Συνταγή για βελούδινη μαρμελάδα κάστανο

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, τα κάστανα μας δίνουν αφορμή για μια συνταγή που θα γεμίσει απολαυστικά το πρωινό μας.

Το κάστανο είναι ένας καρπός άρρηκτα συνδεδεμένος με τον χειμώνα. Ακόμη και σε όσους μένουμε στην πόλη, η μυρωδιά του γράφει στη μνήμη τώρα που χειμωνιάζει, στις γωνιές του δρόμου από την φουφού του καστανά.

Καθώς λοιπόν μάθαμε πως στον Όλυμπο το μάζεμα του κάστανου ξεκίνησε, αποφασίσαμε να σας δώσουμε ιδέες για μια εύκολη και απολαυστική συνταγή. Μια πάστα, μια μαρμελάδα κάστανου που θα γίνει αχώριστο υλικό τα πρωινά.
Υλικά

Για κάθε 1 κιλό κάστανου
1/2 κιλό ζάχαρη
1/4 του κιλού νερό
1 κ.γ. σιρόπι βανίλια

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τα κάστανα, τα οποία χαράζουμε καλά και βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για δέκα λεπτά. Σουρώνουμε και αφού κρυώσουν ελαφρά προκειμένου να μπορούμε να τα πιάσουμε, καθαρίζουμε από τη φλούδα τους
Βάζουμε τα καθαρισμένα κάστανα και πάλι στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε με βραστό νερό και βράζουμε για περίπου μισή ώρα. Αν πιάνουμε τον καρπό και σπάει ανάμεσα στα χέρια μας, τότε είναι έτοιμα. Στραγγίζουμε
Μπορούμε να λιώσουμε τα κάστανα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή με τον κλασικό πολτοποιητή για πουρέ πατάτας. Ο δεύτερος τρόπος θα βοηθήσει ώστε να παραμένουν κομμάτια στη μαρμελάδα, για όσους τους αρέσει αυτή η αίσθηση.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αφού λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να δένει το σιρόπι, προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου και ανακατεύουμε ζωηρά για 10′ με 15′ λεπτά. Θα δείτε την μαρμελάδα να αλλάζει χρώμα και να παίρνει μια ωραία γυαλιστερή υφή. Στα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτουμε και την βανίλια.
Βάζουμε όπως είναι καυτή σε βαζάκια, αποστειρωμένα, φροντίζοντας να γεμίσουν ως το χείλος. Κλείνουμε το καπάκι και αποθηκεύουμε στο ράφι με το καπάκι προς τα κάτω μέχρι να κρυώσουν.

Πηγή: iefimerida.gr

Leave a Comment