Το τελευταίο σόου της Chanel ήταν μια ωδή στο Παρίσι -Τα λιθόστρωτα έγιναν κεντήματα, τα σύννεφα φούστες [εικόνες]

chanel-show-708

Εμπνεόμενος από τη θέα που βλέπει από το σπίτι του στο Παρίσι, εκεί όπου ζει με την γάτα του την Τσουπέτ, ο Karl Lagerfeld, δημιούργησε τη συλλογή Fall-Winter 2018/19 Haute Couture της Chanel.

Μια συλλογή φόρο τιμής στο λογοτεχνικό Παρίσι, την Πόλη του Φωτός όπως την έχει γνωρίσει όλη η υφήλιος μέσα από τα σπουδαία λογοτεχνικά έργα που έχουν γραφτεί ανά τους αιώνες και την έχουν ως σημείο αναφοράς τους.

Από το σκηνικό στο Grand Palais, ως τα χρώματα και τις λεπτομέρειες της συλλογής Fall-Winter 2018/19 Haute Couture της Chanel, όλα απέπνεαν… Παρίσι!

Μια συλλογή φόρος τιμής στο λογοτεχνικό Παρίσι Chanel Photo/Olivier SaillantΜια συλλογή φόρος τιμής στο λογοτεχνικό Παρίσι Chanel Photo/Olivier Saillant

Το σκηνικό 

Αυτή τη φορά το Grand Palais, ο χώρος που έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με την Chanel, καθώς εκεί παρουσιάζονται τα περισσότερα σόου του γαλλικού Οίκου μόδας, και για χάρη του έχει μετατραπεί από terminal αεροδρομίου και βάση εκτόξευσης πυραύλου ως και ολάνθιστο κήπο, δάσος αλλά και σε λιμάνι (!) για να δέσει εκεί το κρουαζιερόπλοιο La Pausa, θύμισε απλά… Παρίσι: Ενα αντίγραφο του κτιρίου της Γαλλικής Ακαδημίας, που χτίστηκε από τον Louis le Vau για τον  Cardinal Mazarin το 1660, με τον εμβληματικό του θόλο τοποθετήθηκε στο Grand Palais, με τα μοντέλα της Chanel να περπατούν μπροστά του και ανάμεσα στα πράσινα περίπτερα των βιβλιοπωλών του Σηκουάνα, παρουσιάζοντας τις δημιουργίες της συλλογής Fall-Winter 2018/19 Haute Couture της Chanel.

«Ηρθα να ζήσω εδώ όταν ήμουν 18 ετών» θυμάται ο Karl Lagerfeld περιγράφοντας μια πόλη που τότε ακόμη είχε έντονες τις πληγές του πολέμου, με τους βρώμικους δρόμους και τα κατεστραμμένα κτίρια. «Ελεγαν στους γονείς μου ”μπορεί να χαθεί”. Αλλά η μητέρα μου ήξερε ότι είχα ένα ισχυρό ένστικτο επιβίωσης!». Ο survivor Karl Lagerfeld παρά τη μεταπολεμική μελαγχολία που απέπνεε τότε το Παρίσι το ερωτεύτηκε και όπως απέδειξε η ζωή του ο έρωτας αυτός, μαζί με την Chanel, ήταν από τις μεγαλύτερες σταθερές της ζωής του.

Στιγμιότυπο από το φινάλε Chanel Photo/Olivier SaillantΣτιγμιότυπο από το φινάλε Chanel Photo/Olivier Saillant

Η hot λεπτομέρεια

H συλλογή έχει ολόκληρη φτιαχτεί γύρω από μια λεπτομέρεια που όπως φαίνεται θα γίνει το φετίχ του επόμενου χειμώνα: Το απλό και ταπεινό φερμουάρ σε αυτή τη συλλογή δεν χρησιμοποιείται απλά για λειτουργικούς σκοπούς, αλλά μετατρέπεται σε hot στοιχείο των δημιουργιών, γίνεται η λεπτομέρεια γύρω από την οποία χτίζεται ολόκληρη η συλλογή.

Το συναντάμε στα σακάκια όχι μόνο μπροστά αλλά και στο πλάι, όπου ανοίγει για να αποκαλύψει την τονισμένη μέση, αλλά και στο πλάι στα μανίκια που ανοίγει για να αποκαλύψει τα δερμάτινα μακριά γάντια που φορούν οι γυναίκες.

Τα φερμουάρ στα μανίκια ανοίγουν και αποκαλύπτουν μακριά γάντιαΤα φερμουάρ στα μανίκια ανοίγουν και αποκαλύπτουν μακριά γάντια

Στις φούστες, μίντι και πιο μακριές, το φερμουάρ βρίσκεται στο πλάι και ανοίγει για να αποκαλύψει μια… μίνι φούστα! «Μπορείς να φορέσεις τη φούστα αυτή με το φερμουάρ κλειστό για το ραντεβού με τον… τραπεζίτη και να ανοίξεις το φερμουάρ για να συναντήσεις αμέσως μετά τον εραστή σου», περιγράφει ο Karl Lagerfeld.

Φερμουάρ, το στοιχείο φετίχ στα ρούχα του επόμενου χειμώνα, κατά την ChanelΦερμουάρ, το στοιχείο φετίχ στα ρούχα του επόμενου χειμώνα, κατά την Chanel

To φερμουάρ βρίσκεται παντού, στα παντελόνια στο πλάι, στις μπλούζες, στα μπούστα, ακόμη και στις μακρινές βραδινές φούστες. Ακόμη και στο φυστικί νυφικό της Chanel…

O Karl Lagerfeld με την ανατρεπτική νύφη της ChanelO Karl Lagerfeld με την ανατρεπτική νύφη της Chanel

Οι δημιουργίες

Οι τουίντ δημιουργίες της συλλογής και τα σιφόν αντανακλούν τις αποχρώσεις των λιθόστρωτων του Παρισιού κάτω από το συννεφιασμένο -συχνά- ουρανό και φωτίζονται από τα εκπληκτικά κεντήματα που θυμίζουν τα φώτα των πλοίων στον Σηκουάνα.

«Η υψηλή ραπτική είναι συνώνυμο του Παρισιού, έτσι δεν είναι;» αναρωτιέται ο Karl Lagerfeld» και σίγουρα κανείς άλλος δεν δημιουργεί όπως η Chanel.

Κεντήματα λάμψεις στα διάφανα υφάσματα σαν τα τα φώτα από τα πλοία, τις νύχτες, στον ΣηκουάναΚεντήματα λάμψεις στα διάφανα υφάσματα σαν τα τα φώτα από τα πλοία, τις νύχτες, στον Σηκουάνα

Ετσι, στα χρώματα κυριαρχούν τα χρώματα που συνθέτουν το πανόραμα του Παρισιού, ανοιχτό γκρι, ανθρακί της ασφάλτου, μαύρο και βαθύ ναυτικό μπλε, χρυσό και ασημί όπως οι αντανακλάσεις του φεγγαριού στους κυματισμούς του Σηκουάνα. Ανοιχτό ροζ και μοβ όπως τα χρώματα που παίρνει η πόλη στη δύση του ηλίου, άσπρο, εκρού και μπεζ σαν τα συννεφιασμένα παριζιάνικα πρωινά, πράσινο σαν αυτό που έχουν οι στέγες στα ιστορικά κτίρια.

Κεντήματα ραμμένα έτσι ώστε να θυμίζουν τα λιθόστρωτα του ΠαρισιούΚεντήματα ραμμένα έτσι ώστε να θυμίζουν τα λιθόστρωτα του Παρισιού

Και το Παρίσι δεν σταματά να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον Karl Lagerfeld και τη συλλογή Fall-Winter 2018/19 Haute Couture της Chanel. Tα κεντήματα είναι εμπνευσμένα από τα λιθόστρωτα του Παρισιού, με τους κρυστάλλους να ράβονται έτσι πάνω στα ρούχα ώστε να θυμίζει παβέ. Τα χρυσά κεντήματα στο τούλι, πάλι, είναι εμπνευσμένα από τα λουκέτα στην Pont des Arts.

Χρυσές λάμψεις στα ρούχα, φόρος τιμής στα λουκέτα της αγάπηςΧρυσές λάμψεις στα ρούχα, φόρος τιμής στα λουκέτα της αγάπης

Στη συλλογή η οργκάνζα πρωταγωνιστεί, τα σακάκια συνδυάζονται με μακριά φορέματα, τα φορέματα με μακριά παλτό, με πλισέ φούστες, οι μπλούζες είναι από σιφόν, έχουν ψηλούς γιακάδες, τα τοπ φτιάχνονται από δαντέλα, είναι κεντημένα με πούλιες, χάντρες και κρύσταλλα.

Ψηλοί γιακάδες με έντονα ντραπαρίσματα, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της συλλογής Haute Couture Fall Winter 2018/19 της ChanelΨηλοί γιακάδες με έντονα ντραπαρίσματα, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της συλλογής Haute Couture Fall Winter 2018/19 της Chanel

Οι βραδινές δημιουργίες έχουν τονισμένους ώμους, μπούστα πλούσια στολισμένα με κεντήματα και ντραπαρίσματα, συχνά έχουν σχήμα V, τα τοπ είναι κεντημένα,  συνδυάζονται με φουσκωτές φούστες σε λευκό, μαύρο ή γκρι σιφόν,  τα μπολερό είναι επίσης κεντημένα με πούλιες σε μπλε μαύρο χρώμα.

Προσεγμένα τζάκετ που ακολουθούν τις γραμμές του σώματος, αποκαλύπτουν τους ώμους, με το φερμουάρ να δεσπόζει στο κέντροΠροσεγμένα τζάκετ που ακολουθούν τις γραμμές του σώματος, αποκαλύπτουν τους ώμους, με το φερμουάρ να δεσπόζει στο κέντρο

Το θρυλικό μαύρο Chanel φόρεμα στη συλλογή Fall-Winter 2018/19 Haute Couture αποκτά εσωτερική μίνι φούστα και μπούστο από τουίντ ή πλισέ μεταξωτή ζορζέτα, φυσικά με το σήμα κατατεθέν της συλλογής, το φερμουάρ, ενώ το περίφημο μικρό μαύρο φόρεμα είναι βελούδινο και όπως και τα ασημένια φορέματα συνδυάζονται με μακρύ μαύρο κιμονό το οποίο στο εσωτερικό του είναι επενδυμένο με πολύχρωμο φλοράλ τύπωμα.

Το μικρό μαύρο φόρεμα ανανεώνεται!Το μικρό μαύρο φόρεμα ανανεώνεται!

Το σόου έκλεισε με τα νυφικά looks που έκλεψαν την παράσταση: Το πρώτο, απλό και ιδιαίτερο ταυτόχρονα, Chanel σε όλα του. Μακρύ, ίσιο αλλά αέρινο και ένα ακόμη και αυτό Chanel σε όλα του, αλλά με τον τρόπο του: Πρωτότυπο, avant garde, ανδρόγυνο: Ένα στενό φόρεμα σε φιστικί χρώμα φορεμένο με ένα σακάκι σε στιλ ρεντιγκότας με κεντήματα φύλλων σαν αυτά στις τηβέννους που φορούν τα μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας.

Η ώρα των νυφικών!Η ώρα των νυφικών!Νυφικό πρόταση από τη Chanel: Από τουίντ, σε φιστικί χρώμα, με φερμουάρ και κεντήματα. Νυφικό πρόταση από τη Chanel: Από τουίντ, σε φιστικί χρώμα, με φερμουάρ και κεντήματα.

H Chanel έβαλε τον πήχη ψηλά

Ορθά, η Vogue σχολιάζει ότι η Chanel με αυτή τη συλλογή έβαλε τον πήχη ψηλά: «Καθώς οι σχεδιαστές στην εβδομάδα μόδας υψηλής ραπτικής προσπαθούν να καθορίσουν τι σημαίνει Υψηλή Ραπτική το 2018 -καθαρός κλασικισός αλά Μέγκαν Μαρκλ ή προσπάθεια εντυπωσιασμού μέσω σχεδίου και τεχνικής- ο Karl Lagerfeld μοιάζει μόνος στο δρόμο που επιλέγει. Δεν χρειάζεται να βγάλει τα κορίτσια του να περπατήσουν με δημιουργίες με μέτρα υφάσματος να σέρνονται, μπερδεύοντας τα πόδια τους αφενός,  μαζεύοντας τη σκόνη και το χνούδι της πασαρέλας αφετέρου, για να κάνει μια δήλωση μόδας. Αντίθετα, το team υψηλής ραπτικής της Chanel δίνει έμφαση στους ώμους των σακακιών που ακολουθούν τις γραμμές του σώματος και μάζεψαν δεκάδες μέτρα σιφόν υφάσματος σε φούστες που έχουν όγκο και θυμίζουν τα σύννεφα που συχνά μαζεύονται στον παριζιάνικο ουρανό, δημιουργώντας πραγματική μαγεία που βάζει τον πήχη για την τελειότητα πραγματικά πολύ ψηλά».

Οι λεπτομέρειες 

Λάμψεις, λάμψεις, λάμψεις!Λάμψεις, λάμψεις, λάμψεις!Τα μπούστα φτιαγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν τόξα μπροστά, σαν ένα ανοιχτό V.Τα μπούστα φτιαγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν τόξα μπροστά, σαν ένα ανοιχτό V.Ψηλοί γιακάδες κεντημένοι με κρύσταλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν παβέΨηλοί γιακάδες κεντημένοι με κρύσταλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν παβέΤα φερμουάρ βρίσκονται σε κάθε σχεδόν ρούχο της συλλογής. Στα τουίντ ταγιέρ κρύβονται ανάμεσα σε δυο πλεξίδες, σήμα κατατεθέν της Chanel. Τα φερμουάρ βρίσκονται σε κάθε σχεδόν ρούχο της συλλογής. Στα τουίντ ταγιέρ κρύβονται ανάμεσα σε δυο πλεξίδες, σήμα κατατεθέν της Chanel. Μια συλλογή αποθέωση του κεντήματος.Μια συλλογή αποθέωση του κεντήματος.Τα τοπ στολίζονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τα τοπ στολίζονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το μπλε και το μαύρο που σπάνε με χρυσές λάμψεις κυριαρχούν, θυμίζοντας παριζιάνικες νύχτες. Το μπλε και το μαύρο που σπάνε με χρυσές λάμψεις κυριαρχούν, θυμίζοντας παριζιάνικες νύχτες. Εντονο V κόψιμο στο μπούστο, κεντήματα με φτερά. Εντονο V κόψιμο στο μπούστο, κεντήματα με φτερά. Τονισμένοι ώμοι, ένα ακόμη χαρακτηριστικό της συλλογής. Τονισμένοι ώμοι, ένα ακόμη χαρακτηριστικό της συλλογής. Ηaute Couture αλά Chanel by Karl Lagerfeld. Ηaute Couture αλά Chanel by Karl Lagerfeld. Τα μπολερό, το πανωφόρι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα είναι και αυτά πλούσια κεντημένα. Τα μπολερό, το πανωφόρι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα είναι και αυτά πλούσια κεντημένα. Τα χρώματα του Παρισιού σε ένα ρούχο!Τα χρώματα του Παρισιού σε ένα ρούχο!Μακριές αέρινες φούστες με κεντημένα μπολερό. Κλασικές αξίες με μια φρέσκια ματιά. Μακριές αέρινες φούστες με κεντημένα μπολερό. Κλασικές αξίες με μια φρέσκια ματιά.

Τα looks 

Μακριά παλτό με μακριά φορέματα και φούστες.Μακριά παλτό με μακριά φορέματα και φούστες.Στο κλασικό  Chanel ταγιέρ η φούστα ανοίγει στο πλάι για να αποκαλύψει μια άλλη, πιο κοντή. Στο κλασικό Chanel ταγιέρ η φούστα ανοίγει στο πλάι για να αποκαλύψει μια άλλη, πιο κοντή. Το φερμουάρ υπάρχει σε κάθε σχεδόν ρούχο της συλλογής Haute Couture Fall Winter 2018/19Το φερμουάρ υπάρχει σε κάθε σχεδόν ρούχο της συλλογής Haute Couture Fall Winter 2018/19Το φερμουάρ εδώ πλαισιώνει ολόκληρο το ταγιέρ!Το φερμουάρ εδώ πλαισιώνει ολόκληρο το ταγιέρ!Τα κορίτσια του Karl Lagerfeld περπάτησαν στην πασαρέλα με ροκ χτενίσματα και χαμηλά μποτάκια με τακούνια με καμπύλες που θα ενέκρινε και η Coco ChanelΤα κορίτσια του Karl Lagerfeld περπάτησαν στην πασαρέλα με ροκ χτενίσματα και χαμηλά μποτάκια με τακούνια με καμπύλες που θα ενέκρινε και η Coco ChanelΒαθύ μπλε για τις βραδινές δημιουργίες, με έντονες λάμψεις. Βαθύ μπλε για τις βραδινές δημιουργίες, με έντονες λάμψεις. Τα φερμουάρ είναι παρόντα και στα βραδινά σύνολα, όπου και πάλι ανοίγουν αποκαλύπτοντας μια μίνι φούστα. Τα φερμουάρ είναι παρόντα και στα βραδινά σύνολα, όπου και πάλι ανοίγουν αποκαλύπτοντας μια μίνι φούστα. Τα  έντονα ντραπαρίσματα είναι βασικό χαρακτηριστικό της συλλογής. Τα έντονα ντραπαρίσματα είναι βασικό χαρακτηριστικό της συλλογής. Το μακρύ μαύρο φόρεμα σε άλλο επίπεδοΤο μακρύ μαύρο φόρεμα σε άλλο επίπεδοΗ πλισέ φούστα θα είναι εδώ και την επόμενη σεζόν.Η πλισέ φούστα θα είναι εδώ και την επόμενη σεζόν.Εκπληκτικά κεντημένες δημιουργίες.Εκπληκτικά κεντημένες δημιουργίες.Δημιουργίες που ακολοθούν τις γραμμές του σώματος με φίνα υφάσματα. Δημιουργίες που ακολοθούν τις γραμμές του σώματος με φίνα υφάσματα. Φούστες με όγκο, σαν τα σύννεφα που μαζεύονται συχνά πάνω από τον παριζιάνικο ουρανό. Φούστες με όγκο, σαν τα σύννεφα που μαζεύονται συχνά πάνω από τον παριζιάνικο ουρανό. Οι μπαλούν φούστες συνδυάζονται με στενά τοπ με λάμψεις. Οι μπαλούν φούστες συνδυάζονται με στενά τοπ με λάμψεις. Τα χρώματα του Παρισιού σε ένα φόρεμα. Τα χρώματα του Παρισιού σε ένα φόρεμα. Κρυφές αντιθέσεις.Κρυφές αντιθέσεις.Μια από τις ωραιότερες δημιουργίες της συλλογής. Μια από τις ωραιότερες δημιουργίες της συλλογής. Παλτό σαν κιμονό από ιδιαίτερα υφάσματα. Παλτό σαν κιμονό από ιδιαίτερα υφάσματα. Το λαμπερό γκρι του Παρισιού σε ρούχο:Το λαμπερό γκρι του Παρισιού σε ρούχο:Και ένα ακόμη κιμονό με φλοράλ επένδυση. Και ένα ακόμη κιμονό με φλοράλ επένδυση. Και μια ακόμη φούστα σαν σύννεφο!Και μια ακόμη φούστα σαν σύννεφο!Και μια δημιουργία λίγο πιο ρομαντική. Και μια δημιουργία λίγο πιο ρομαντική. Επιστροφή στα κλασικά με μια σύγχρονη ματιά. Επιστροφή στα κλασικά με μια σύγχρονη ματιά. Γκρι του Παρισιού, λάμψεις, φτερά, κεντήματα σαν παβέ. Ολο το Παρίσι σε ένα ρούχο. Γκρι του Παρισιού, λάμψεις, φτερά, κεντήματα σαν

 iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *