Τσίπρας: Εκλογές, αν δεν εχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία – “Καρφί” για Ζωή: Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί – Ανοιχτό το “Grexit”

Τσίπρας: Εκλογές, αν δεν εχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία -  `Καρφί` για Ζωή: Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί - Ανοιχτό το `Grexit`

Για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αν είναι να καθόμαστε μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή, για να στείλουμε ένα… μήνυμα στην τρόικα, αυτά είναι παιδικά πράγματα
– Για εκλογές και συνέδριο: Πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο, σύντομα, αρχές Σεπτέμβρη
– Για τη συμφωνία: Είναι μία πύρρειος νίκη της Ελλάδας και της Αριστεράς, αλλά κι ένας επώδυνος συμβιβασμός
– Για δημοψήφισμα: Κάποιοι είχαν δημιουργήσει συνθήκες πραξικοπήματος. Εγώ βγήκα στον ελληνικό λαό και του είπα “ψήφισε όχι” για να κερδίσω διαπραγματευτική δυναμική
– “Πριν από τις εκλογές δεν είπα ότι θα σκίσω το μνημόνιο με ένα νόμο. Αλλάξαν οι συνθήκες. Είπα ότι θα δώσω μάχη. Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος”
– Εχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση
– Το σχέδιο των… ακραίων κύκλων για “Grexit” παραμένει στο τραπέζι.
– “Δεν είναι το χειρότερο μνημόνιο, είναι το πιο επώδυνο”
– Η Αριστερά θα κριθεί από το αν καταφέρει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή
– “Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ δεν εμπεριέχει λογικές ρεβανσισμού… Να μπει τάξη και να επιβληθεί νομιμότητα”

“Πυρά” κατά των “συντρόφων” που επέλεξαν το δρόμο της ρήξης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του Στο Κόκκινο και τόνισε πως “πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο, σύντομα, αρχές Σεπτέμβρη”.
Αναφερόμενος στα… τερτίπια της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου έριξε το “καρφί” του: Δεν γίνεται να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί!
Ο κ. Τσίπρας δεν φάνηκε διατεθειμένος να αφήσει κανέναν εντός του κόμματος να γκρεμίσει ό,τι ο ίδιος έχει χτίσει στην πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση μη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Γιατί έκανε δημοψήφισμα

Σε ερώτηση γιατι ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα απάντησε ότι “δεν είχα άλλη επιλογή”.

“Κατ’ αρχάς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου και τι είναι αυτό. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των πιστωτών αλλά κόντρα στο διεθνές σύστημα και το εγχώριο μιντιακό σύστημα. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες καθώς οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες. Ήταν, όμως, μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα σαν αυτά που έχουμε τώρα και ίσως λίγο πιο δύσκολα αλλά δεν είχε καμία έξοδο επιβίωσης. Γιατί έδιναν 10,6 δισ. για 5 μήνες” εξήγησε ο πρωθυπουργός.

“Δεν ήταν δεδομένο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες” σημείωσε σχετικά με την απόφαση για το δημοψήφισμα, ενώ αναφερόμενος στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή που είχε δημιουργηθεί, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Κάποιοι είχαν δημιουργήσει συνθήκες πραξικοπήματος. Εγώ βγήκα στον ελληνικό λαό και του είπα “ψήφισε όχι” για να κερδίσω διαπραγματευτική δυναμική. Ο κόσμος δεν ψήφισε επιστροφή στη δραχμή. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος για λάθη, αλλα είχα ανοιχτά τα χαρτιά μου στον ελληνικό λαό”.

Το παρασκήνιο πριν από το δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο των επαφών πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος περιέγραψε τι συνέβη ως εξής: “Το βράδυ διέκοψα τη συνεδρίαση για να μιλήσω με τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Τους είπα τι θα προτείνω στον ελληνικό λαό όταν με ρώτησαν, τους είπα ότι η εισήγηση μου θα ήταν απορριπτική και ζήτησα να παρέμβουν στο Eurogroup ώστε να υπάρξει εβδομαδιαία παράταση για το πρόγραμμα ώστε το δημοψήφισμα να μην διεξαχθεί σε  συνθήκες ασφυξίας. Μου είπαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Η Μέρκελ μόνο μου είπε ότι θα πω πως το δημοψήφισμα θα είναι ευρώ ή δραχμή. Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε αλλά το Eurogroup πήρε απόφαση την ώρα που ψηφίζαμε και 24 ώρες μετά ακολούθησε η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA που τελικά οδήγησε στα capital controls. H απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες ήταν απόφαση εκδικητική να οδηγήσει μια κρίσιμη απόφαση στο λαό”.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ερωτηθείς αν περίμενε το αποτέλεσμα ομολόγησε ότι μέχρι την Τετάρτη εκείνης της εβδομάδας πίστευε ότι θα ήταν μια αμφίρροπη μάχη ενώ από την Πέμπτη άλλαξε την εικόνα μέχρι και τη συγκέντρωση της Παρασκευής που παγίωσε την αίσθηση της νίκης του όχι.

“Το ισχυρό “όχι” του λαού στο δημοψήφισμα διεθνοποίησε το πρόβλημα και “έσπασε” η εικόνα ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι “Φτάσαμε στα όρια των αντοχών της ευρωζώνης και άλλαξαν οι συσχετισμοί καθώς άλλαξε η στάση της Γαλλίας, της Ιταλίας κ.α.”.

Και συνέχισε: “Η εντολή που πήραμε ήταν να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει ο κόσμος να ματώνει, ακόμη κι αν ματώσουν τα δικά μας χέρια.

Πριν από τις εκλογές δεν είπα ότι θα σκίσω το μνημόνιο με ένα νόμο. Αλλάξαν οι συνθήκες. Είπα ότι θα δώσω μάχη. Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος. Δεν είπαμε ότι όλα θα ήταν εύκολα.

Διαπραγματευτήκαμε σκληρά σε πρωτοφανείς συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταφέραμε να αποκαταστήσουμε αδικίες, να περάσουμε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, άνοιξε η ΕΡΤ, η ρύθμιση των 100 δόσεων ανακούφισε χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους, πήραμε πρωτοβουλίες για την ιθαγένεια και την εξυγιανση του αθλητισμού.

Μη τα μηδενίζουμε όλα. Το να αναλαμβάνεις την διακυβέρνηση δεν σημαίνει πως αυτομάτως έχει την εξουσία στα χέρια σου”.

“Η καρδιά μού έλεγε να τα βροντήξω και να φύγω…”

Μιλώντας για την απόφαση της 12ης Ιουλίου είπε: “Η καρδιά μου έλεγε να σηκωθώ να τα βροντήξω και να φύγω αλλά ήξερα ότι σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα και σε 48 ώρες η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε κούρεμα των collaterals. Δεν υπήρχε θέμα κουρέματος αλλά κατάρρευσης, δεν θα κουρεύονταν οι αποταμιεύσεις αλλά δεν θα υπήρχαν οι αποταμιεύσεις. Ήξερα ότι αν έφευγα θα γυρνούσα και με δυσμενέστερες συνθήκες. Από τη μια ήταν η λογική και από την άλλη το πολιτικό αισθητήριο για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα. Ήταν πολιτική επιλογή ευθύνης η απόφαση που πήρα την 12η Ιουλίου”.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης παραδέχθηκε ότι “το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το τι οφείλουμε να πράξουμε αλλά από την άλλη πλευρά έφτασε στα όρια της συνοχής την Ευρωζώνη”. Χαρακτήρισε, επίσης, κρίσιμους τους επόμενους 6 μήνες για την Ευρώπη παρατηρώντας ότι “αυτή τη στιγμή είναι εν αμφιβόλω η στρατηγική πορεία της ευρωζώνης”.

Σημείωσε, επίσης, ότι είναι κλειδί το θέμα της μείωσης του χρέους που πετύχαμε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και υποστήριξε ότι ατάκες όπως το game is over ίσως δείχνουν ότι ήθελαν αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες είπε επίσης ο πρωθυπουργός. “Άξιζε τον κόπο. Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε τον κόπο για να γίνει πρωτοσέλιδο η Ελλάδα με θετικούς όρους”.

Κάρφωσε όσους κάνουν λόγο για ήττα όσον αφορά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι “ήττα θεωρείται από όσους θεωρούν ότι η επανάσταση είναι έφοδος στα χειμερινα ανάκτορα”.

Το ακραίο σχέδιο για Grexit παραμένει στο τραπέζι και θα παραμένει μέχρι να υπάρξει απόφαση για το χρέος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

“Αισθάνομαι ότι ο ελληνικός λαός κατέληξε ως τον δραπέτη την ώρα που τον συλλαμβάνουν και καταλήγει σε ένα σκληρότερο κελί από αυτό στο οποίο δραπέτευσε. Ο τρόπος λένε κάποιοι θα ήταν να πέσουμε στην τάφρο με τους κροκόδειλους ή να πέσουμε στα ηλεκτροφόρα σύρματα. Θα απελευθερωθούμε μόνο αν δημιουργήσουμε ένα κίνημα υπέρ της απελευθέρωσης του λαού” συνέχισε την κριτική του προς όσους προτείνουν άλλες λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα.

“Κάποιοι λένε – καλοπροαίρετα γιατί ο κόσμος της αριστεράς υπέστη σοκ – ότι δεν έχει νόημα να είναι στην κυβέρνηση η αριστερά. Πρακτικά αυτό σημαίνει είναι να πούμε στον λαό ότι διαψευστήκαμε όταν λέγαμε ότι θα παλέψουμε κόντρα στα μνημόνια και αφήνουμε τη διακυβέρνηση στο χρεοκοπημένο. Αυτό τι σημαίνει, ότι θα απέχουμε από τις εκλογές για να μην υποστούμε τη φθορά από τη διακυβέρνηση όπως έκανε το ΚΚΕ το 1946; Ας υποθέσουμε ότι αν εμείς οι σοφοί της αριστεράς του πούμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε από τη θέση της διακυβέρνησης, θα μας εμπιστευτούν από την αντιπολίτευση; Κλείνει η αριστερά αν οδηγηθεί σε λογικές αναχωρητισμού μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα από τη θέση ευθύνης. Ουσιαστικά είναι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη”, κατέληξε για αυτό το θέμα ο κ. Τσίπρας.

“Δεν θα υλοποιήσουμε τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου” ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα σενάρια για τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα.

“Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος. Δεν μπορεί κανείς να το αξιώνει αυτό όταν η διεθνής κοινή γνώμη ξέρει πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα” ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας το πλαίσιο κινήσεων ως εξής: Η κυβέρνηση θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά θα μάχεται μαζί με τους εργαζόμενους για μέτρα ανακούφισης.

Είμαστε όλοι απογοητευμένοι αλλά να αυτομαστιγωνόμαστε γιατί η αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία δεν είναι σωστό απάντησε με ένταση ο πρωθυπουργός στην παρατήρηση ότι υπάρχει έμμεση περικοπή μισθών και συντάξεων με την αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Επιχειρώντας να περιγράψει το τι θα εκτιμούσε ως καλή συμφωνία ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής: “Μια καλή συμφωνία θα μας έδινε τη δυνατότητα να έχουμε εξασφαλίσει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας, να δεχθούμε ότι θα μπούμε σε μια λογική ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, να είχαμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από μέτρα που είναι κοινώς ομολογούμενα ότι είναι μέτρα που δεν είναι αποτελεσματικά οπως η αύξηση του ΦΠΑ. Θεωρώ ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ γιατί το θέμα της Ελλάδας είναι η εισπραξιμότητα. Αν αυξηθεί κατά 3% θα πιάσουμε περισσότερα από όσα αυξάνοντας κατά 10% τον ΦΠΑ στην εστίαση. Θα θεωρούσα, επίσης, απολύτως λογικό το να μην επιβληθεί έντασης φορολογίας όπως οι αγρότες και εδώ πρεπει να δουλέψουμε για να βρούμε αντισταθμιστικά”.

Δεν είναι το χειρότερο μνημόνιο, είναι το πιο επώδυνο

Αν η Αριστερά πάψει να παλεύει, πιστεύει κανείς πως οι 4 στους 10 φτωχούς θα γίνουν 2; Μόνο με σχέδιο της Αριστεράς θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Ακούω κάποιους να λένε ότι είναι το χειρότερο μνημόνιο Είναι το πιο επώδυνο, γίνεται με πιο επώδυνους όρους συμβιβασμού. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχουμε συμφωνήσει, έχει μεγάλη διαφορά με τα προηγούμενα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Για τα ΜΜΕ και σε ερώτηση αν η αντιμετώπιση είναι λύση ή ρεβανσισμός ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι το νομοθετικό πλαισιο περιέχει λογικές ρεβανσισμού. “Εμπεριέχει την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη σε έναν χώρο. Όταν κάποιος θέλει να εκμεταλλευθεί ένα δημόσιο αγαθό πρεπει να πληρώνει το αντίτιμο και να υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά αυτό το πλαίσιο. Όσο δεν τηρούν τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο θα υποχρεωθούν να το κάνουν αλλιώς θα κλείσουν». «Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις αλλά αυτό που πρέπει να μείνει είναι να πούμε ότι θα υπάρξει νομιμότητα σε αυτό το χώρο και δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να κρύβονται από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Το αμαρτωλό τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσει. Η λειτουργία των ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής με τους όρους που λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα” συμπλήρωσε.

Ο ρόλος της Αστυνομίας

Για τα φαινόμενα βίας από την αστυνομία είπε ότι υπάρχει κυβέρνηση να θέτει τα θέματα αυτά όπου υπάρχουν προς διερεύνηση. “Ο ρόλος του αστυνομικού δεν είναι να ξυλοκοπεί». «Η άλλη πλευρά καλύφθηκε με τις βόμβες που πήγαν να καεί ο κόσμος; Ότι ήταν 15 αλλοδαποί καλύφθηκε; Δεν ξέρω αν ήταν προβοκάτορες από την αλλοδαπή. Η αστυνομία τι πρέπει να κάνει όταν υπάρχει καταιγισμός βομβών; Να περιμένει μέχρι να καεί; Για σταθείτε λίγο”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ ενιαίο κόμμα

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πρόβλημα της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο στα πράγματα της
χώρας και οφείλει τηρώντας το καταστατικό του να παίρνει αποφάσεις. Υπάρχει ένα ζήτημα αναντιστοιχίας για τα μέλη του που είναι 30.000 σε σχέση με τη νκοινωνία των 3 εκατ. που τον στηρίζει. Η συζήτηση για το αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει οφείλουμε να τη δούμε και κακώς δεν το κάναμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για προσπάθεια που ήταν έντιμη αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό και «πρώτος εγώ έχω ευθύνη γι’ αυτό».

Σχολιάζοντας τη λειτουργία πολυσυλλεκτικότητας είπε ότι αυτή μπορεί να λειτουργεί θετικά όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όταν όμως μιλάμε για άσκηση κυβερνητικής εξουσίας αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να λειτουργεί με διαφορετικά κέντρα εξουσίας όταν το κόμμα βρίσκεται σε κυβέρνηση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει να μαζεύονται σε ένα ξενοδοχείο ορισμένες ομάδες βουλευτών. Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική πλειοψηφία. Μια φορά με τους μεν και μια με τους δε. Δεν συμφωνώ με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αλλά όταν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο. Τίθεται ένα θέμα στοιχειώδους αποτελεσματικότητας. Οι συλλογικές αποφάσεις θα πρέπει να τηρούνται από όλους αλλιώς το κατασταστικό προβλέπει ότι θα πρέπει να παραδίδονται έδρες».

Εξήγησε ότι δεν ζήτησε να παραδοθούν έδρες λέγοντας ότι δεν θέλω να υποτιμήσω ένα μείζον θέμα στρατηγικής διαφωνίας που σέβομαι και να τη μετατρέψω σε θέμα διαδικαστικό. «Υπάρχει διαφορά στραγηγικής, τη σέβομαι, δεν λειτουργώ με αρχηγισμό  και γι αυτό δεν ζήτησα να εφαρμοστεί το καταστατικό. Ζήτησα να κινηθούν οι διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πυρά κατά… συντρόφων

Ωστόσο τόνισε ότι “δεν μπορώ να μην αναφερθώ πόσο με έχει εκπλήξει μια στάση ορισμένων συντρόφων σε προσωπικό επίπεδο. Με πολλούς από αυτούς τους συντρόφους δίναμε μάχες με μια αγωνία για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και οι ίδιοι άνθρωποι μετά τη σκληρή μάχη θεώρησαν σκόπιμο να πούνε ότι αφού εξασφάλισες ότι δεν θα κλείσουν τις τράπεζες εμείς έχουμε το δικαίωμα εσύ να ψηφίσεις κι εμείς να δρέψουμε δάφνες ιδεολογικής καθαρότητας. Θα περίμενα να πούνε ότι έχουμε μια διαφορετική αντίληψη αλλά η στοιχειώδης στάση συντροφικότητας μας επιβάλει να στηρίξουμε τον πρωθυπουργό μέχρι να υπάρξει η συμφωνία και μετά να ζητήσουμε τον επαναπροσδιορισμό της στάσης του κόμματος. Αυτό θα ήταν μια σωστή στάση. Εγώ αυτό το καταλαβαίνω, αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι στο πλάισιο αποφάσεων ρήξης και διάσπασης που είχαν ληφθεί από καιρό. Εγώ θα εγγυηθώ την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει”.

“Δεν μπορεί αυτή η συζήτηση να γίνεται με όρους “εσείς γίνατε αποστάτες” ούτε με σχέδια που υποτιμούν τη νοημοσύνη. Να γίνει συζήτηση για το νόμισμα αλλά με όρους συγκροτημένους όχι θεωρητικά αλλά στο κοινό μας πρόγραμμα υπήρχε στο τέλος η φράση ότι απόλυτη προτεραιότητα θα ήταν να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση”.

“Εγώ δεν κατάλαβα ότι ζητήσαμε απ΄τον λαό να ψηφίσουμε όχι για να πάμε στη δραχμή. Το να λέμε ότι το μεγάλο όχι είναι το μεγάλο ναι στη δραχμή είναι λαθροχειρία και δεν δικαιούμεθα να λύσουμε τις διαφορές μας σε αυτό το πλαίσιο“.

Κεφάλαιο “Ζωή Κωνσταντοπούλου”

“Υπάρχει σχέση εκτίμησης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα κριθεί όμως αν παράγεται θεσμική δυσλειτουργία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι “Δεν μπορούμε όμως να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί. Αν είναι να καθόμαστε μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή, για να στείλουμε ένα… μήνυμα στην τρόικα, αυτά είναι παιδικά πράγματα”.

Το ενδεχόμενο εκλογών

Σε ερώτηση για το θέμα των εκλογών απάντησε: “Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε εκλογές. Αυτό θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ προτείνω λογικά να εμπιστευτούμε τα μέλη του κόμματος να δώσουν απαντήσεις χωρίς προσπάθειες να εκμαιεύσουμε την απάντησή του. Αυτό δεν θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες άρπα-κόλλα. Να πάει το κόμμα σε ένα έκτακτο συνέδριο σύντομα. Από εκεί και πέρα το κόμμα να τεθεί άμεσα και τώρα πριν τη συμφωνία – κουβαλούμε μια βόμβα και δεν υπάρχει μια ένδειξη συντροφικότητας – αυτό δεν το καταλαβαίνω και είναι στα όρια των προσωπικών μου αξιών. Αυτό θα πρέπει να γίνει όχι από την ΚΕ ή την ΠΓ. Αν υπάρξει αυτή η απαίτηση να στηθεί μια κάλπη για τα μέλη του κόμματος”.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...