Σε αυτή την ηλικία, πολλοί γονείς χάνουν τον έλεγχο του παιδιού τους

se-afti-tin-ilikia-polloi-goneis-xanoun-ton-elegxo-tou-paidiou-tous.col-8

Μετά από χρόνια φροντίδας, προσοχής και πλήρους εποπτείας της ζωής του παιδιού, οι γονείς αισθάνονται ότι αρχίζουν να χάνουν τον πλήρη έλεγχο όταν αυτό κλείσει τα 13 του χρόνια. 

Σε αυτό κατέληξε μια πρόσφατη έρευνα της Vitabiotics Wellteen, η οποία ερεύνησε 2.000 γονείς εφήβων ηλικίας 13 ως 18 ετών και διαπίστωσε ότι 6 στους 10 νιώθουν λιγότεροι ισχυροί καθώς το παιδί τους αρχίζει να ανεξαρτητοποιείται.

Η αίσθηση της απώλειας ελέγχου έχει να κάνει κυρίως με τη διατροφή. Όταν το παιδί ξεκινά το γυμνάσιο, είναι πιθανό να πηγαίνει και να έρχεται μόνο του από το σχολείο, ή να κάνει μικρές βόλτες με φίλους του, χωρίς την επιτήρηση του γονέα.

Έτσι, ο φόβος των γονιών είναι ότι, η αίσθηση ελευθερίας θα έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να καταναλώνει όλες εκείνες τις ανθυγιεινές τροφές που ήταν «απαγορευμένες» στο σπίτι: σοκολάτες, αναψυκτικά, πατατάκια και junk food κάθε είδους.

Μάλιστα, το 43% δήλωσε ότι βρίσκει άδειες συσκευασίες από τέτοιες τροφές, κρυμμένες στο δωμάτιο των παιδιών ενώ το 39% παραδέχτηκε ότι δε γνωρίζει πάντα τις παρέες τους. Σε αυτή την ηλικία, αρχίζουν οι πρώτοι καβγάδες με θέμα τη σωστή διατροφή, με αποτέλεσμα να οξύνεται στα παιδιά η αίσθηση της αντίδρασης.

«Οι έφηβοι ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες με τις χειρότερες διατροφικές συνήθειες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα παιδιά αντιδρούν στους γονείς, δοκιμάζουν τα όρια της ελευθερίας τους αλλά και νιώθουν πιεσμένα από τις νέες σχολικές υποχρεώσεις και τη διαδικασία κοινωνικοποίησης», δήλωσε ένας υπεύθυνος της έρευνας.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *