Εκδρομή στην Καστοριά την 1η Ιανουαρίου 1979 – (Σπάνιο φιλμ)

palia-kastoria-1979-750x394

Δημιουργός / Συλλογέας Αθανασόγλου Νικόλαος
Περιγραφή: Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς την Καστοριά. Το φιλμ ανοίγει με μια οδική ταμπέλα μας ενημερώνει ότι είμαστε στο χωριό Δισπηλιό, έναν μεγάλο οικισμό του νομού Καστοριάς.

Ο κινηματογραφιστής κάνει μια στάση και μας δείχνει ένα πανοραμικό της περιοχής με την πόλη της Καστοριάς να φαίνεται αμυδρά στο απέναντι μέρος καθώς είναι χτισμένη πάνω στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, ανάμεσα στα δυο βουνά Γράμμο και Βίτσι ή Βέρνο τα οποία κυριαρχούν στο βάθος. Μ’ ένα κοντινό μπορούμε να δούμε καλύτερα την πόλη της Καστοριάς.

Σύμφωνα με την οδική ταμπέλα, έχουμε φτάσει στην Καστοριά. Μια γυναίκα απολαμβάνει τον καφέ της ενώ διαβάζει ένα βιβλίο, χαμογελάει στην κάμερα και θαυμάζει την θέα έπειτα ένας άντρας παίρνει το πρωινό του. Ένα πανοραμικό της θέας, με τη λίμνη Ορεστιάδα και τα χιονισμένα βουνά στο βάθος. Η γυναίκα έχει βγει στη φύση, βγάζει φωτογραφίες κι σπάει με το τακούνι της τον πάγο που έχει σχηματιστεί στο έδαφος. Η βόλτα της συνεχίζεται και η κάμερα εστιάζει σ’ ένα απ’ τα πολλά αρχοντικά που έχει η Καστοριά. Ένα γενικό πλάνο της περιοχής κι έπειτα απ’ την ανάσα της γυναίκας διακρίνουμε το πόσο κρύο έχει. Ένα χαρτί κολλημένο σε μια πόρτα να γράφει “ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΙΣΤΟΒΑΡΗ” και πλάνα απ’ την πόλη με τα σπίτια της.

Ο φακός στέκεται στον ναό της Παναγίας Καστριώτισσας ή Κουμπελίδικης, επωνυμία που επικράτησε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και προέρχεται από την τούρκικη λέξη «κουμπές» που σημαίνει τρούλος, λόγω του ότι ήταν η μοναδική εκκλησία της Καστοριάς που είχε τρούλο. Αρχιτεκτονικά, ο ναός είναι ο μοναδικός στην Καστοριά που ανήκει στον τύπο του τρίκογχου εγγεγραμμένου σε τετράγωνο και είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο σπουδαία μνημεία της Μακεδονίας, Η φίλη του κινηματογραφιστή συνεχίζει την περιήγηση της και εκείνος μας δείχνει την κτιριακή και αρχιτεκτονική δομή της πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ένα αυτοκίνητο ετοιμάζεται να ξεκινήσει και τα πλάνα απ’ τα κτήρια της πόλης συνεχίζουν. Ο φακός εστιάζει σε μια ταμπέλα που γράφει “TSOUKAS BROS. FURRIES είσοδος παραπλεύρως” ενώ η γυναίκα βγάζει αναμνηστικές φωτογραφίες το τοπίο.

Το φιλμ κλείνει με με τον παραλιακό δρόμο και τη γυναίκα να φωτογραφίζει το τοπίο, τις πάπιες και τους κύκνους που υπάρχουν καθώς αποτελεί έναν πλούσιο υγρότοπο με ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί πάνω από 200 είδη πουλιών.

Πηγή

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *