Οι νοσταλγοί του παρελθόντος -Ζουν, ντύνονται και ακολουθούν φανατικά το lifestyle μιας άλλης εποχής

andras-40s-style

Όλο και περισσότεροι φανατικοί του κινήματος της νοσταλγίας απαρνούνται τον 21ο αιώνα και βρίσκουν διαφυγή σε παλιότερες εποχές.

Η γοητεία που ασκεί το παρελθόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας δεν είναι κάτι νέο. Από τις παλιές ταινίες που βλέπουμε ξανά και ξανά, έως τα κομμάτια των 60s που σιγοτραγουδάμε σε κάθε ευκαιρία, οι περασμένες δεκαετίες μπορεί να περνούν, αλλά δεν ξεχνιούνται. Μάλιστα, αποτελούν και αστείρευτη πηγή έμπνευσης και σε πολλούς τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας -με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μόδα, που λατρεύει τα 70s και τα αναβιώνει σχεδόν κάθε σεζόν, αλλά και την ομορφιά, που επαναλάνσαρε το grunge style των 90s σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή.

Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που πάνε την αδυναμία τους για περασμένες εποχές σε άλλο επίπεδο και τους γίνεται σχεδόν εμμονή, με αποτέλεσμα μερικοί σχεδόν να ζουν την καθημερινότητά τους σαν να βρίσκονται στη βικτοριανή εποχή, στα 40s, τα 70s ή άλλες εποχές που μπορεί να τους γοητεύουν.

Στην έρευνα της για τη λεγόμενη «πολιτιστική νοσταλγία» η ακαδημαϊκός από τις Η.Π.Α. Barbara B Stern διαφοροποιεί την έννοια της «ιστορικής νοσταλγίας» -η οποία εκφράζει την επιθυμία να ξεφύγει κανείς από τη σύγχρονη ζωή και να αποδράσει σε μια παρελθοντική εποχή, την οποία θεωρεί καλύτερη από εκείνη που ζει εκείνος- από την «προσωπική νοσταλγία», η οποία συνήθως σημαίνει ότι κάποιος ανατρέχει σε δικές του μνήμες, συνήθως από την παιδική του ηλικία, τις οποίες έχει συνδέσει με ζεστασιά, ασφάλεια και αγάπη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο University of Southampton, Tim Wildschut, «Η νοσταλγία έχει διάφορες ψυχολογικές εξηγήσεις. Δίνει περισσότερο νόημα στην ταυτότητά μας και προσφέρει μια διέξοδο από τα προβλήματα του παρόντος. Η έρευνά μας έδειξε ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορούν να εξάψουν τη νοσταλγία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ενώσει κοινωνικές ομάδες και να προσφέρει ψυχολογική στήριξη. Με αυτήν την οπτική, η νοσταλγία καταπολεμά τις αρνητικές συνέπειες της μοναξιάς».

Σύμφωνα με την Guardian, το φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι ονειρεύονταν ότι ζούσαν στο παρελθόν και εμπνέονταν από άλλη εποχή δεν είναι καινούργιο. Από τα teddy boys των 50s που εμπνέονταν από τις συμμορίες της εδουαρδινής εποχής έως τα αγόρια που αναπαριστούσαν μάχες από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, δεκαετίας μετά τη λήξη του, το παρελθόν πάντα γοήτευε. Αυτό όμως που φαίνεται να έχει γίνει η νέα τάση, είναι οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να ζουν ακριβώς όπως τότε, φορώντας ακόμα και ρούχα της τότε εποχής (που φτιάνουν οι ίδιοι ή τους φτιάχνουν άλλοι) και κινούνται με τα τότε οχήματα (παλιά ποδήλατα ή αυτοκίνητα). Οι λιγότερο φανατικοί, αρκούνται σε θεματικά σαββατοκύριακα, διοργανώνοντας 50s βραδιές χορού, tea parties της βικτοριανής εποχής και 80s πάρτι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των retromaniacs είναι ο ένας 19χρονος Βρετανός, ο Τσάρλι Ρόι, οποίος είναι εθισμένος στην πολεμική περίοδο των 40s κι έχει ξοδέψει χιλιάδες ευρώ σε αντικείμενα εκείνης της εποχής -αλλά και από τα 30s και 50s. Ο ίδιος στον ελεύθερό του χρόνο ντύνεται όπως ντύνονταν τότε οι άνδρες, φορώντας tweed σακάκι, Oxford παντελόνια, αλλά και στρατιωτικές στολές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος αναφέρει ότι το πάθος για εκείνη την εποχή ξεκίνησε από μικρός, όταν η γιαγιά του έλεγε ιστορίες από τη ζωή της τότε, όταν δούλευε σε εργοστάσιο.

Από την άλλη, ο Michael Koropisz, ένας 24χρονος καλλιτέχνης, ζει την καθημερινότητά του σαν είναι Βρετανός του 1890 και συχνά διοργανώνει events για όσους μοιράζονται το πάθος του για τη βικτοριανή εποχή. Ο Koropisz ακούει μουσική από γραμμόφωνο, δεν έχει τηλεόραση και το 2017, όταν επέλεξε να ζήσει ολοκληρωτικά τη ζωή του σαν να βρίσκεται στα τέλη του 19ου αιώνα, αντικατέστησε το λάπτοπ του με ένα γραφείο αλληλογραφίας με πένα και μελάνι.

Εμμονή με τα late 50s έχει το σύγχρονο pinup girl Luci Fay, η οποία εκτός από το στιλ της, και το σπίτι της μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από εκείνη την εποχή. Vintage και ρετρό έπιπλα, balloon φούστες, ανάλογο hairstyle και ανάλογο attitude συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα φιγούρα -σαν να τη βλέπουμε στο Grease. Η ίδια, εκτός από ένα αρκετά δημοφιλές προφίλ στο Instagram, διατηρεί κι ένα πετυχημένο κανάλι στο YouTube.

Σε πιο σύγχρονη εποχή «επέλεξε» να ζήσει η Estelle Bilson με τον σύζυγό της, Stephen De Sarasola, οι οποίοι έχουν έναν γιο. Στο σπίτι τους όλα είναι από τα 70s, αναλογικά και δεν υπάρχει τίποτα σύγχρονο, εκτός από τα στρώματα. Όπως και όλοι όσοι έχουν εμμονή με παλιότερες εποχές ζει έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, καθώς ουσιαστικά ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί αντικείμενα εκείνης της εποχής, ακόμα και τα ρούχα του ζευγαριού είναι vintage.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *