Έσωσαν τον ΠΑΟΚ, «θυσίασαν» τον Ζαγοράκη

ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÙÍ ÕÐÏØÇÖÉÙÍ ÅÕÑÙÂÏÕËÅÕÔÙÍ ÔÇÓ ÍÅÁÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÓÅ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÓÔÏÍ ÅËËÇÍÉÊÏ ÊÏÓÌÏ <br><br> ÊÕÑÉÁÊÏÓ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇÓ ÈÏÄÙÑÇÓ ÆÁÃÏÑÁÊÇÓ

Από τη μία πλευρά, δηλαδή, απάντησε δυναμικά στην απειλή του Θοδωρή Ζαγοράκη ότι θα εγκαταλείψει για χάρη του ΠΑΟΚ την ευρωομάδα της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρεί στην πρώτη διαγραφή του ως πρωθυπουργός – έστω κι αν πρόκειται για ευρωβουλευτή – και να στέλνει μήνυμα ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται».

Από την άλλη πλευρά, όμως, αποφάσισε να τροποποιήσει άρον-άρον τη νομοθεσία για την πολυιδιοκτησία ΠΑΕ και ουσιαστικά να προδιαγράψει με την αλλαγή που επιφέρει ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να υποβιβαστεί παρά μόνον θα του αφαιρεθούν βαθμοί και θα του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο, ούτως ώστε ν’ αποφύγει έτσι τις έντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα προβλέπεται με τη νέα ρύθμιση ποινή αφαίρεσης από 5 έως 10 βαθμών, με τη μικρότερη ποινή μάλλον να επιβάλλεται στον ΠΑΟΚ και τη μεγαλύτερη στην Ξάνθη, η οποία έχει προχωρήσει σύμφωνα με την ΕΕΑ σε σοβαρότερες παραβάσεις της νομοθεσίας.

Η πολιτικοποίηση του ζητήματος, άλλωστε, έφερε την κυβέρνηση αντιμέτωπη πρακτικά με την πρώτη σοβαρή εσωκομματική κρίση, καθώς ο κίνδυνος υποβιβασμού του ΠΑΟΚ προκάλεσε αναταραχή στα «γαλάζια» στελέχη της Βόρειας Ελλάδας και ένα «αντάρτικο» ανάλογο με αυτό του ευρωβουλευτή ουδόλως απίθανο έμοιαζε. Τα μηνύματα, άλλωστε, που περιήλθαν στα υψηλά κομματικά κλιμάκια της ΝΔ και κατ’ επέκταση στο Μαξίμου είναι ότι η υπόθεση ΠΑΟΚ εξελίσσεται ανοιχτά πλέον σε «εμφύλιο» Βορρά – Νότου με σοβαρές συνέπειες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και τα «γαλάζια» στελέχη να πιέζονται από τις εξελίξεις. Γι’ αυτό στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δικαιολόγησε την αλλαγή της νομοθεσίας ως προς τις ποινές για την πολυιδιοκτησία ΠΑΕ ως ανάγκη ν’ αποφευχθεί ένας οδυνηρός κοινωνικός διχασμός με αφορμή το ποδόσφαιρο.

Η τροπολογία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης και θα ψηφιστεί με διαδικασίες-εξπρές απόψε, ώστε να ισχύσει άμεσα. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι θα έλθει στη Βουλή από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως… συστημένη από το Μαξίμου. Άλλωστε, ο αρμόδιος υφυπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης μπορεί να ειπώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με το γνωστό κλισέ ότι «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», αλλά αρκετοί στην κυβέρνηση εκφράζουν ανοιχτά πλέον την ενόχλησή τους για τον τρόπο με τον οποίο εξαρχής χειρίστηκε την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες διόρισε δύο μέλη στην ΕΕΑ, ώστε να υπάρχει απαρτία, αλλά τα μέλη αυτά έκριναν την εισήγηση περί υποβιβασμού για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Ενώ η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού περί σεβασμού του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου και της κρίσης της ΕΕΑ ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την προτροπή του να μην επιβληθεί «η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες, χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».

Προσωπική απόφαση Μητσοτάκη η διαγραφή Ζαγοράκη

Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή Ζαγοράκη, ήταν προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη, την οποία μετέφερε θεσμικά σήμερα το πρωί στον ευρωβουλευτή με τηλεφωνική τους επικοινωνία ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Η απόφαση του πρωθυπουργού στέλνει, εξάλλου, σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ για τυχόν διαφοροποιήσεις με αφορμή τον ΠΑΟΚ και ταυτόχρονα η άμεση αλλαγή της νομοθεσίας εκτιμάται πως θα λειτουργήσει εκτονωτικά. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι τώρα εμφανίζεται να διαμαρτύρεται για την τροπολογία ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε προχωρήσει στην καταγγελία κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης!

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *