Μήλο: Από τις καλύτερες χρονιές εµπορικά για την Καστοριά

Mousidisdimosthenis23-300x160

Η αφρικανική σκόνη που έφτασε την περασµένη άνοιξη µέχρι και την Καστοριά, δεν επέτρεψε να γίνει σωστά η γονιµοποίηση των ανθών

Σηµαντικά µειωµένες στρεµµατικές αποδόσεις ανέδειξε η ολοκλήρωση της συγκοµιδής στα περιβόλια της Καστοριάς. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της τοπικής ΓΕΟΚΑ, ∆ήµο Μωυσίδη, η αφρικανική σκόνη που έφτασε την περασµένη άνοιξη µέχρι και την Καστοριά, δεν επέτρεψε να γίνει σωστά η γονιµοποίηση των ανθών, µε συνέπεια να προκληθεί µείωση της παραγωγής, που εκτιµάται στο 40% έως 50% συγκριτικά µε πέρυσι.

«Στο νοµό καλλιεργούνται γύρω στα 14.000 στρέµµατα κι ενώ κανονικά έπρεπε να έχουµε ένα τονάζ κοντά στους 45.000 τόνους, φαίνεται ότι η παραγωγή κυµάνθηκε στους περίπου 22.000 τόνους», υποστήριξε ο κ. Μωυσίδης, σηµειώνοντας πως ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει ως επιλέξιµη την αιτία της µειωµένης απόδοσης και δεν αποζηµιώνει τους παραγωγούς.

Από εµπορικής άποψης, ωστόσο, τα πράγµατα πάνε καλά. «∆ιανύουµε µια από τις καλύτερες χρονιές εµπορικά. Μέχρι τώρα ως ΓΕΟΚΑ έχουµε διακινήσει στις αγορές περί το 25%, από τους συνολικά 14.000 τόνους µήλα που συγκεντρώσαµε φέτος από τα µέλη µας, µε τον µεγαλύτερο όγκο να εξάγονται κυρίως σε Αίγυπτο, Βουλγαρία και Ρουµανία» τονίζει ο έµπειρος συνεταιριστής, προσθέτοντας πως «συγκριτικά µε πέρυσι, η τιµή παραγωγού είναι αυξηµένη κατά περίπου 15 λεπτά το κιλό. Αυτό σηµαίνει πως φέτος οι τιµές είναι µεταξύ 45 και 55 λεπτά το κιλό, έναντι 35 έως 45 που έπιαναν ένα χρόνο πριν».

Μάλιστα ο κ. Μωυσίδης εκτιµά πως µετά την πρωτοχρονιά οι τιµές θα τσιµπήσουν ακόµη περισσότερο. Σχολιάζοντας δε, τους λόγους για τους οποίους τα µήλα της περιοχής κάνουν καλύτερη εµπορική πορεία φέτος απέδωσε την εξέλιξη αυτή αφενός στη µεγάλη µείωση παραγωγής που είχαν χώρες όπως η Πολωνία, η Ουκρανία και η Ρουµανία και αφετέρου στην πολύ καλύτερη δουλειά που έχει γίνει από τις τελωνειακές αρχές, σε σχέση µε την «ελληνοποίηση».

* Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Top 50 Ελληνικά Τυριά»
Διαβάστε όλο το άρθρο του Λεωνίδα Λιάμη στο agronews.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *