Γουναράδες για κορεατική αποστολή: “Στην αναβροχιά καλό είν’ και το χαλάζι”
Ολοκληρώνεται η εκδήλωση με την επιχειρηματική αποστολή των κορεατών που είναι σε εξέλιξη από τις 8 Μαΐου και ξεδιπλώνεται το κολάζ των εντυπώσεων από τους έλληνες γουνοποιούς.
Μετά από την σκληρή περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης, η Καστοριά -έστω και σε ψυχολογικό επίπεδο-, βίωσε μια εβδομάδα με ένα αχνό φως στο τούνελ να προβάλλει.
Κάποιοι από τους επιχειρηματίες, αισθάνθηκαν ότι συμμετείχαν σε μία από τις κλασικές εκθέσεις γούνας του παρελθόντος. Υποδέχτηκαν μια νέα «ράτσα» δυνητικών πελατών, μίλησαν μαζί τους, παρουσίασαν ότι καλύτερο μπόρεσαν σε εμπόρους αλλά και παραγωγούς – «φασονατζήδες» που επισκέφθηκαν την Καστοριά, ενώ αρκετοί έγραψαν και κάποιες παραγγελίες. Αυτές οι παραγγελίες, ακόμη και μικρές, λειτούργησαν στους δυστοπικούς καιρούς που διανύουμε, ως δημιουργοί ενός εντυπωσιασμού και ενός ιδιαίτερου «πλασέμπο» επειδή μπήκαν κάτω από τον μεγεθυντικό φακό του κοντράστ του χθεσινού τίποτα, σε σχέση με το κάτι του σήμερα.
Η αλήθεια είναι ότι η Νότια Κορέα όπως έχουμε γράψει πολλές φορές είναι μία ενδιαφέρουσα αγορά έτσι κι αλλιώς. Κρύος Χειμώνας, ανύπαρκτος ακτιβισμός, μηδενικοί δασμοί, ισχυρή ανάπτυξη και φιλική προς τη γούνα κουλτούρα. «Να φανταστείτε ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν ακόμη και έθιμα που πλαισιώνονται από τη γούνα. Όταν κάποιος παντρεύεται, είθισται να κάνει δώρο στην πεθερά αλλά και την αδερφή της νύφης, ως ένδειξη φιλοφρόνησης αλλά και για την είσοδο του στην οικογένειά μια γούνα» αναφέρει στο oladeka.com ο Πρόεδρος της IFF (Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας) κ. Γιάννης Μανάκας.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν απόψεις που τα βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Δεν είναι λίγοι οι γουνοποιοί που δεν πείστηκαν από το συγκεκριμένο event. «Ελάχιστοι είναι οι σοβαροί επιχειρηματίες που πάτησαν το πόδι τους στην Καστοριά. Άσε που αυτοί είναι οι ίδιοι παραγωγοί και αφού ήρθαν δωρεάν, δεν τους το πολυσκέφτηκαν κι όλας. Ασπιρίνες και ενέσεις είναι αυτά που μπορούμε να περιμένουμε από όλο αυτό το γεγονός που υπερεκτιμήθηκε κυρίως από τους διοργανωτές, γιατί εκτός των άλλων αυτό είναι το νόημα της πολιτικής και της σπέκουλας» λέει άλλος γουνοποιός στο oladeka.com.
Ο κ. Μανάκας βέβαια παραθέτει αντίστροφα ένα άλλο στοιχείο που έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγάλα πολυκαταστήματα τα οποία αποτελούν το κύριο εμπορικό πεδίο για τη γούνα στην Κορέα, υποχρεώνουν τους προμηθευτές τους να προσφέρουν ένα σημαντικό μέρος των κολεξιόν τους με γουναρικά ευρωπαϊκής προέλευσης επειδή ένα brand που έρχεται από τη γηραιά ήπειρο προσδίδει άλλο πρεστίζ. Βέβαια ακόμη και ο Πρόεδρος τη IFF τονίζει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως αυτή η αγορά μπορεί να αντικαταστήσει τη χαμένη αντίστοιχη της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ένα άλλος γουνοποιός δεν μπορούσε να απαντήσει στην τηλεφωνική κλήση μας και με γραπτό μήνυμα μας ενημέρωνε ότι μέχρι αργά θα βρίσκεται σε δουλειά με κορεάτες αντιπροσώπους με τους οποίους έχει ξεκινήσει από την αρχή της εκδήλωσης, σοβαρές επαγγελματικές διεργασίες.
Όλα αυτά τα γράφουμε χωρίς να εκφέρουμε δική μας άποψη, έτσι ώστε να σας δώσουμε μια αίσθηση από την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή μας αυτές τις μέρες αναφορικά με την πολυσυζητημένη πλέον εκδήλωση της κορεατικής επιχειρηματικής αποστολής.
Και ως συνήθως, έχοντας στο μυαλό άλλες διοργανώσεις του κλάδου, οι γνώμες διίστανται, οι φήμες μοιάζουν σαν μετοχές χρηματιστηρίου που ανεβοκατεβαίνουν με φρενήρεις πολλές φορές ρυθμούς και την αλήθεια την ξέρει ο καθένας μόνος του μπροστά στο ταμείο.
Όπως και να χει όμως, κρατάμε αυτό που μας είπε πολύ σοβαρός και ισχυρός γουνοποιός που γνωρίζει καλά την αγορά της Κορέας: «Όλο αυτό ήταν μια απλή ένεση. Και οι ενέσεις τις σοβαρές ασθένειες δεν τις καταπολεμούν. Δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου. Τους εργαζόμενους μου σκέφτομαι που έτσι όπως πάει το πράμα δεν ξέρω τι να τους κάνω. Η κρίση που υφίσται λόγω ρωσο-ουκρανικού πολέμου αυτή τη στιγμή στη γούνα, δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες ούτε το 22 αλλά ούτε και το 2023! Θα προσπαθήσω όμως να μη γίνω μηδενιστής και θα πω:”Στην αναβροχιά καλό είν’ και το χαλάζι”…
Τα συμπεράσματα, δικά σας…
Πέτρος Σμιξιώτης