Συνταγή για μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπίρας

sintagi-bakaliaros-kourkouti-tiganitos

Η 25η Μαρτίου επιβάλει μπακαλιάρο με σκορδαλιά και εμείς έχουμε την ιδανική συνταγή για να τηγανίσετε το ψάρι στο πιο αφράτο κουρκούτι που δοκιμάσατε ποτέ.

Το ένα μυστικό μιας παραδοσιακής συνταγή όπως ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι να ξαλμυρίσετε καλά το ψάρι. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα υλικά που θα βάλετε στο κουρκούτι, ώστε να γίνει τραγανό και ταυτόχρονα αφράτο και νόστιμο.

Συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο για να μην γίνει βαρύ το τηγανητό ψάρι, αλλά και προκειμένου να μπορέσετε να βυθίσετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο καυτό λάδι, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και πιο γρήγορα.
Υλικά

Για το κουρκούτι: 250 ml νερό
160 ml μπίρα
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μία κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μία πρέζα ζάχαρη
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ένα αυγό/χωρισμένο το ασπράδι από τον κρόκο
1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
700 γρ. μπακαλιάρος υγράλατος

Εκτέλεση

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια – ζητήστε στο σούπερ μάρκετ να σας κόψει το ψάρι σε όσο μικρά κομμάτια θέλετε – και βάλτε σε μπόλικο φρέσκο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Φροντίστε να αλλάξετε το νερό, τρεις με τέσσερις φορές, ώστε να ξαλμυρίσει καλά ο μπακαλιάρος.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τον κρόκο του αυγού και την μπίρα και χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπώντας με το σύρμα προσθέτουμε σιγά, σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας ώσπου να πάρουμε έναν λείο χυλό. Προσθέτουμε και τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη.
Σε καθαρό μπολ χτυπάμε το ασπράδι ώστε να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα στα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, απαλά, ώστε να κρατήσει τον όγκο της και να ενσωματωθεί στον υπόλοιπο χυλό. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τον μπακαλιάρο και το λάδι.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο ηλιέλαιο. Βουτάμε σε δόσεις τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι, στραγγίζουμε το έξτρα κουρκούτι και ακουμπάμε απαλά στο λάδι. Τηγανίζουμε ώσπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε σκορδαλιά.
Πηγή: iefimerida.gr –

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *