Εκλογές 2019 – ΝΔ: Το ρεκόρ του 2004 που «έσπασε» και οι 12 «γαλάζιες» Περιφέρειες

mitsotakis_euroekloges_piraios-768x527

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές πλέον, αποτυπώνεται στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη πως στόχος του είναι να αφήσει το παρελθόν πίσω του και να ενώσει όλους τους Έλληνες, οδηγώντας την χώρα σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή. Να συντελέσει την πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζεται ο ίδιος και το αίτημα για την πραγμάτωσή της φέρνει, σύμφωνα με τα «γαλάζια» στελέχη, η νίκη του κόμματος στις ευρωεκλογές, ενώ δίνει αέρα αυτοδυναμίας στο κόμμα εν όψει εθνικών εκλογών.

Γιατί λοιπόν η νίκη της ΝΔ είναι ιστορική; «Είναι η μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωεκλογές από το 1981 ως σήμερα και υπερδιπλάσια όλων των ευρωεκλογών που δεν συνέπεσαν, αλλά προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών», σημειώνουν κομματικά στελέχη, προσθέτοντας ότι η διαφορά υπερβαίνει ακόμη και το ρεκόρ του 2004 που είχε πετύχει η ΝΔ στις ευρωεκλογές, σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές.

Μάλιστα, στη ΝΔ τονίζουν πως σε όλες τις τελευταίες ευρωεκλογές που οι εθνικές εκλογές ακολουθούσαν, η διαφορά που καταγράφηκε στις δεύτερες αυτές κάλπες διευρύνθηκε με εντυπωσιακό τρόπο. Το 4,4% διαφοράς με το οποίο επικράτησε το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ τον Ιούνιο του 2009 στην ευρωκάλπη έγινε 10,4% τέσσερις μήνες αργότερα, στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τη ΝΔ με 3,8% διαφορά στις ευρωεκλογές του 2014, έξι μήνες μετά επικράτησε στις εθνικές εκλογές με 8,5%.

Στην οδό Πειραιώς επισημαίνουν, εξάλλου, πως δεν είναι μόνον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που επιβεβαιώνει την καθολική πολιτική επικράτηση της ΝΔ σε όλη την επικράτεια και το οποίο, είναι η αλήθεια, δεν περίμεναν σ’ αυτό το βαθμό ούτε τα πιο αισιόδοξα στελέχη της ΝΔ. Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, στις 12 από τις 13 περιφέρειες προηγούνται υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τη ΝΔ και μάλιστα στις πέντε εξ αυτών (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία και Ήπειρο) οι περιφερειάρχες της ΝΔ εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Επίσης, η ΝΔ δεν έχει κερδίσει ποτέ στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Λεκανοπέδιο της Αττικής (Περιφέρεια) εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια.

Εξίσου σημαντικό θεωρούν στη ΝΔ πως ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών απέφυγε τις θριαμβολογίες κι αντιθέτως απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες, συναισθανόμενος πλήρως την ιστορική ευθύνη που επωμίζεται. Συνεχίζουν δε, λέγοντας πως, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ θα μπορούσε κάλλιστα να καταγγείλει τα fake news της κυβέρνησης, τη συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους μέχρι χθες ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα που αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον διχαστικό και τοξικό λόγο του πρωθυπουργού. Δεν είπε λέξη καν για τον ισχυρισμό του ότι τάχα εκείνος εκπροσωπεί τους πολλούς, ενώ χθες οι πολλοί μίλησαν. Και δεν τον καυτηρίασε καν για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε ακόμη και να τον συγχαρεί στη δήλωσή του.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση νιώθουν στην οδό Πειραιώς και για το γεγονός ότι, σύμφωνα με το exit poll, η ΝΔ επικράτησε στους νέους ψηφοφόρους, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα από 17 έως 24 ετών. Μια συγκεκριμένη ομάδα, στην οποία παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καθαρό προβάδισμα.

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...