Αναδρομικά: 10.000 συνταξιούχοι καλούνται να τα επιστρέψουν και άλλοι τόσοι ελέγχονται!

XRHMATA19-6-768x597

Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί κάνει σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Αφορά στα αναδρομικά που πήραν τον Δεκέμβριο του 2018 αλλά καλούνται να επιστρέψουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες συνταξιούχοι απόστρατοι και άλλων ειδικών μισθολογίων.

Αυτό, γιατί η εκκαθάριση των πληρωμών έδειξε λάθος πληρωμές σε περίπου 10.000 δικαιούχους. Ταυτόχρονα, ελέγχονται άλλες 10.000 για να διαπιστωθεί αν πήραν περισσότερα ή λιγότερα από αυτά που δικαιούνται με τις εφάπαξ αναπροσαρμογές συντάξεων του Νόμου 4575/2018.

Που οφείλονται τα λάθη

Τα λάθη έγιναν από εσφαλμένους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών. Αιτία, η βιασύνη να πληρωθούν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων μέσα σε διάστημα λίγων ημερών (σχεδόν μίας εβδομάδας από την ψήφιση του νόμου και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα), χωρίς να προλάβουν οι υπηρεσίες (ΗΔΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΓΛΚ και Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) να διασταυρώσουν με ακρίβεια τα στοιχεία και τις μεταβολές των συνταξιούχων που δικαιούνταν επιστροφές από τον Αύγουστο του 2012 και μετά.

Έτσι, πληρώθηκαν λάθος ποσά και τώρα καλούνται οι άνθρωποι αυτοί να δώσουν πίσω τα χρήματα που πήραν και ίσως έχουν ξοδέψει ήδη!

Σύμφωνα πάντα με τον Ελεύθερο Τύπο, έγινε συνολικός έλεγχος σε όλες τις πληρωμές και η εκκαθάριση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έδειξε ότι στους περίπου 130.000 δικαιούχους που δόθηκαν αναδρομικά συντάξεων από τα ειδικά μισθολόγια, σωστές πληρωμές έγιναν σε περίπου 110.000, ενώ για 20.000 περιπτώσεις υπάρχουν λάθη με περισσότερα και λιγότερα αναδρομικά. Οι περισσότεροι είναι 120.000 απόστρατοι και χήρες αποστράτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα:

147 δικαιούχοι πληρώθηκαν από λάθος υπολογισμούς αναδρομικά από 15.000 ευρώ ως και 38.600 ευρώ, τα οποία θα ειδοποιηθούν να τα επιστρέψουν. Στις περιπτώσεις αυτές θα σταλούν  ατομικές ειδοποιήσεις, ώστε μέσα σε ένα σύντομο διάστημα (ενδεχομένως και ενός μήνα) να επιστρέψουν τα ποσά σε λογαριασμό που θα τους υποδειχθεί. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε μετά τη λήξη της προθεσμίας τα λάθος αναδρομικά θα βεβαιωθούν στην εφορία ως οφειλή και για την επιστροφή τους οι δικαιούχοι θα πρέπει να προβούν σε ρύθμιση! Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία λήγει στις 30 Ιουνίου και αν δεν δοθεί παράταση τότε τα αναδρομικά που θα καταλογιστούν θα μπορούν να ρυθμιστούν μόνον σε 12 δόσεις.

3.000 με 3.500 δικαιούχοι πληρώθηκαν επιπλέον αναδρομικά με ποσά μερικών εκατοντάδων ως και μερικών χιλιάδων ευρώ και πάντως κάτω των 15.000 ευρώ. Για αυτές τις περιπτώσεις (λάθος αναδρομικά κάτω των 15.000 ευρώ) τα χρήματα θα επιστραφούν με παρακράτηση των επιπλέον αναδρομικών από το ποσό της σύνταξης. Η πρόταση που έγινε στις συσκέψεις των αρμόδιων στελεχών του ΕΦΚΑ είναι να μη γίνει η κράτηση με το 25% της σύνταξης κάθε μήνα, αλλά με μικρότερο ποσοστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσίου που προβλέπουν την παρακράτηση του 1/10 (10%) της σύνταξης ως τα 1.000 ευρώ και με το 1/6 (16% της σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν δόθηκαν 5.000 ευρώ επιπλέον αναδρομικά και ο συνταξιούχος απόστρατος ή η χήρα απόστρατου παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ, θα έχει κράτηση 100 ευρώ το μήνα για 50 μήνες μέχρι να επιστραφεί το ποσό των 5.000 ευρώ. Αν η σύνταξη είναι 1.200 ευρώ και η επιστροφή αναδρομικών είναι 6.000 ευρώ, τότε η κράτηση θα είναι 100 ευρώ ως τα 1.000 ευρώ σύνταξης (1/10) και άλλα 33 ευρώ (1/6) για τα 200 ευρώ σύνταξης. Συνολικά θα γίνεται κράτηση 133 ευρώ κάθε μήνα για 45 μήνες που θα χρειαστούν για να επιστραφούν τα επιπλέον αναδρομικά των 6.000 ευρώ.

5.000 με 6.000 δικαιούχοι πήραν πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούνται και μάλιστα περίπου 1.000 άτομα βγήκαν με αρνητικά ποσά, δηλαδή όχι μόνον δεν πήραν τίποτε, αλλά ο υπολογισμός που έγινε έβγαλε ότι θα έπρεπε να γυρίσουν πίσω χρήματα παρότι οι αναπροσαρμογές των συντάξεων και η επιστροφή των μειώσεων του 2012 θα έπρεπε να βγάλει μια έστω και μικρή επιστροφή αναδρομικών. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα γίνει πίστωση των συντάξεων με τα αναδρομικά που οφείλονται, αλλά δεν είναι βέβαιο αν τα επιπλέον ποσά θα πιστωθούν σε μία δόση ή σε περισσότερες και αν αυτό θα ξεκινήσει τον Ιούνιο ή θα μετατεθεί για τους επόμενους μήνες. Το βέβαιο είναι ότι οι συνταξιούχοι θα δουν επιπλέον ποσά κάποια στιγμή…

Ελέγχονται περίπου 10.000 πληρωμές αναδρομικών συνταξιούχων που ανήκουν σε άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, γιατροί κ.ά.) για εντοπισμό τυχόν λαθών, μια που και σε αυτές τις κατηγορίες ενδέχεται να δόθηκαν λάθος στοιχεία από τα μητρώα που χρησιμοποιήθηκαν για να βγουν γρήγορα οι πληρωμές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένοι που είδαν ξαφνικά στους λογαριασμούς τους αναδρομικά των 15.000 ή και 30.000 ευρώ έσπευσαν στο Γενικό Λογιστήριο δηλώνοντας πρόθυμοι να τα επιστρέψουν, αλλά δεν τους δόθηκε απάντηση γιατί ακόμη δεν έχουν καταλήξει στον ΕΦΚΑ για τον τρόπο που θα κινηθεί η διαδικασία επιστροφών και πιστώσεων των λάθος αναδρομικών!

πηγή: Ελεύθερος Τύπος

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *