Αγριεύουν τα μονοθέσια του 2017 [video]

f1_2017_ferrari_render

Το 2017 θα έχουμε τη σημαντικότερη αλλαγή κανονισμών, στη σύγχρονη εποχή της F1. Τα νέα μονοθέσια θα είναι πιο γρήγορα. Και αυτό θα φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Στο πολύ κατατοπιστικό video βλέπουμε πως μεταμορφώνεται ένα φετινό αυτοκίνητο F1 σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανονισμοί για την επόμενη χρονιά. Μεγαλώνουν και αλλάζουν σχήμα οι πτέρυγες, φαρδαίνει τα sidepods και τα λάστιχα, γίνεται πιο μεγάλο το diffuser.

Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα αυξήσουν πολύ την πρόσφυση με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να επιτυγχάνουν μεγαλύτερες ταχύτητες μέσα στη στροφή. Τα πλευρικά φορτία που θα αναπτύσσονται θα είναι πιο έντονα, αυξάνοντας τις σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις από την πλευρά των οδηγών.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η απελευθέρωση της εξέλιξης των κινητήρων. Το σύστημα με τα tokens που ισχύει μέχρι και φέτος καταργείται, έτσι οι ομάδες θα μπορούν μέσα στη χρονιά να διορθώνουν λάθη, να καλύπτουν μειονεκτήματα και να βρίσκουν περισσότερη δύναμη.

Αν υπήρχε αυτό το περιθώριο δεν θα είχαμε ζήσει την πρόσφατη περίοδο απόλυτης κυριαρχίας της Mercedes, που έπληξε το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος F1 από το 2014 ως τώρα. Το πάγωμα της εξέλιξης είχε σαν στόχο να συγκρατήσει χαμηλά το κόστος ώστε να μην θιγούν οι αδύναμες οικονομικά ομάδες. Έγιναν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το θέμα. Μεταξύ των λύσεων που προτάθηκαν ήταν και αυτή δημιουργίας ενός ενιαίου «οικονομικού» κινητήρα από ανεξάρτητο προμηθευτή, ιδέα η οποία δεν προχώρησε. Τελικά οι Ferrari, Mercedes και Renault συμφώνησαν μεταξύ τους και με την FIA στον ορισμό ενός πλαφόν στο κόστος των πελατειακών κινητήρων και έτσι απελευθερώθηκε ξανά η εξέλιξη, προς όφελος του συναγωνισμού.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *