Ταξιδι: Άγιος Αθανάσιος – Παιχνίδι με το χιόνι στα σύνορα της Ελλάδας (εικόνες)

agios-athanasios

Το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Βόρας ή αλλιώς Καϊμακτσαλάν, και ο παραδοσιακός οικισμός του Άγιου Αθανάσιου στο νομό Πέλλας συνθέτουν την απόλυτη χειμωνιάτικη εικόνα γι’ αυτούς που αγαπούν τις χειμερινές, ορεινές εξορμήσεις κι έχουν όρεξη για… παιχνίδια.

(φωτο: www.wikipedia.com)

Ίσως κανείς δεν θα πίστευε τη δεκαετία του ’80 ότι ο οικισμός του παλαιού Άγιου Αθανάσιου, ο οποίος κάποια στιγμή μετρούσε μόλις δύο οικογένειες, αφού όλοι οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν για να εγκατασταθούν στο Νέο Άγιο Αθανάσιο, θα ζωντάνευε ξανά, αποτελώντας χειμερινό τουριστικό θέρετρο και συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου στη σκιά του Καϊμακτσαλάν.  Κι όμως! Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν του έδωσε το φιλί της ζωής στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι και σήμερα, ο παλιός Άγιος Αθανάσιος αποδεικνύει περίτρανα ότι ο… παλιός είναι αλλιώς!

Από τον Παλιό στο Νέο και τούμπαλιν
Η ιστορία του Αγίου Αθανασίου είναι μεγάλη, με τις ρίζες του να ξεκινούν από το 16ο αιώνα, όπου και χτίστηκε από ηπειρώτες κτηνοτρόφους και χτίστες, υπό τον έλεγχο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Στην Κατοχή, οι ομάδες αντίστασης συγκεντρώνονταν στο χωριό και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου εκκενώθηκε, ενώ μεταπολεμικά ο πληθυσμός του μειώθηκε όταν οι κάτοικοί του άρχισαν να μεταναστεύουν προς το εξωτερικό.

Τη δεκαετία του ’70 ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος το συνέδεσε με την Έδεσσα, τη δεκαετία του ’80, όμως, η εικόνα του άλλαξε ριζικά. Εκτός από τον κόσμο που μετανάστευσε στο εξωτερικό, οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν για να εγκατασταθούν στο Νέο Άγιο Αθανάσιο, λίγα χιλιόμετρα πιο χαμηλά από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο του παλιού χωριού, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης εκεί ήταν δύσκολες λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών, της ανυπαρξίας ιατρικής περίθαλψης και της έλλειψης συγκοινωνίας.

Μετά τη δύσκολη δεκαετία, όμως, το παλιό χωριό «λάμπει» και πάλι, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν το επαναφέρει στη ζωή, δημιουργώντας τουριστική κίνηση που οδήγησε σε ξενώνες, ταβέρνες, καφετέριες και όλα τα απαραίτητα για να «τραβήξει» και να φιλοξενήσει κόσμο.

Ορεινή ομορφιά για τους λάτρεις του χειμώνα
Ο τίτλος του παραδοσιακού οικισμού δεν είναι τυχαίος για τον παλιό Άγιο Αθανάσιο, καθώς διατηρεί ανέπαφη τη μακεδονική αρχιτεκτονική και την υιοθετεί σε κάθε νέα κατασκευή ή αναπαλαίωση, έτσι ώστε να κρατά ζωντανό το χαρακτήρα του και να μην χάνει την ισορροπία του.

Η πέτρα έχει την τιμητική της, με τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τα πέτρινα σοκάκια, ό,τι πρέπει για περίπατο ανάμεσα στα γραφικά μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού που προκαλεί το θαυμασμό όλων των επισκεπτών είναι η εκκλησία της Αναλήψεως με τις εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, που έχει χτιστεί από το 17ο αιώνα, ενώ αν φτάσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και τα υπόλοιπα χωριά.

WWW.KAIMAKTSALAN.GR

Εντός, εκτός και επί τα αυτά
Με βάση τον Άγιο Αθανάσιο, οι επιλογές σας είναι πολλές, άλλες κοντινές κι άλλες πιο μακρινές. Το σκι και το παιχνίδι στ
17 χιλιόμετρα μακριά από τον παλιό Άγιο Αθανάσιο, φυσικά και δεν πρέπει να λείψει από το πρόγραμμά σας. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε διάφορες περιηγητικές διαδρομές, να παίξετε με το χιόνι, να πάτε σε πίστα snowmobile, να κάνετε snowkite, parapente, σκι, σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 2000 μέτρα, αλλά και να πιείτε τον καφέ σας ή τη ζεστή σας σοκολάτα σε cafe bar και απολαύσετε γεύσεις ατενίζοντας το χιόνι ασφαλείς στη ζεστασιά εστιατορίων, bar κ.ο.κ.

1669984_511120835673505_156695331_o

1836882_526264200825835_120961095_o

10644663_699800073472246_6543435355472100852_o

20150404_103242

Photo-15

Photo-17

Κι αφού τελειώσετε με τις δραστηριότητες με το χιόνι, η λίμνη Βεγορίτιδα σας περιμένει να τη θαυμάσετε, το Μαύρο Δάσος στην ανατολική πλευρά του Καϊμακτσαλάν σας περιμένει να το εξερευνήσετε, ο Υγρότοπος Άγρα να σας παρουσιάσει τα περισσότερα από 140 είδη πουλιών σε μια έκταση 6 χιλιάδων στρεμμάτων και η Έδεσσα, στα 30 χιλιόμετρα μακριά, να σας συστήσει τους καταρράκτες της.

Για έξτρα χαλάρωση, τα λουτρά Λουτρακίου που βρίσκονται δίπλα στο χωριό Λουτράκι ή Πόζαρ, είναι αυτό που ψάχνετε,

ενώ μια βόλτα από το Νυμφαίο, τον παραδοσιακό, διατηρητέο οικισμό που ιδρύθηκε περίπου το 1385 και είναι διάσημος για το ευρωπαϊκό κέντρο προστασίας της καφέ αρκούδας, «Αρκτούρος», θα σας φέρει πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και την άγρια ζωή όσο ποτέ άλλοτε.

Τζούλια Τασώνη

clickatlife.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *