Να γιατί πρέπει να αποφεύγεις να κάθεσαι σταυροπόδι
Κάθεστε και, σχεδόν ασυναίσθητα, σταυρώνετε το ένα πόδι πάνω στο άλλο. Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε στάση.
«Μην καμπουριάζεις!», «Παιδί μου στάσου ίσια!», φώναζαν κάποτε οι μαμάδες μας όταν μας έβλεπαν να καμπουριάζουμε πάνω στο γραφείο του δωμάτίου μας ή να στεκόμαστε με λόρδωση.
Η στάση που έχουμε είναι πολύ σημαντική για τη μελλοντική διάπλαση και συνολική εξωτερική μας εικόνα. Και δεν εννοούμε μόνο όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στην ανάπτυξη, αλλά και στην μετέπειτα πορεία της ζωής του.
Φυσικά, εκτός από την σωστή στάση του σώματος όταν είστε όρθιες, σημαντικό ρόλο παίζει και η στάση του σώματος όταν κάθεστε. Εδω τα κριτήρια αφορούν τόσο τη διαμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, όσο και την αισθητική εικόνα των μηρών σας! Τι εννοούμε;
Θα σας πούμε μια λέξη: «Ευρυαγγείες». Ναι, μιλάμε γι’ αυτά τα κοκκινομωβ σημάδια που μπορεί να έχετε ακούσει να τα αποκαλούν και «φλεβάκια» και που εξαπλώνονται πάνω στους μηρούς σαν ιστοί αράχνης διαταράσσοντας την ομοιόμορφη εικόνα του ποδιού.
Η βασική αιτία εμφάνισης τους είναι η (καταραμένη) κληρονομικότητα, αλλά μπορεί να οφείλονται και σε ορμονικές μεταβολές (π.χ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμήνου ρύσεως, της λήψης αντισυλληπτικών, της εμμηνόπαυσης). Τι σχέση όμως έχουν με το να κάθεστε σταυροπόδι;
Αν έχετε ήδη ευρυαγγείες, δυστυχώς, μεγάλη (αν δεν έχετε, δεν κινδυνεύετε). Το να κάθεστε επανειλημμένα και για μεγάλες χρονικές περιόδους με τα πόδια σταυρωμένα μπορεί να εντείνει το πρόβλημα. Δηλαδή το χρώμα, την έκταση και τη φύση των ευρυαγγειών που ήδη υπάρχουν στα πόδια σας.
Επιπλέον επιβαρυντικό ρόλο παίζουν η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική στάση, τα περιττά κιλά, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, αλλά και η έκθεση στον ήλιο.
Μπορεί λοιπόν το «σταυροπόδι» να είναι αρκετά βολική (και σε ορισμένες περιπτώσεις, σέξι) στάση για να καθίσετε, αλλά αν το τίμημα της είναι τόσο υψηλό, καλύτερα να την περιορίσετε.