Νεανικό κάλεσμα: Ο στόχος της νέας «ιντερνετικής» Toyota Corolla [video]

crlsp2018_07_s
Με την Corolla, η Toyota διαθέτει το πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο όλων των εποχών. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι που την αγόρασαν όταν λανσαρίστηκε το 1966 παραμένουν οι κύριοι πελάτες.

Ο μέσος ιδιοκτήτης της 4θυρης Corolla στην Ιαπωνία είναι πάνω από 70 χρονών, σύμφωνα με την Toyota, καθιστώντας προτεραιότητα για την εταιρεία να προσελκύσει μια νέα γενιά αγοραστών. Η Toyota στοιχηματίζει ότι μπορεί να το κάνει αυτό μέσω της σύνδεσης στο ίντερνετ.

Εχθές Τρίτη, η Toyota λανσάρισε εμπορικά μια πλήρως επανασχεδιασμένη χάτσμπακ Corolla Sport – μαζί με το νέο Crown, την μπερλίνα ναυαρχίδα στην Ιαπωνία, ως την πρώτη γενιά πλήρως συνδεδεμένων αυτοκινήτων.

«Είμαστε ευγνώμονες που οι παλαιότεροι πελάτες μας παρέμειναν πιστοί στην Corolla», δήλωσε ο Yoshiki Konishi, επικεφαλής μηχανικός της Corolla Sport, η οποία τους επόμενους μήνες θα πωλείται στη Βόρειο Αμερική και στην Ευρώπη από το 2019.

«Αλλά θέλουμε η Corolla να ακούγεται περισσότερο με τους νεότερους οδηγούς… θέλουμε να στοχεύσουμε τους ανθρώπους στις ηλικίες των 20 και 30».

Toyota Corolla Sport

Το υλικό του Data Communication Module της Toyota θα είναι στάνταρ, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να εκτελούν εργασίες όπως το κλείσιμο των παραθύρων του αυτοκινήτου τους από το smartphone και να ζητούν από έναν εικονικό βοηθό οδηγίες, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία T-Connect της εταιρείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 52 χρόνια Toyota Corolla 1966-2018

Ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, αγωνίζεται να μετατρέψει την αυτοκινητοβιομηχανία που ο παππούς του ίδρυσε πριν από οκτώ δεκαετίες σε ένα φορέα παροχής υπηρεσιών κινητικότητας. Και όλα αυτά εν μέσω του μετασχηματισμού της Toyota σε μια βιομηχανία, της οποίας η McKinsey & Co., εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, εκτιμά ότι τα έσοδα από τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 750 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Ο Toyoda έχει πει για το cloud ότι είναι η μεγαλύτερη διαταραχή αλλά και η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις νέες αυτοκινητοβιομηχανίες. Έχει δε θέσει ως στόχο να συνδέσει με το ίντερνετ το 70% των νέων μοντέλων της Toyota μέχρι το 2020.

Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Toyota στην Corolla και στο Crown δεν είναι καινούργιες, με μερικές από αυτές να βρίσκονται διαθέσιμες για περισσότερο από μια δεκαετία. Αλλά η πώληση αυτών των μοντέλων, ως τα πρώτα πλήρως συνδεδεμένα αυτοκίνητα της Toyota, θα μπορούσε να δημιουργήσει το απαραίτητο επικοινωνιακό θόρυβο για υπηρεσίες που μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει να δελεάσουν περισσότερους αγοραστές.

Toyota Corolla Sport

Οι πελάτες θα έχουν το T-Connect δωρεάν για τρία χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Toyota για να τους προσδέσει τρόπον τινά με υπηρεσίες, όπως βοήθεια πλοήγησης με τεχνητή νοημοσύνη και μια 24ωρη υπηρεσία που θα βοηθά για οτιδήποτε, από την εύρεση εστιατορίου μέχρι να ζητήσει βοήθεια εάν ο οδηγός αισθανθεί ξαφνικά άρρωστος.

Η Toyota στοχεύει να πουλάει 2.300 κομμάτια από τη Corolla Sport ανά μήνα στην Ιαπωνία, υπερδιπλασιάζοντας το στόχο των 1.000 αυτοκινήτων του προηγούμενου μοντέλου, του Auris. Το νέο αυτοκίνητο έχει τιμή εκκίνησης περίπου 2,1 εκατομμυρίων γιεν (16.400 ευρώ), σε σύγκριση με μια βασική τιμή περίπου 1,8 εκατομμυρίων γιεν (€14.000) για το Auris.

«Με την προσθήκη συνδεδεμένων δυνατοτήτων σε ένα μοντέλο που είναι γνωστό ότι είναι δημοφιλές μεταξύ των παλαιοτέρων οδηγών, η Toyota προσπαθεί να προσελκύσει νέους ανθρώπους στην Corolla και να διευρύνει την πελατειακή βάση της [στο σπίτι]», δήλωσε ο Takeshi Miyao, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων, Carnorama.

«Με αυτό τον τρόπο, ποντάρεις στο ότι η επόμενη τάση για το αυτοκινήτου μπορεί να μη βασίζεται στην κατηγορία ή στο μοντέλο, αλλά ίσως σε εφαρμογές ή λειτουργίες».

Toyota Corolla Sport

Αλλά η προσέλκυση νέων οδηγών είναι γενικά μια δύσκολη υπόθεση στην Ιαπωνία, όπου ο αριθμός των κατόχων αδειών οδήγησης με ηλικία κάτω από τα 30 μειώθηκε κατά 22% την τελευταία δεκαετία, ενώ γι’ αυτούς τους ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 64%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Να επαναλάβουμε ότι, από το λανσάρισμα της Corolla το 1966, 46 εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν πωληθεί σε περισσότερες από 150 χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα 10 best seller όλων των εποχών

Η Toyota αρνήθηκε να δώσει τους δημογραφικούς στόχους για το νέο μοντέλο, αλλά ο Konishi αναγνώρισε ότι η αξιοπιστία της Corolla πιθανότατα θα συνέχιζε να προσελκύει τους ώριμους οδηγούς.

«Είμαι στα 50 μου και σκοπεύω να αγοράσω μία», κατέληξε.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *