ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ….«Είσαι πολύ λίγος εσύ να μιλάς για μένα» -Σόκαρε το επίπεδο καφενείου του Τσίπρα

tsipras-eisai-ligos-2019-05-09

Από όσα βαριά ακούστηκαν χθες βράδυ στη Βουλή, μία φράση που εκστόμισε εκτός εαυτού ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα αμόκ κιτρινισμού και λάσπης, σόκαρε για το ύφος της όλους όσους τον άκουσαν. Ακόμα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είσαι πολύ λίγος εσύ να μιλάς για μένα», ακούστηκε να λέει ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος -κατά τη δευτερολογία του- στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προσπαθούσε έτσι ο Αλέξης Τσίπρας να αντεπιτεθεί, στριμωγμένος από την κοτερολογία αλλά και από την αποκάλυψη για τους νεκρούς στο Μάτι. Η φράση είναι πρωτοφανής, ειδικά όταν απευθύνεται σε πολιτικό αρχηγό. Δεν έχει ξανακουστεί στην Ολομέλεια, ούτε στις εποχές της μεγάλης όξυνσης και της πόλωσης της δεκαετίας του ’80. Ακόμα και τότε, οι μεγάλοι αντίπαλοι, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ανδρέας Παπανδρέου, ήξεραν να βάζουν ένα όριο. Ένα όριο που θέτει η πολιτική, η δημοκρατία, η ευπρέπεια και το κοινοβουλευτικό ήθος.

Το «είσαι πολύ λίγος εσύ να μιλάς για μένα» δεν έχει ειπωθεί ποτέ από κανέναν μέσα στο Κοινοβούλιο για τον πολιτικό του αντίπαλο. Μόνο σε καβγάδες στα καφενεία, στις ταβέρνες και στις φοιτητικές συνάξεις μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος τέτοια ευτελή έκφραση. Και όμως ακούστηκε από το στόμα του πρωθυπουργού μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ισως γιατί η αστική ευγένεια και η αγωγή λείπουν από τον Αλέξη Τσίπρα ή εκδηλώνονται μόνο στα κότερα των φίλων επιχειρηματιών του πρωθυπουργού.
Η επερχόμενη εκλογική ήττα φέρνει πανικό και τόνους λάσπης

Το να λέει ο πρωθυπουργός μιας χώρας στον ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι «είσαι πολύ μικρός εσύ να μιλάς για μένα» είναι σημάδι του σημείου κατάπτωσης του δημοσίου διαλόγου, αλλά και της απώλειας ψυχραιμίας από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα, αφού βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να κατακρημνίζονται στις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει χάσει κάθε ελπίδα να κερδίσει στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως σημείωναν στελέχη της αντιπολίτευσης, οι αγοραίες εκφράσεις, οι χυδαιότητες και η λάσπη που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή δείχνουν την αλαζονεία και την έπαρση που του έχει προσδώσει η εξουσία. Και ας ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας καταγγέλλοντας τον κιτρινισμό και κατηγορώντας τους αντιπάλους του για δολοφονία χαρακτήρων.

Δείχνει και κάτι ακόμα. Πόσο τον δυσκολεύουν ο δημοκρατικός διάλογος και η πολιτική αντιπαράθεση. Το «είσαι πολύ μικρός εσύ για να μιλάς για μένα» δείχνει την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί τη νομιμότητα της ύπαρξης του πολιτικού αντιπάλου. Προδίδει κάτι περισσότερο από αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Προδίδει μια καθεστωτική νοοτροπία που θεωρεί κάθε αντιπαράθεση, κάθε πολιτική επίθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κάθε αποκάλυψη για τις ατασθαλίες των κυβερνώντων, περίπου ως παράνομες.
Η δήλωση-σοκ για τον Κυμπουρόπουλο

Ποτέ ηγέτες της Αριστεράς, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος ή ο Χαριλάος Φλωράκης, πόσω μάλλον ο Ηλίας Ηλιού ή ο Μπάμπης Δρακόπουλος, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν έναν εκπρόσωπο της δικής τους παράταξης να πέφτει τόσο χαμηλά.

Διότι ανάμεσα στις πολλές χυδαιότητες και τις άτεχνες προσπάθειες να υπερασπιστεί τον εαυτό του για το σκάνδαλο με το κότερο ο κ. Τσίπρας προέβη και σε μια δήλωση-σοκ: είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιφέρει «σαν γλάστρα» τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, σαν τρόπαιο, για να ωφεληθεί από τον κόσμο των αναπήρων. Με τα λόγια αυτά ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε σε αθλιότητα και τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη που είχε επιτεθεί στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ για την αναπηρία του!

Τη φράση-σοκ του κ. Τσίπρα σχολίασε ο ίδιος ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος λέγοντας: «Είναι άδικο να αποτυπώνεται η προσπάθειά μου με αυτόν τον τρόπο. Ότι δηλαδή ο πρόεδρος της ΝΔ με εκμεταλλεύεται, αφού μπορώ και θέλω να είμαι κοντά στον κόσμο και να διαδώσω το όνειρό μου και την θέλησή μου να κάνω κάτι για την Ελλάδα μας. Δεν ζητάω τη λύπη σας. Ζητάω να καταλάβετε ποιος είμαι και τι θέλω να κάνω αν και εφόσον καταφέρω να φτάσω στην Ευρωβουλή. Ζητάω τη στήριξή σας».
Εποχή Πολάκη και νέα ήθη

Το «είσαι πολύ μικρός για να μιλάς εσύ για μένα» δείχνει σε τι επίπεδο μπορεί να φθάσει την πολιτική αντιπαράθεση το πολωτικό ύφος του Αλέξη Τσίπρα, στον δρόμο για τις κάλπες. Το είπε και μόνος του: «Θα σας πάω μέχρι τέλους». Οπου πολλοί φοβούνται ότι το «τέλος» που εννοεί ο πρωθυπουργός είναι το τέλος της πολιτικής, της δημοκρατικής αντιπαράθεσης και της αξιοπρέπειας. Το τέλος των ευπρεπών κανόνων συμπεριφοράς, που επιβάλλει ο πολιτικός και δημοκρατικός πολιτισμός.

Την προαναφερθείσα φράση τη χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς. Μόνο που το τέλος του πρώην πρωθυπουργού είναι το τέλος των δικονομικών δυνατοτήτων που του δίνει το Ποινικό Δίκαιο για να βρει δικαίωση και να αποκαλύψει τους σκευωρούς που θεωρεί ότι έστησαν την υπόθεση Novartis. Το «θα σας πάω μέχρι τέλους» του Αντώνη Σαμαρά ήταν «θα φθάσω την υπόθεση ακόμα και μέχρι τον Αρειο Πάγο, μέχρι να δικαιωθώ».

Δεν ήταν αυτό που κατάλαβε και δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλλον υπονόησε ότι θα πάει την πολιτική αντιπαράθεση μέχρι τον πάτο, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε ο φίλος του Παύλος Πολάκης.
Ωκεανός λάσπης από «κίτρινα» έντυπα

Ο κ. Τσίπρας δεν περιορίστηκε, φυσικά, μόνο σε αυτή τη φράση. Εξαπέλυσε έναν ωκεανό λάσπης και αστήρικτων κατηγοριών, μιλώντας για το εξοχικό Μητσοτάκη στην Τήνο, για offshore αγνώστων στοιχείων, για τον εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη κ.λπ.
Πανικός μετά την επίθεση Μητσοτάκη

Αυτό που δεν περίμενε, σε καμία περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η οξύτατη, με προσωπικές αναφορές, απάντηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

«Βάζετε τα άθλια έντυπά σας να χτυπάνε αμείλικτα τη σύζυγό μου, γιατί δεν τολμάτε να τα βάλετε απευθείας με μένα και έπρεπε να χτυπήσετε τη σύζυγό μου. Εσείς που μιλάτε για οικογένεια, ξαφνικά ανακαλύψατε την οικογένεια και έχετε ανησυχίες.

Επειδή όλοι έχουμε παιδιά και οικογένεια, μην πηγαίνετε τη συζήτηση εκεί. Τη φορά που θα μιλήσετε για ζάπλουτη οικογένεια, ας αναζητήσουμε λίγο τους τρόπους με τους οποίους η δική σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία που είχε. Πότε την απέκτησε, με ποιους έκανε δουλειές στη χούντα.

Μη μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο, γιατί θα τα ακούσετε κι εσείς.

Αν ήσασταν τόσο κουρασμένος και έπρεπε να ξεκουραστείτε, είχατε κάθε δικαίωμα να πάτε σε ένα σκάφος, αλλά δεν έπρεπε να το κρύψετε. Το κρύψατε για έναν λόγο. Γιατί έγινε 25 μέρες μετά το Μάτι και θα σας έκραζαν όλοι.

Αν νομίζετε ότι επειδή είστε πρώτη φορά Αριστερά όλοι σας χρωστάνε, δεν σας χρωστάνε, κ. Τσίπρα. Με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά κρινόμαστε και εμείς κι εσείς.

Ας μην μπούμε σε ποιους κάνετε ρουσφέτια στον ΟΠΑΠ και ποιοι μπαίνουν στο Μαξίμου κάθε τρεις και λίγο. Και βλέπω και τον κ. Φλαμπουράρη… Δεν είναι κουμπάρος μου δικός μου ο κ. Μαρινάκης, ούτε στα σκάφη του μπαίνω.

Ερχόμαστε από διαφορετικές οικογένειες. Εγώ έχω ζήσει την πολιτική από μικρός. Η δική μου οικογένεια εξορίστηκε στη χούντα, άλλοι έκαναν δουλίτσες με τη χούντα. Τη γνώρισα από μέσα και την απομυθοποίησα τη χλιδή της εξουσίας. Εσείς τη γνωρίσατε τώρα και κατανοώ γιατί σας σαγήνεψε. Μόνο που δεν ταιριάζει με το αριστερό σας προφίλ», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει έξαλλος την αίθουσα της Βουλής.

Πηγή: iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *