Ο κλάδος της γούνας «Ανωτατοποιήται» (του Λεωνίδα Θ. Πουλιόπουλου

Bionian Cluster teiΈνα όραμα γίνεται πραγματικότητα από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Είναι γνωστό λίγο πολύ ότι ο κλάδος της Γούνας στην Δυτική Μακεδονία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ένα από τα σημαντικότερα εξωστρεφή προϊόντα  της πατρίδας μας. Ένας κλάδος με παράδοση, εξωστρέφεια, εμπειρική εξειδίκευση, δυναμικότητα, αλλά χωρίς πιστοποιημένες γνώσεις από ένα τεχνοκρατικό ή επιστημονικό φορέα, όπως θα ήθελαν όχι μόνο οι τοπικοί και ευρωπαϊκοί  φορείς, αλλά  και οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι πελάτες.

Η σχολή γουνοποιίας, οι σχολές του ΟΑΕΔ και όποιες άλλες προσπάθειες   έχουν προηγηθεί  ή αποπειραθεί, δεν μπόρεσαν να προσφέρουν πιστοποιημένες γνώσεις όπως αυτές που προσβλέπει να παράσχει το ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΣΗΣ που ετοιμάζει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν δύο καστοριανοί συνάδελφοι του ΤΕΙ, σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Φλώρινα συζήτησαν την δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών γουνοποιίας, προκειμένου ο κλάδος να μην συρρικνωθεί περαιτέρω με ότι αυτό συνεπάγεται. Έτσι άρχισαν οι προσπάθειες και οι επαφές με του φορείς και κυρίως το ΕΒΕΚ, του οποίου ο Πρόεδρος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και άμεση ανταπόκριση. Το πρόγραμμα τέθηκε υπόψη τόσο σε εγχώριους όσο και σε ευρωπαϊκούς φορείς οι οποίοι δεσμεύθηκαν να συνεισφέρουν στην υλοποίηση του παντοιοτρόπως.

 

Τι προβλέπει λοιπόν αυτό το πρόγραμμα  ΄΄ Διά βίου μάθηση ’’.

 Σκοπός του προγράμματος εξειδίκευσης είναι η  κατάρτιση επαγγελματιών στον πρωτογενή,(εκτροφή γουνοφόρων) δευτερογενή(επεξεργασία της γούνας, ντιζάιν κλπ) και τριτογενή τομέα,(μάρκετινγκ, πωλήσεις κλπ).

Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε αποφοίτους γενικών και επαγγελματικών Λυκείων,   αποφοίτους ΙΕΚ,  πτυχιούχους σχολών τεχνολογίας γεωπονίας, υπαλλήλους μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων, στους εργαζόμενους βυρσοδεψίας γουνοφόρων δερμάτων και εκτιμητές γουνοφόρων ακατέργαστων και κατεργασμένων δερμάτων.

 

Οι στόχοι του προγράμματος εξειδίκευσης είναι:

Στον πρωτογενή τομέα στοχεύει στην απόκτηση από τους καταρτιζόμενους όλων των γνώσεων και δεξιοτήτων,

  • στην τεχνολογία αναπαραγωγής, εκτροφής και υγιεινής προστασίας  των  γουνοφόρων ζώων,
  • την οργάνωση  κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων  με την χρήση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας,
  • στη σύγχρονη τεχνολογία βυρσοδεψίας γουνοφόρων δερμάτων με αντιρρυπαντικές μεθόδους,
  • στην αξιολόγηση της ποιότητας των ακατέργαστων και κατεργασμένων γουνοφόρων δερμάτων,

Στον δευτερογενή τομέα το πρόγραμμα εξειδίκευσης στοχεύει στην απόκτηση από τους καταρτιζόμενους όλων των γνώσεων και δεξιοτήτων στην

  • σύγχρονη τεχνολογία του βιομηχανικού σχεδιασμού μόδας και προτύπων ενδύματος (CAD/CAM),
  • στον σχεδιασμό της υψηλής ραπτικής,
  • στην σύγχρονη οργάνωση και προγραμματισμό της παραγωγής,
  • την σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής γουναρικών και δερματίνων ενδυμάτων,
  • την διοίκηση των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας και
  • στον τεχνικό έλεγχο και την πιστοποίηση της ποιότητας των γουναρικών και των δερματίνων ενδυμάτων.

Στον τριτογενή τομέα σκοπός του προγράμματος εξειδίκευσης είναι η  κατάρτιση επαγγελματιών γενικά:

  • Στην οργάνωση και διοίκηση εμπορικών επιχειρήσεων γούνας και δέρματος  και τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
  • Στις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές των Η/Υ στο  ηλεκτρονικό εμπόριο (e-Commerce) εμπορευμάτων και υπηρεσιών.
  •  στο στρατηγικό  και διεθνές μάρκετινγκ βασισμένο στα πληροφοριακά συστήματα και τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στον παγκόσμιο ιστό (e-marketing, e-promotion και e-advertising),  με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων για την επικοινωνία, την προώθηση  και την προβολή προϊόντων και επιχειρήσεων γούνας και δέρματος στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
  • Στην επιχειρηματικότητα και την διοίκηση ολικής ποιότητας  επιχειρήσεων  και προϊόντων γούνας και δέρματος.

Αυτόν τον μεγαλεπήβολο στόχο που θα δώσει νέα ώθηση προοπτική και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο, σκοπεύει να υλοποιήσει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με την βοήθεια όλων των φορέων της γούνας, τις επιχειρήσεις και την επιστημονική κοινότητα, που στόχος της δεν πρέπει μόνο να είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά η σύνδεση της επιστήμης με την αγορά και την στήριξη των επιχειρήσεων. Ας ελπίσουμε ότι την προσπάθεια αυτή κάποιων καινοτόμων οραματιστών συμπατριωτών μας, θα την αγκαλιάσουν όλοι και δεν θα λειτουργήσει το σύνδρομο ΄΄ να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα ΄΄ , έτσι ώστε ο κλάδος να γίνει ανταγωνιστικός και να μεγαλουργήσει. Στον δε συμπατριώτη μας καθηγητή Βαγγέλη Σίσκο, ευχόμαστε κουράγιο και γερό στομάχι μέχρις ότου μπει το νερό στ’ αυλάκι και λειτουργήσει το πρόγραμμα.

 

 

Ο Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος είναι Οικονομολόγος, Καθηγητής εφ. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων  του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *