ΕΝ.ΔΗΜΟ.: Πόσο ανακυκλώνουμε στη Καστοριά; (ΙΙ)
Το άρθρο αυτό πέρα από τα στοιχεία που παρουσίαζε με εποπτικό τρόπο είχε ως σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει και να χτυπήσει “καμπανάκι” για τους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα μέχρι το 2020, σε ότι αφορά την ανακύκλωση και περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο ΔιαχείρισηςΑποβλήτων (ΕΣΔΑ)
Οι στόχοι που τέθηκαν στο ΕΣΔΑ σε Πανελλαδικό επίπεδο (Με κλίκ πάνω στις φωτογραφίες του άρθρου κάνετε μεγέθυνση) |
Δυστυχώς ενώ τον Ιούλιο διαβλέπαμε μια μικρή αύξηση σε ότι αφορά την αποδοτικότητα της ανακύκλωσης, τα στοιχεία που επεξεργαστήκαμε τον Νοέμβριο του 2016 μας δείχνουν μια εικόνα απόλυτης στασιμότητας σε σύγκριση με πέρυσι και δεν φαίνεται να ανατρέψει κάτι δραματικά ο Δεκέμβρης.
Συγκεκριμένα η Καστοριά ανακυκλώνει μόλις το 4,8% του όγκου των σκουπιδιών της.
Όσο ανακυκλώναμε το 2015, ακριβώς το ίδιο ανακυκλώνουμε και το 2016. Είμαστε όμως πολύ μακριά από τους στόχους. |
Δεν είναι απόλυτα ακριβής.
Εσκεμμένα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο ώστε να απλοποιείται η καταγραφή του.Πρακτικά όλο το παραπάνω είναι εύκολο να καταλάβετε τι συμβολίζει στην καθημερινότητά μας με ένα απλό παράδειγμα:
Ένας δείκτης 20 πχ σημαίνει ότι για ένα κιλό διαχωρισμένων απορριμμάτων που πέταξε κάποιος σε κάδους ανακύκλωσης, κάποιοι άλλοι συνδημότες το ίδιο διάστημα πέταξαν 20 κιλά απορριμμάτων “χύμα” στους πράσινους κάδους.
Από αυτά τα 20 κιλά “χύμα” θα μπορούσε να ανακυκλωθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εάν υπήρχε περισσότερη υπευθυνότητα, κερδίζοντας σε πόρους (μεταλλεύματα,ξυλεία, αμμοληψίες, ενέργεια κλπ), καθώς και σε “χρόνο” έως ότου πληρωθεί η κυψέλη όπου τα σύμμεικτα απορρίμματα θάβονται (ΧΥΤΑ Πτολεμαϊδας).
Σε σχέση με πέρυσι ο δείκτης αυτός για τον μήνα Νοέμβριο είναι ανεβασμένος. (Τον Νοέμβρη του 2015 ήταν στο “21” ενώ τον φετινό-2016- είναι στο “22”), παρότι η συνολική μάζα των απορριμμάτων είναι λιγότερη σε σχέση με το 2015 κατά 42,374 τόνους.
Δηλαδή σε σχέση με τον προηγούμενο Νοέμβρη πετάξαμε λιγότερα σκουπίδια, αλλά αυτά που πετάξαμε δεν τα διαχωρίσαμε ώστε να τα στείλουμε για ανακύκλωση, αλλά τα στείλαμε για θάψιμο στην Πτολεμαϊδα.
Αυτό αφορά βέβαια την σύγκριση ενός μόνο μήνα. Του Νοέμβρη του 2015 με τον φετινό του 2016.
Διακυμάνσεις του ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Πάνω για το 2015 και κάτω μέχρι τον Νοέμβρη του 2016 |
Συνολικά και για τα δύο έτη μια προσεγγιστική αναλογία ανακυκλώσιμων προς σύμμεικτων απορριμμάτων είναι 1 προς 11 τόνοι. Δηλαδή για κάθε τόνο απορριμμάτων που πήγαν για ανακύκλωση, στείλαμε παράλληλα 11 τόνους για θάψιμο. Όχι και πολύ καλές επιδόσεις.
Τον καλύτερο δείκτη απόδοσης της ανακύκλωσης τον πιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2015 (Δείκτης:13.. Που σημαίνει για κάθε κιλό ανακυκλώσιμου στείλαμε στα σύμμεικτα 13 κιλά).
Ο χειρότερος δείκτης που πιάσαμε ήταν τον Δεκέμβρη του 2015 (Δείκτης:36.. Που σημαίνει για κάθε κιλό ανακυκλώσιμου, στείλαμε 36 κιλά για θάψιμο). Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί το ίδιο τον φετινό Δεκέμβρη.
Για το 2015 ο μέσος δείκτης αποδοτικότητας της ανακύκλωσης είναι στο 21
Για το 2016 ο μέσος δείκτης αποδοτικότητας της ανακύκλωσης μέχρι τον Νοέμβρη είναι στο 20.
Δηλαδή δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή, ακόμα κι αν θέλουμε να “ξεγελαστούμε” παίρνοντας σαν αναφορά τους μέσους όρους.
Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο για να κάνουμε την ανακύκλωση αποδοτικότερη. Ο στόχος είναι μέχρι το 2020 να ανακυκλώνουμε το 50% των απορριμμάτων μας; Πιστέυετε ότι θα τα καταφέρουμε;
Μπορείτε να ερευνήσετε μόνοι σας περισσότερο τα διαγράμματα στο “Παρατηρητήριο τωνΕΝ.ΔΗΜΟ.”όπου πατώντας στους χρωματιστούς τίτλους του υπομνήματος “ανάβετε” ή “σβήνετε” την αντίστοιχη καμπύλη, ενώ αναπροσαρμόζεται κατάλληλα και η κλίμακα μέτρησης.
Επίσης για όσους θέλουν να συμμετάσχουν διενεργούμε μια έρευνα σχετικά με την ανακύκλωση.
Πρόκειται για ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο, χωρίς να δηλώνετε κανένα προσωπικό σας στοιχείο κι έχει καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα.
Αποτελείται από 6 απλά ερωτήματα τα οποία μπορείτε να απαντήσετε στα ΕΝ.ΔΗΜΟψηφίσματαπατώντας εδώ
Οι διακυμάνσεις στη μάζα των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινοι κάδοι) για τα έτη 2015 (πάνω) και 2016 (κάτω). |
Τα ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, μεγάλες ηλ. συσκευές), τα οποία οι υπηρεσίες μαζεύουν σε συνεννόηση με τους δημότες |
Στο Χαρτί γίνεται η πιο αποδοτική ανακύκλωση |
Παρότι οι πλαστικές συσκευασίες και οι σακούλες είναι από τα πιο κοινά οικιακά απορρίμματα, το πλαστικό έρχεται μετά το χαρτί σε ποσότητες ανακύκλωσης |
Άλλα μέταλλα και οι διακυμάνσεις τους |
dimotiki-kinisi.blogspot.gr