Τι πραγματικά συνέβη στο Εurogroup -Τι δέχτηκε η Ελλάδα, τι έχασε
Ο ξένος Τύπος, μια ημέρα μετά το χθεσινό Eurogroup, έχει καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα χωρίς να μασάει τα λόγια του: Η Ελλάδα αποδέχτηκε την επιστροφή της Τρόικα για έλεγχο και πρέπει τώρα να αποδείξει ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις ώστε να εκταμιευθούν χρήματα και να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Le Monde: Πώς δέχτηκε η Αθήνα την επιστροφή της Τρόικα
Η Τρόικα επιστρέφει… Σίγουρα, ο όρος δεν χρησιμοποιείται πλέον και έχει αντικασταθεί από τον όρο «θεσμοί». Αλλά για την Ελλάδα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μετά το τέλος της σύντομης συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναγκάστηκε να αποδεχθεί τον έλεγχο της Τρόικα, που αποτελείται από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Το συμβολικό βάρος για την Αθήνα είναι μεγάλο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν σταμάτησε στιγμή να επαναλαμβάνει ότι αρνείται να περάσει πάλι από την τσιμπίδα της Τρόικα, κατήγγειλε τις μεθόδους της, τον μη δημοκρατικό της χαρακτήρα και τα αντιπαραγωγικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.
Οι ίδιοι οι Ελληνες δέχονταν πολύ άσχημα τις επιθεωρήσεις της Τρόικα, οι οποίες εκλαμβάνονταν ως επικυριαρχία της χώρας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήλπιζε ότι θα γλιτώσει την Τρόικα και θα έφτανε σε πολιτική συμφωνία, δεν είχε πλέον καμία επιλογή: από τον έλεγχο των «θεσμών» στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει εξαρτάται η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας.
«Χάσαμε δύο εβδομάδες»
Το ελληνικό κράτος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Τον Μάρτιο πρέπει να αποπληρώσει 6 δισ. ευρώ σε δάνεια. Και για να πάρει τη δόση των περίπου 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν ο έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια και η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δέχτηκε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η Αθήνα. Αλλά ήταν πολύ σαφής: Αυτή η λίστα θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών. Δεν συζητήθηκε καν στο Eurogroup της Δευτέρας -μόνο από την Τρόικα θα συζητηθεί.
«Πρέπει επιτέλους να στρωθούμε στη δουλειά, χάσαμε δύο εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. «Βρήκαμε μια διαδικασία που δεν θα ταπεινώνει τον ελληνικό λαό», απάντησε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και αρνήθηκε ότι «έχασε χρόνο» τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. «Δουλέψαμε σκληρά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε.
Τη Δευτέρα το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν μια αποστολή τεχνικών κλιμακίων από την Τετάρτη 11 Μαρτίου.
Αλλά για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις στην ελληνική πλευρά, αποφασίστηκε αυτή η πρώτη συνεδρίαση με τους εκπροσώπους να γίνει στις Βρυξέλλες. Τα ραντεβού, όμως, θα συνεχιστούν στην Αθήνα, αργότερα.
Τι ακριβώς θα κάνει η Τρόικα αυτή τη στιγμή
Οι Βρυξέλλες επιβάλλουν αυτή την τακτική στην κυβέρνηση του Ελληνα πρωθυπουργού της ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα επειδή οι Ευρωπαίοι θέλουν να γνωρίσουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται πραγματικά η ελληνική οικονομία. Επιθυμούν επίσης να κατανοήσουν και να διαπραγματευθούν πάνω στην οριστική λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Αθήνα.
«Δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία, δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Και δεν γνωρίζουμε πόσο ρευστό έχει η διοίκηση», εξηγεί στη Le Monde ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή.
Οι «θεσμοί» θα έχουν άλλο ρόλο από την Τρόικα;
«Ολοι ξέρουν ότι οι “θεσμοί” πρέπει να δουλέψουν με πιο πολιτικό τρόπο», εξηγεί ευρωπαϊκή πηγή. «Οι συζητήσεις θα είναι μισο-πολιτικές. Θα γίνονται ανάμεσα σε επικεφαλής γραφείων. Τα αληθινά πρόσωπα της Τρόικα θα πάνε ίσως στην Αθήνα, αλλά όχι αμέσως», επισημαίνει η ίδια πηγή.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε ανακοινώσει ο ίδιος ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε αυτό το επίπεδο, όταν έκανε εκστρατεία για την προεδρία της Κομισιόν. «Στο μέλλον θα πρέπει να αντικαταστήσουμε την Τρόικα με μια δομή πιο δημοκρατική που να ελέγχεται για τις πράξεις της», είχε πει.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε περίπου τα ίδια στο Eurogroup της Δευτέρας. «Οσο είμαι απαιτητικός απέναντι στους Ελληνες για να αρχίσουν πραγματικά να εργάζονται, τόσο είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να διακόψουμε με τις προηγούμενες μεθόδους που κατέληξαν να είναι ανυπόφορες για τους Ελληνες και για την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε.
Αλλά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν μοιράζονται αυτή τη συμβιβαστική άποψη. Ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε ένα εσκεμμένο «λάθος» μιλώντας για «Τρόικα» κατά τις δηλώσεις του μπαίνοντας στο Eurogroup τη Δευτέρα.
CNBC: Η έκφραση «τρίτο πακέτο διάσωσης» μπορεί να ακουστεί ξανά
Το CNBC σημειώνει πως στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να μιλάμε για «λεκτικό πόλεμο» ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που διαφάνηκε και στο Eurogroup της Δευτέρας. Τη στιγμή που η Ευρωομάδα κατάφερε να περάσει το προαπαιτούμενο να γίνουν συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια σε Βρυξέλλες και Αθήνα, ο Γιάνης Βαρουφάκης μέτρησε καλά τα λόγια του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που επακολούθησε, αναφέροντας πως η Τρόικα είναι μια κλίκα ανθρώπων τους οποίους οι Έλληνες δεν θέλουν να ξαναδούν.
Ως λεκτικές αψιμαχίες βλέπουν και οι αναλυτές της αγοράς αυτού του είδους το πινγκ πονγκ. Συγκεκριμένα, ο Ναϊμ Ασλάμ, επικεφαλής αναλυτής της Ava Trade, είπε στο CNBC: «Το βρίσκω απίθανο η Ελλάδα να λάβει άμεσα χρήματα. Χωρίς αμφιβολία, έβαλε την προηγούμενη εβδομάδα μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο τραπέζι, αλλά αυτές δεν είναι αρκετά ουσιώδεις για τους δανειστές. Σε βαθμό δηλαδή που θα τους επέτρεπε να εκταμιεύσουν 1,7 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της. Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, είναι απίθανο να λάβει έστω και ένα σεντ».
Από τη μεριά τους, οι αναλυτές της Investec Capital Markets, θέλοντας να παίξουν με τις λέξεις, σημειώνουν στο αμερικανικό δίκτυο: «Δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν χρησιμοποιηθούν οι λέξεις ”τρίτο”, ”πακέτο”, ”στήριξης” σε μια πρόταση σε πρώτη ευκαιρία. Επί του παρόντος, πάντως, όλοι κοιτούν αν ο Γιάνης Βαρουφάκης καταφέρει επαρκώς να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του και να βάλει η χώρα του περαιτέρω χρήματα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, πριν αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της».
Φιλανδός ΥΠΟΙΚ: Εχουμε de facto επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα
Αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup της Δευτέρας, σχεδόν όλοι οι αναλυτές κάνουν λόγο για de facto επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα, υπό τη μορφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, έτσι ώστε να εξεταστούν λεπτομερώς τα οικονομικά στοιχεία των προτάσεων της Ελλάδας, αλλά και να γίνει συγκεκριμένο το χρηματοδοτικό έλλειμμα.
Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Άντι Ρίνε, που μίλησε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Μάλιστα, προχώρησε ακόμη περισσότερο τη συζήτηση για το άμεσο μέλλον, λέγοντας πως αν δεν υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων και δεν ξεκινήσει η άμεση υλοποίησή τους, και κυρίως αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε καμία παραχώρηση έναντι της Ελλάδας.
Όπως χαρακτηριστικά λέει, ο ίδιος έχει την εντύπωση ότι ούτε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει στην πραγματικότητα το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Καμία εκταμίευση πριν ελεγχούν οι μεταρρυθμίσεις
Ο Φιλανδός υπουργός αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο έστω και μερικής εκταμίευσης των δόσεων προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, εντούτοις μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς μπορεί να ελεγχθεί. Την ίδια ώρα, και άλλοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα εκτιμούν ότι με συνεχείς ελιγμούς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί κάθε τόσο να αποπροσανατολίσει από την ουσία της συμφωνίας του Eurogroup, που είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Spiegel: «Η Ελλάδα επιτέλους δέχτηκε την βοήθεια της πρώην Τρόικα»
«Η Ελλάδα επιτέλους δέχτηκε τη βοήθεια της πρώην Τρόικα», αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel κρίνοντας θετικά το Eurogroup της Δευτέρας και παρουσιάζοντας την Ελλάδα έτοιμη να διαπραγματευτεί εκ νέου με τους εταίρους.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ουσιαστικά δεν ενέκριναν καμία απόφαση σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους.
Δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επόμενη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς».
Οπως αναφέρει, η ΕΕ έχει προτείνει οι συζητήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες, αλλά «κάποιες επισκέψεις στην Αθήνα, είναι αναπόφευκτες».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στη στάση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς» τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, σύμφωνα με το περιοδικό, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει ταχύτητα, καθώς όπως