Η αλήθεια για τις γυναίκες και το συναισθηματικό φαγητό

bridget

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε σημαντική σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της επιθυμίας για φαγητό και ειδικότερα junk food. Πώς μπορεί να σταματήσει η κακή αυτή συνήθεια;

Η Μπρίτζετ Τζόουνς -την οποία έχει υποδυθεί η Ρενέ Ζελβέγκερ- έχει μείνει στη μνήμη μας για το πόσο αδέξια και χαριτωμένη ήταν αλλά επίσης και γιατί μας χάρισε την χαρακτηριστική σκηνή όπου η ίδια βρίσκεται ξαπλωμένη ανάσκελα, τυλιγμένη με ένα πάπλωμα, τρώγοντας ένα ολόκληρο οικογενειακό παγωτό μαζί με… πατατάκια.

Αν και εσείς έχετε πιάσει τον εαυτό σας να καταναλώνει πρόχειρο φαγητό όταν νιώθετε μοναξιά, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι καθώς μία νέα μελέτη βρήκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και της επιθυμίας για ανθυγιεινό φαγητό.

Νέα έρευνα από το UCLA στην Αμερική διαπίστωσε ότι η μοναξιά συνδέεται στενά με την επιθυμία και την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

Συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αισθάνονται μοναξιά έδειξαν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με επιθυμία για φαγητό, ειδικά όταν έβλεπαν φωτογραφίες με τροφές πλούσιες σε θερμίδες και ζάχαρη.

Η μελέτη με δείγμα 93 γυναίκες διαπίστωσε ότι η ίδια ομάδα μοναχικών γυναικών ανέφερε επίσης ότι είχε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές και ανεξέλεγκτη διατροφή.

«Όταν βιώνουμε κοινωνική απομόνωση ή συναισθηματική δυσφορία, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου αναζητά ευχαρίστηση και άνεση», λέει η νευροεπιστήμονας Dr Rachel Taylor. «Η μοναξιά συνδέεται με το συναισθηματικό φαγητό, όπου το φαγητό χρησιμεύει ως μια μορφή ανακούφισης».

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό το είδος συναισθηματικής διατροφής από τους άνδρες.

«Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στις ενδείξεις τροφής, θέτοντας σε κίνδυνο τον εκτελεστικό έλεγχο», προσθέτει. «Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αντισταθούν σε ανθυγιεινά τρόφιμα λόγω της αυξημένης επιθυμίας τους και του μειωμένου αυτοελέγχου».

Φωτογραφία/Shutterstock

Η κατανάλωση τροφής όταν είμαστε μόνοι μας μπορεί να μειώσει την επιθυμία των ατόμων να τρέφονται υγιεινά, να μην έχουν κίνητρο για την προετοιμασία θρεπτικών γευμάτων αλλά και να μην τηρούν το πρόγραμμα και τις θερμίδες των γευμάτων τους. Έτσι υπάρχει η ελευθερία να επιδοθούν σε οποιαδήποτε συμπεριφορά επιλέξουν καθώς δεν νιώθουν «δεσμευμένοι».

«Η μοναξιά μπορεί να συσχετιστεί με συναισθήματα όπως η ενοχή και η ντροπή τα οποία θα οδηγήσουν σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές», λέει η Δρ Taylor. «Μπορούν να δημιουργήσουν έναν κύκλο όπου τα αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε πιο ανθυγιεινή διατροφή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε περισσότερη ενοχή και ντροπή».

Η επιστήμονας συμπεριφοράς Dr Heather McKee μιλώντας στην Telegraph προτείνει αρχικά να δώσετε προσοχή στα συναισθήματα που οδηγούν στην επιθυμία για ανθυγιεινή διατροφή και δίνει έξι πολύτιμες συμβουλές.

Παρακολουθήστε τα συναισθήματά σας

«Παρακολουθήστε πότε νιώθετε επιθυμία για πρόχειρο φαγητό για μία εβδομάδα. Προσέξτε ποιος είναι ο πειρασμός, πότε είναι πιο πιθανό να ενδώσετε, ποιο ήταν το συναίσθημα που σας ώθησε, μόλις εμφανιστεί το μοτίβο θα είναι πολύ πιο εύκολο να το σπάσετε».

Βρείτε άλλα comfort food

Εάν επιθυμείτε να καταναλώστε πρόχειρο φαγητό επειδή είστε μόνοι σκεφτείτε ποιες άλλες -πιο υγιεινές- τροφές θα μπορούσαν να σας δώσουν την ίδια αίσθηση. «Σκεφτείτε για παράδειγμα τα φαγητά που απολαμβάνατε ως παιδί». Αυτά θα είναι λιγότερο αυτοκαταστροφικά και πιο θρεπτικά, κάνοντάς μας να νιώθουμε καλύτερα σωματικά και συναισθηματικά.

Τηρήστε το πρόγραμμα των γευμάτων σας

Η έρευνα προτείνει ότι η κατανάλωση τακτικών γευμάτων σε καθορισμένες ώρες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συναισθηματικής κατανάλωσης φαγητού καθώς ο προγραμματισμός των γευμάτων σας βοηθά αφού γνωρίζετε πότε και τι θα φάτε μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Μια γαλλική μελέτη έδειξε ότι η τήρηση του ωραρίου των γευμάτων σχετίζεται επίσης με την ποικιλία των τροφίμων και την ποιότητα της διατροφής.

Φωτογραφία/Shutterstock

Μην παραμελείτε να βλέπετε τους φίλους σας

Έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα πως οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν το «κλειδί» για μία πιο υγιή ζωή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να βγαίνουμε έξω και να κάνουμε πολλούς νέους φίλους – απλά χρειάζεται να συνδεόμαστε πιο τακτικά με αυτούς που έχουμε ήδη στη ζωή μας. «Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να στείλετε μήνυμα σε έναν συγγενή ή να γράψετε ένα μήνυμα για να ευχαριστήσετε έναν φίλο για κάτι», συμβουλεύει η Δρ McKee.

Μελέτες δείχνουν ότι μόνο μια γρήγορη συνομιλία με έναν φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο κάθε μέρα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα του άγχους και της ευτυχίας, καθιστώντας μας λιγότερο πιθανό να επιθυμούμε πρόχειρο φαγητό.

Ασκηθείτε

Σίγουρα η έκρηξη ντοπαμίνης που δημιουργείτε στον οργανισμό μας από την κατανάλωση μίας τροφής πλούσιας σε ζάχαρη μας δίνει την αίσθηση της ευχαρίστησης και της ικανοποίησης αλλά αυτό μπορούμε να το πετύχουμε και με άλλους τρόπους, όπως με το να ασχοληθούμε με μία σωματική δραστηριότητα, για παράδειγμα να βγούμε για τρέξιμο ή να κάνουμε ποδήλατο.

Φωτογραφία/Shutterstock

Γίνετε πιο δημιουργικοί

Δημιουργικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, το γράψιμο, το πλέξιμο έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνουν ντοπαμίνη και ανακουφίζουν από το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Ανακουφίζουν επίσης τη μοναξιά: μια μελέτη του 2021 στο Trinity College του Δουβλίνου διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στις πιο δημιουργικές ασχολίες ήταν οι λιγότερο μόνοι.

«Οι δημιουργικές δραστηριότητες ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, παρέχοντας μια αίσθηση ευχαρίστησης παρόμοια με αυτή που παίρνουμε από το φαγητό», καταλήγει η δρ. McKee.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...