Μαύρο ή λευκό ψωμί; Τρεις μύθοι και μία αλήθεια

Μαύρο ή λευκό ψωμί; Τρεις μύθοι και μία αλήθεια

Το ψωμί, δυσεύρετο για ολόκληρες γενιές, έγινε η απόλυτη ενοχή του 21ου αιώνα. Τι πραγματικά ισχύει;

Οι μύθοι που κυκλοφορούν για το ψωμί:

1. Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το ψωμί ολικής αλέσεως.
Λάθος! Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει περίπου ίδια θερμιδική αξία με το λευκό. Η διαφορά του είναι ότι παρασκευάζεται από αναποφλοίωτο σιτάρι, με αποτέλεσμα να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο δείκτη κορεσμού.

2. Αν έχω διαβήτη τύπου 2, δεν μπορώ να καταναλώσω ψωμί.
Λάθος! Σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 πρέπει να λαμβάνεται συγκεκριμένη ποσότητα υδατάνθρακα ανά γεύμα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού, μπορεί το ψωμί να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιο ενός διαβητικού.
Πρέπει όμως να προτιμάται ψωμί ολικής αλέσεως, λόγω χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το οποίο δεν ανεβάζει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

3. Το χωριάτικο ψωμί, ή αλλιώς το ψωμί που παρασκευάζεται με προζύμι, έχει μεγαλύτερη θερμιδική αξία από τα υπόλοιπα είδη.
Λάθος! Κάτι τέτοιο αποτελεί ακόμα έναν διατροφικό μύθο. Το χωριάτικο ψωμί, ή αλλιώς ψωμί με προζύμι, έχει ελαφρώς μικρότερη θερμιδική αξία από όλα τα υπόλοιπα είδη.

4. Το ψωμί, εκτός από υδατάνθρακες, περιέχει και πρωτεΐνη.
Σωστό! Για κάποιο λόγο είναι ευρέως γνωστό πως το ψωμί είναι ένα τρόφιμο που περιέχει αποκλειστικά και μόνο υδατάνθρακα, κάτι το οποίο δεν ισχύει, αφού 1 φέτα ψωμί 30 γραμμαρίων περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακα αλλά και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...