Ερώτηση Θ. Τζάκρη για τα προβλήματα από την αλλαγή στην κατηγοριοποίηση κερασιών για τον ΕΛΓΑ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη με θέμα την αλλαγή στην ομαδοποίηση της παραγωγής κερασιών για το σύνολο της Επικράτειας σε ότι αφορά το καθεστώς ασφάλισης της παραγωγής και αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, έπειτα από αντικατάσταση του Παραρτήματος ΙΙΙ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 425/42522/20.5.2013 με το νέο Παράρτημα ΙΙΙ της υπ’ αριθ. 384/52287/17-4-2014 ΚΥΑ.

Όπως επισημαίνει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της, ενώ την περσινή χρονιά τα κεράσια ομαδοποιούνταν σε κατηγορίες Κεράσια Α΄, Κεράσια Β΄ και Κεράσια Γ΄, κατ’ επιλογήν του παραγωγού, με εισφορά 81,1 ευρώ το στρέμμα, 60,8 ευρώ το στρέμμα και 31,7 ευρώ το στρέμμα αντίστοιχα, παρά τον διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης των διαφόρων ποικιλιών κερασιών από περιοχή σε περιοχή της χώρας, την φετινή χρονιά αυτά ομαδοποιούνται πλέον σε τρεις κατηγόριες, ήτοι σε πρώιμα, μεσοπρώιμα και όψιμα για το σύνολο της Επικράτειας.

Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται σύγχυση στους κερασοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για το ποιες ποικιλίες υπάγονται στην περιοχή μας στις κατηγορίες πρώιμα, μεσοπρώιμα και όψιμα, αλλά και αδικίες εις βάρος των παραγωγών κερασιών των βορείων και ορεινών περιοχών της χώρας, όπου οι ποικιλίες κερασιών ωριμάζουν αργότερα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί αυτοί να αποζημιώνονται με την χαμηλότερη τιμή ανά κιλό, που αντιστοιχεί στην κατηγορία «όψιμα», ήτοι προς 0,59 ευρώ το κιλό για φέτος, παρά το γεγονός ότι οι κερασοπαραγωγοί καταβάλουν υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν τούτων η βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς για ποιους λόγους άλλαξε η ομαδοποίηση της παραγωγής του κερασιού στις κατηγορίες πρώιμη, μεσοπρώιμη και όψιμη για όλη την Επικράτεια στο Παράρτημα της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του 2014 σε σχέση με την δήλωση του 2013, ποιες ποικιλίες υπάγονται σε κάθε κατηγορία στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και αν είναι μέσα στα σχέδια τους η επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο και να αποκατασταθεί η σχέση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους παραγωγούς και αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, με την υπ’ αριθ. 384/52287/17-4-2014 Κοινή Υπουργική σας Απόφαση με θέμα τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αριθ. 425/42522/20.5.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα «διαδικασία υποβολής της Ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας Εκτροφής σε εφαρμογή του N. 3877/2010 (ΦΕΚ Α΄160), τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και ασφαλιστική ενημερότητα» αντικαταστάθηκε το συνημμένο σ’ αυτήν Παράρτημα ΙΙΙ που αφορά την μέση παραγωγή, μέση τιμή, μέση ασφαλιζόμενη αξία και ειδική ασφαλιστική εισφορά ανά κατηγορία προϊόντος φυτικής προέλευσης που παρατίθεται στο άρθρο 10 της υπ’ αριθ. 425/42522/20-5-2013 με νέο Παράρτημα ΙΙΙ, σύμφωνα με το οποίο, σε ό,τι αφορά τα κεράσια, αυτά ομαδοποιούνται πλέον σε τρεις κατηγορίες, ήτοι σε πρώιμα, μεσοπρώιμα και όψιμα για το σύνολο της Επικράτειας, ενώ στο παράρτημα της προηγούμενης χρονιάς ομαδοποιούνταν στις κατηγορίες Κεράσια Α΄, Κεράσια Β΄ και Κεράσια Γ,΄ κατ’ επιλογήν του παραγωγού, με εισφορά 81,1 ευρώ το στρέμμα, 60,8 ευρώ το στρέμμα και 31,7 ευρώ το στρέμμα αντίστοιχα, παρά τον διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης των διαφόρων ποικιλιών κερασιών  από περιοχή σε περιοχή της χώρας.

Το γεγονός αυτό προκαλεί σύγχυση στους κερασοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για το ποιες ποικιλίες υπάγονται στην περιοχή μας στις κατηγορίες πρώιμη, μεσοπρώιμη και όψιμη, αλλά και αδικίες εις βάρος των παραγωγών κερασιών των βορείων και ορεινών περιοχών της χώρας, όπου, όπως είναι γνωστό, οι ποικιλίες κερασιών ωριμάζουν αργότερα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί αυτοί να αποζημιώνονται με την χαμηλότερη τιμή ανά κιλό, που αντιστοιχεί στην κατηγορία «όψιμα», ήτοι προς 0,59 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το παράρτημα του 2014, παρά το γεγονός ότι οι κερασοπαραγωγοί καταβάλουν υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει προφανέστατη δυσαναλογία μεταξύ ασφαλιστικής εισφοράς και καταβαλλόμενης αποζημίωσης.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

1) Από ποιους λόγους υπαγορεύτηκε η μεταβολή της ομαδοποίησης της παραγωγής του κερασιού στις κατηγορίες πρώιμη, μεσοπρώιμη και όψιμη για όλη την Επικράτεια στο Παράρτημα της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του 2014 σε σχέση με την δήλωση του 2013;
2) Ποιες ποικιλίες υπάγονται σε κάθε κατηγορία στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας;
3) Προτίθεσθε να επαναφέρετε την ομαδοποίηση της παραγωγής του κερασιού στο παράρτημα της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του 2014 αντί για τις κατηγορίες πρώιμη, μεσοπρώιμη και όψιμη σε όλη την Επικράτεια σε κατηγορίες Κεράσια Α΄, Κεράσια Β΄ και Κεράσια Γ΄, κατ’ επιλογήν του παραγωγού, ο οποίος καταβάλει τις αντίστοιχες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, που ίσχυε στο παράρτημα της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του 2013;».

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *