Τι συμβαίνει στο Κλεισοχώρι ;
Ένα έργο που κόστισε μερικά εκατομμύρια ευρω προκαλεί τις αντιδράσεις των κατοίκων του Κλεισοχωρίου. Πρόκειται για το έργο των πεζοδρομήσεων του συνοικισμού του Δήμου Έδεσσας που χρηματοδοτήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ελληνικό Δημόσιο-φυσικά- αλλά παρόλο που το εγκαινίασε ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα είναι …μια τρύπα στο νερό.
Ο λόγος ; Κατ αρχήν όλοι οι δρόμοι μέσα στο χωριό έγιναν μονόδρομοι με αποτέλεσμα ένας αγρότης με το αγροτικό του ή το τρακτέρ του εάν θέλει να πάει στο σπίτι του ερχόμενος από τα χωράφια του και εάν θέλει να είναι νομοταγής και να μη παραβεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα πρέπει να κάνει γύρους, ίσως και να διασχίσει ολόκληρο το χωριό για να πάει στον προορισμό του, που μπορεί να είναι μόλις λίγα μέτρα κοντά του, πράγμα που δεν συνέβαινε παλαιότερα.
Ποιος το κάνει όμως αυτό; Ίσως κανένας. Όλοι διαπιστώνουν ότι το σύστημα της μονοδρόμησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γνωρίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τους ελέγξει κάποιο όργανο της τροχαίας για παράβαση των ρυθμιστικών πινακίδων κυκλοφορίας και έτσι συνεχίζουν να διέρχονται από τους δρόμους όπως και παλιά, δηλαδή όπως ταιριάζει στον καθένα και όπως εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Επειδή, όμως, όλοι οι δρόμοι έχουν τώρα στενέψει και ίσα-ίσα που χωράει ένα όχημα τη φορά να περνά , όταν κάποιος συναντηθεί με άλλον ερχόμενο από την αντίθετη κατεύθυνση τότε ο ένας από τους δυο θα πρέπει να ανέβει στο πεζοδρόμιο αναγκαστικά.
Τα πεζοδρόμια σε πολλές περιπτώσεις έχουν το πλάτος του δρόμου, σε ένα χωριό όπου οι πεζοί που κυκλοφορούν είναι ελάχιστοι . Αντί να απλουστεύεται η ζωή των πολιτών με τέτοια έργα, αντίθετα χειροτερεύει. Το θέμα αυτό ήλθε κατ επανάληψη στο δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας από ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων αλλά και δημοτών που έχουν διαπιστώσει τις δυσκολίες στη κυκλοφορία με αυτοκίνητα, αλλά μέχρι στιγμής ούτε επίσημη απάντηση δόθηκε αλλά ούτε και λύση.
Το μόνο που έγινε γνωστό εκ μέρους της αρμοδίας τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Έδεσσας είναι ότι οι ρυθμιστικές πινακίδες κυκλοφορίας ισχύουν στο σύνολο τους και οι πολίτες που κυκλοφορούν με αυτοκίνητα μέσα στο χωριό οφείλουν να υπακούουν. Βέβαια, εάν κάποια στιγμή συμβεί το ατύχημα , δηλαδή σε στροφή με μονοδρόμηση να έρθει με ταχύτητα άλλο αυτοκίνητο παράνομα, τότε ας πάνε στα δικαστήρια να αποδείξουν οι δυο οδηγοί οτι … δεν είναι ελέφαντες. Όσον αφορά και το δεύτερο μέρος της μεγάλης και προκλητικής δαπάνης στο έργο του Κλεισοχωρίου, όπου διαμένει και ο αρμόδιος για τα οικονομικά του Δήμου, αντιδήμαρχος και πρώην αλλά και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, είναι ο ηλεκτροφωτισμός. Κατά γενική ομολογία υπήρξε υπερβολή στη τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων , τα οποία για μικρούς δρόμους και χώρους ολίγων μέτρων είναι πολλά και προκαλούν το κοινό αίσθημα των άλλων δημοτών , αφού στην πόλη της Έδεσσας, σε αρκετά σημεία οι δημότες βαδίζουν στο απόλυτο σκοτάδι. Εδώ, στο Κλεισοχώρι, οι στύλοι φωτισμού με LED, τοποθετήθηκαν σε απόσταση 3-4 μέτρων ο ένας από τον άλλον και έτσι σε μια πλατεία μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων να υπάρχουν πάνω από 40 φωτιστικά σώματα. Το παράξενο είναι ότι εκτός από τα νέα φωτιστικά σώματα μοντέρνας τεχνολογίας εξακολουθούν να λειτουργούν και τα παλιά σώματα ιωδίου ή νέον με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι καμία σοβαρή αντίθεση δεν υπήρξε από συμβούλους της αντιπολίτευσης . Φαίνεται ότι ομονοούν στο ότι το Κλεισοχώρι «παράγει» υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες αλλά και διαθέτει αξιόλογο αριθμό ψηφοφόρων που χρειάζονται για τις επόμενες εκλογές.
meapopsi.gr