Πόσο συχνά είναι «φυσιολογικό» να κάνουμε σεξ;

pexels-dainis-graveris-3773665-768x513

Κάνουμε περισσότερο συχνά ή λιγότερο συχνά σεξ από τους άλλους; Τελικά υπάρχει κάποια συχνότητα στην ερωτική επαφή που θεωρείται…φυσιολογική;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι συνευρίσκονται ερωτικά. Η κατάσταση της σχέσης, η υγεία, η ηλικία, όλα παίζουν κάποιο ρόλο. Τα ζευγάρια, στην αρχή της σχέσης κάνουν σεξ συχνά. Ο ρυθμός αυτός μπορεί να μειώνεται όσο η σχέση προχωρά. Οι εργασιακές συνθήκες, τα παιδιά, μπορεί να μην αφήνουν χρόνο για ερωτικές περιπτύξεις. Ακόμη περισσότερο, η ασθένεια και ο χρόνιος πόνος, μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και αποτρεπτικά.

Το 2010, το ινστιτούτο Kinsey έδωσε τα αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας για τη Σεξουαλική Υγεία και Συμπεριφορά.

Άνδρες

Μόνο το 2% των ελεύθερων ανδρών ηλικίας 18-24 κάνουν σεξ 4 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, όπως και το 21% των παντρεμένων ανδρών.
Λίγο λιγότερο από τους μισούς παντρεμένους άνδρες ηλικίας 25-49 κάνουν σεξ από λίγες φορές το μήνα έως 1 φορά την εβδομάδα. Οι παντρεμένοι άνδρες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα από κάθε άλλη ομάδα σε αυτές τις ηλικίες.
Η ηλικία δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τη συχνότητα των επαφών. 13% των ελεύθερων ανδρών ηλικίας 70 και άνω, έχουν λίγες επαφές το μήνα έως 1 ανά εβδομάδα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άνδρες με σύντροφο και τους παντρεμένους άνδρες είναι 63% και 15% αντίστοιχα.



Γυναίκες

Το 5% των ελεύθερων γυναικών ηλικίας 18-24, αλλά και το 23% των παντρεμένων γυναικών κάνει σεξ 4 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικίας 25-59 κάνουν σεξ από λίγες φορές το μήνα έως 1 φορά ανά εβδομάδα, συχνότητα μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των γυναικών με σύντροφο ή των ελεύθερων γυναικών.
Η συχνότητα επαφών μειώνεται με την ηλικία. Παρόλα αυτά, περίπου 1 στις 4 γυναίκες ηλικίας άνω των 70, με σύντροφο, έχουν περισσότερες από 4 επαφές την εβδομάδα.

Η μεγαλύτερη συχνότητα επαφών δε σημαίνει και απαραίτητα μεγαλύτερη ικανοποίηση ή περισσότερο ευτυχισμένο ζευγάρι. Ας θυμηθούμε ότι κάθε άνθρωπος και κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό, άρα λοιπόν δεν υπάρχει και μία συνταγή κοινή για κάθε περίπτωση. Η «σωστή» συχνότητα επαφών είναι η συχνότητα που ικανοποιεί κάθε ζευγάρι ξεχωριστά. Μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο, αλλά αξίζει να εστιάζουμε στην οικειότητα, την επικοινωνία και στο δέσιμο παρά στους αριθμούς και τις στατιστικές.

Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει ασυμφωνία για τη συχνότητα των επαφών μέσα στο ζευγάρι; Το κρίσιμο στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι η επικοινωνία και η διάθεση για υποχωρήσεις. Ο ειδικός στη σεξουαλική υγεία μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να κατακτήσει μια λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *