Τρελές δικαιολογίες του Δήμου Έδεσσας για την αυθαιρεσία
Κατάλαβαν τη γκάφα τους και προσπαθούν να συμμαζέψουν τα …ασυμμάζευτα. Μετά τη γενική κατακραυγή, αναφορικά με την εγκατάσταση των κοντέινερς-οικίσκων για τον έλεγχο της εισόδου στο χώρο των καταρρακτών και των Μύλων με την καταβολή αντίτιμου, δηλαδή την αγορά εισιτηρίου, τώρα παίρνουν πίσω την απόφαση και ονομάζουν τους οικίσκους «κινητούς οικίσκους καταμέτρησης επισκεπτών¨, ενώ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το αρμόδιο γραφείο του Δήμου Έδεσσας αναφέρουν ότι : «η πρόσβαση στους καταρράκτες και σε όλους τους εξωτερικούς χώρου ς θα είναι ελεύθερη». Με αυτά και άλλα ψιλολογήματα θέλουν να δικαιολογήσουν τόσο το αψυχολόγητο μέτρο όσο και τη δαπάνη της αγοράς και φοβούμενοι τις κυρώσεις από την πολεοδομία και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων έχουν τώρα βαπτίσει του οικίσκους «κινητούς». Ναι, δηλαδή τη μια μέρα θα είναι εδώ και την άλλη εκεί, διότι αυτό σημαίνει κινητός. Διαφορετικά αυτό που έχει τσιμεντένιο δάπεδο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το έδαφος και διαθέτει και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ( νόμιμη, ασφαλώς) είναι ακίνητο, σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις.
Ωστόσο, το θέμα της καλαισθησίας είναι άλλη ιστορία στην οποία το δελτίο τύπου δεν αναφέρεται. Πως είναι δυνατό να δεχθεί κάποιος ότι αυτά τα πράγματα ταιριάζουν σε αυτό το χώρο και εναρμονίζονται με το περιβάλλον. Το κυριότερο, όμως είναι για ποιο λόγο να καταμετρούνται οι επισκέπτες με αυτό τον τρόπο. Τι θα προσφέρει αυτό και σε ποιον άλλον χώρο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους της Ελλάδας ή της Ευρώπης υπάρχει τέτοιο σύστημα καταμέτρησης επισκεπτών,. Υπάρχει στη Σαντορίνη ή στα Μετέωρα, ή στον Λευκό Πύργο, ή στο Δάσος της Δαδιάς ή που τέλος πάντων. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε….
Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου του Δήμου Έδεσσας. Τα συμπεράσματα δικά σας…
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγκατάσταση κινητού εξοπλισμού καταμέτρησης επισκεπτών και οικίσκου πληροφόρησης
Ξεκίνησε η σταδιακή εγκατάσταση του εξοπλισμού των εξ’ ολοκλήρου κινητών οικίσκων καταμέτρησης των επισκεπτών οι οποίοι σχεδιάστηκαν προκειμένου να είναι δυνατή η ακριβής καταμέτρηση των χιλιάδων επισκεπτών του χώρου του Μουσείου Νερού και του Πάρκου Καταρρακτών. Η πρόσβαση στους Καταρράκτες και όλους τους εξωτερικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.
Οι οικίσκοι διαθέτουν δυνατότητα ανάρτησης φωτογραφιών και ενημερωτικού υλικού για την αξία του νερού και την σχέση του με τα τοπικά προϊόντα. Παράλληλα θα διαθέτουν πρόσβαση με γρήγορο Internet για τους επισκέπτες. Οι οικίσκοι θα έχουν σύστημα για την ακριβή καταμέτρηση των επισκεπτών, ενώ για την περισσότερη και εκτενέστερη πληροφόρηση για την αξία του νερού θα είναι δυνατή η παροχή περισσότερων υπηρεσιών.
Ήδη ετοιμάζεται το νέο κέντρο πληροφόρησης το οποίο τοποθετείται στο κέντρο της πλατείας καταρρακτών με στόχο την καλύτερη προσβασιμότητα και την χρήση νέων έξυπνων τεχνολογιών σχετικά με το διαδίκτυο. Το υφιστάμενο πέτρινο κτίριο, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997, θα αλλάξει χρήση.
Παράλληλα, ετοιμάζεται και ο μύλος του νερού με την έκθεση των 5 ανθρώπινων αισθήσεων και την αξία του νερού.
Η Έδεσσα, η πόλη των νερών και των καταρρακτών, σέβεται την ιστορία της και την σχέση της με το νερό. Ήδη το Μουσείο Νερού με τον εξοπλισμό που προστίθεται θα μπορεί να θεσμοθετηθεί ως ιδιαίτερος χώρος προστασίας και μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος. Η αξία καταμέτρησης των επισκεπτών είναι τεράστια στην περαιτέρω τεκμηρίωση της οικουμενικής αξίας της περιοχής μιας και δεν υπάρχει ημέρα που να μην υπάρχουν επισκέπτες. Η ελευθερία πρόσβασης στο χώρο θα διατηρηθεί, όπως και τα υφιστάμενα προγράμματα οικοπεριήγησης που θα εμπλουτιστούν με νέες διαδρομές που σχεδιάζονται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της Έδεσσας που αναμένεται στα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Γραφείο Τύπου
Δήμου Έδεσσας