Συναγερμός στη ΝΔ για την επόμενη μέρα μετά το σοκ
Σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία μετά τη χθεσινοβραδινή εκλογική ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά των επτάμιση μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και η απώλεια, περίπου 200.000 ψήφων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012, ανοίγει τη συζήτηση για την επόμενη μέρα στο κόμμα της Ν.Δ.
«Ας βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ο Τσίπρας με τον Καμμένο» λένε στη Συγγρού, ενώ ο ίδιος ο Βαγγ. Μεϊμαράκης διεμήνυσε πως η Ν.Δ. ότι είναι σωστό θα το ψηφίζει και θα καταψηφίζει όσα μέτρα διαφωνεί, ενώ ενδέχεται να απέχει και από ορισμένες ψηφοφορίες.
Ήδη, ο πρόεδρός της Βαγγέλης Μεϊμαράκης προανήγγειλε ότι εντός των προσεχών ημερών θα συνεδριάσουν όλα τα όργανα του κόμματος, Πολιτική Επιτροπή και Κ.Ο., όπου θα συζητηθούν όλα, ενώ ο Μάκης Βορίδης άνοιξε πρώτος, έστω και με έμμεσο τρόπο, το θέμα της ηγεσίας και της ανάγκης για αλλαγή σελίδας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει σε μια φάση εσωστρεφούς συζήτησης για την επόμενη μέρα, όχι τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, αν και αυτό ως θέμα θα συζητηθεί άμεσα, αλλά κυρίως για τη φυσιογνωμία της, την ταυτότητά της και τα πρόσωπα που αποτελούν την «βιτρίνα» της και την εκφράζουν.
Μόλις καθίσει η…σκόνη και ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης της νέας κυβέρνησης και περάσουν οι πρώτες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αναλυθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος συνομίλησε χθες με τους πρώην Πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, θα συγκαλέσει τα όργανα.
Εκεί, αναμένεται να τεθούν όλα προς συζήτηση, δηλ. η στάση της Ν.Δ. έναντι της νέας κυβέρνησης και κυρίως τι θα κάνει το κόμμα στις ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά και τι θα γίνει σε επίπεδο ηγεσίας.
Ο Μ. Βορίδης θέτει εμμέσως θέμα ηγεσίας και τις επόμενες ημέρες θα κινηθούν υποστηρικτικά προς τη συγκεκριμένη θέση και άλλοι βουλευτές, όπως π.χ. ο Άδωνις Γεωργιάδης (σ.σ. ήδη ασκεί κριτική για τη στρατηγική της Ν.Δ. κατά την προεκλογική περίοδο) που θεωρούν πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυρίου Γεωργιάδη ότι ναι μεν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «κατάφερε υπό μία έννοια να κρατήσει σε αντίξοες συνθήκες όρθια τη Νέα Δημοκρατία, αλλά από την άλλη μεριά το κόμμα κατάφερε να πάρει λιγότερα από 200.000+ ψήφους από τις εκλογές του Ιανουαρίου όταν είχε ιστορικά χαμηλά». Επιπλέον κατέκρινε την πολιτική της συναίνεσης που ακολούθησε η Ν.Δ. απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «ηττήθηκε ξεκάθαρα η στρατηγική της εθνικής συνεννόησης που ήθελε να βάλει στο τραπέζι η Νέα Δημοκρατία, να βάλει πλάτη στον Τσίπρα».
Πάντως άλλα κορυφαία στελέχη έως αυτή τη στιγμή δεν έχουν θέσει θέμα, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη που πήγε αμέσως στη Συγγρού στα γραφεία της Ν.Δ. είπε δημόσια πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα ηγεσίας, ενώ έσπευσε να θέσει το κόμμα στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ότι αυτό σημαίνει.
«Θα συζητηθούν όλα» επιμένει ο Βαγγ. Μεϊμαράκης που φαίνεται ότι δεν δείχνει αποφασισμένος να παραιτηθεί στην παρούσα φάση, αλλά οι κινήσεις του θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος επιμένει πως δεν πρέπει να γίνει νωρίτερα το συνέδριο, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς υπάρχει η πληροφορία πως ενδέχεται να τρέξουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες.
Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος εντός του Οκτωβρίου, πιθανότατα προς τα τέλη ή το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει εκλογή από τη βάση με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη πιθανότατα να είναι και αυτός υποψήφιος.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σοκ για την ηγεσία της Ν.Δ., όχι τόσο για την ήττα όσο για τη διαφορά, την οποία ανέμεναν πολύ μικρότερη. «Πρέπει να συνέλθουμε πολύ γρήγορα» λένε στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. όπου κυριαρχεί η επόμενη μέρα και η στάση της Ν.Δ. έναντι της νέας κυβέρνησης και κυρίως τι θα πράξει το κόμμα στις διάφορες ψηφοφορίες με τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου.
«Ας βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ο Τσίπρας με τον Καμμένο» λένε στη Συγγρού, ενώ ο ίδιος ο Βαγγ. Μεϊμαράκης διεμήνυσε πως η Ν.Δ. ότι είναι σωστό θα το ψηφίζει και θα καταψηφίζει όσα μέτρα διαφωνεί, ενώ ενδέχεται να απέχει και από ορισμένες ψηφοφορίες.