη του ιδρύματος. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρουσίασε όλα τα παραπάνω στοιχεία. Η μείωση του προσωπικού, που όπως ανέφερε είναι ετεροβαρής η σχέση του προσωπικού με τον όγκο εργασίας, διότι μέχρι τώρα οι κεντρικές υπηρεσίες που διαχειρίζονταν το 60% των υποθέσεων καλύπτονταν σε ποσοστό υπαλλήλων 40% έναντι της περιφέρειας.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΈΔΕΣΣΑ
Όσον αφορά το θέμα της απονομής των συντάξεων, το ΙΚΑ έχει θέσει σαν στόχο του την ταχύτερη απονομών αυτών. Στο σχέδιο του ΙΚΑ είναι η λειτουργία περιφερειακών υποκαταστημάτων του στην έδρα κάθε Περιφέρειας με παραρτήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις και ταυτόχρονα νέες δομές, τα λεγόμενα γραφεία κοινωνικής ασφάλισης. Μέχρι σήμερα η Θεσσαλονίκη εξυπηρετούσε 7 Νομούς και αυτή την στιγμή έχουν δημιουργηθεί τρία κέντρα απονομής συντάξεως σε Σέρρες, Βέροια και Έδεσσα και στο μέλλον θα δημιουργηθούν σε Κιλκίς και Κατερίνη. Μέσω αυτών των δομών θα επιτευχθεί η επιτάχυνση απονομής των συντάξεων, σημείωσε ο υποδιοικητής και παρουσίασε στοιχεία όσον αφορά στο χρόνο απονομής σύνταξης στα υποκαταστήματα ΙΚΑ της Περιφέρειας, που κυμαίνονται από 2 έως 6 μήνες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣE ΑΡΙΔΑΙΑ ΚΑΙ ΣΚΥΔΡΑ 
Στα γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης ο ασφαλισμένος θα έχει την δυνατότητα να προσμετρήσει τα ένσημα του δύο χρόνια προτού να καταθέσει τα χαρτιά του για την σύνταξη και να παίρνει προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις που θα μειώσουν τον χρόνο αναμονής για την σύνταξη. Στόχος του ιδρύματος είναι το πρόγραμμα ¨Σύνταξη σε μια ημέρα¨ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω το οποίου θα ψηφιοποιηθούν όλα τα ένσημα πριν το 2002.

ΚΕ.Π.Α – ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Από 1η Σεπτεμβρίου του 2011 λειτούργησαν τα ΚΕΠΑ εντός του ΙΚΑ, χωρίς φυσικά να λείψουν τα προβλήματα λόγω του τεράστιου φόρτου αιτημάτων, αλλά και των γιατρών που δεν ήθελαν αρχικά να λάβουν μέρος στη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας. Πολύ σύντομα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατσούρης, δε θα χορηγείται η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ στους ασφαλισμένους, που έχουν περάσει από τις υγειονομικές επιτροπές. Αντίθετα θα χορηγείται στους πιστοποιημένους φορείς. «Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ένα τελειωτικό χτύπημα σε φαινόμενα πλαστότητας που έχουν εντοπιστεί, όταν κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι τη μεταφορά κάποιων εγγράφων τα πλαστογραφούσαν με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν παροχές που δε δικαιούνται», τόνισε ο υποδιοικητής. Όσο αφορά την Πέλλα δεν είναι στα άμεσα σχέδια η δημιουργία Κέντρου Σύνταξης στα Γιαννιτσά διότι η κατάσταση ομαλοποιείται καθώς αυτή την στιγμή εκκρεμούν 200 υποθέσεις ενώ κάθε μήνα έχουμε 100 νέες εισροές. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 18 επιτροπές ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί 9 στις αρχές Νοεμβρίου.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ
Το ΙΚΑ διενήργησε δύο απογραφές συνταξιούχων το 2011 και το 2012. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των απογραφών αυτών, για τα δύο έτη στο Νομό Πέλλας προέκυψαν δεκαέξι περιπτώσεις θανόντων, εκ τον οποίων οι 9 προέρχονταν από την Έδεσσα, 3 από τα Γιαννιτσά και 4 από την Αριδαία και 10 περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων. Υπάρχουν 3.742 οφειλέτες εκ των οποίων μόνο οι 644, δηλαδή περίπου το 17%, έχουν υπαχθεί στο μέτρο της ρύθμισης.
Η.Θ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...