Βόμβα Ζωής Κωνσταντοπούλου για βουλευτές, προνόμια, πρώην πρωθυπουργού
Φωτιές άναψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μια μαραθώνια συνέντευξη που έδωσε ως πρόεδρος της Βουλής, στην οποία προανήγγειλε βαριές καμπάνες για βουλευτές και υπουργούς που δεν είναι συνεπείς με τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ζητήσει δι’ επιστολής της αύριο Πέμπτη από τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι βουλευτές πλέον (Κώστα Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου) να φύγουν από τα γραφεία που διατηρούν στο κτίριο της Βουλής κάνοντας λόγο για «παραλογισμό».
Ενώ επανήλθε στο «αγαπημένο» της θέμα του χρέους, προαναγγέλλοντας ότι οι συμβάσεις Siemens και εξοπλιστικών θα μπουν στο μικροσκόπιο για να φανεί αν συνέβαλαν στη διόγκωση του χρέους.
Παράλληλα, οι αναφορές της στο θέμα της εγκυρότητας ψηφοφοριών που έχουν γίνει στη Βουλή, απουσία των έγκλειστων βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν αίσθηση και πυροδοτούν εκ νέου συζητήσεις.
Ειδικότερα η Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε:
Έξωση και στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς που δεν έχουν βουλευτική ιδιότητα θα κάνει η Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου οι οποίοι διαθέτουν γραφεία εντός του Μεγάρου τα οποία κατά πληροφορίες ξεπερνούν συνολικά τα 200 τ.μ.
«Αύριο θα ζητήσω ευγενικά με επιστολή μου να αποδώσουν αυτούς τους χώρους στους βουλευτές ώστε να διευκολυνθούν ως προς το έργο τους» ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνοντας επίσης ότι το ίδιο πρόκειται να πράξει και για άλλους μη κοινοβουλευτικούς παράγοντες (τους πρώην προέδρους της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, Απόστολο Κακλαμάνη, Βύρωνα Πολύδωρα και Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη) που καταλαμβάνουν γραφεία σε άλλα κτίρια που ανήκουν στο Κοινοβούλιο.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου μίλησε εκτενώς για τους 300 της Βουλής χαρακτηρίζοντας παραμορφωτική της πραγματικότητας την δαιμονοποίηση τους κυρίως σε ότι αφορά τα προνόμια που διαθέτουν.
«Υπάρχουν βουλευτές που καταβάλουν το σύνολο της αποζημίωσης τους για να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους» ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να σταματήσουν τα φαινόμενα κατάχρησης των προνομίων τους.
Απουσιολόγιο και καμπάνες
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα περικόπτεται ένα ημερομίσθιο, στους απόντες χωρίς δικαιολογία, βουλευτές που απουσιάζουν από την Ολομέλεια πάνω από πέντε συνεδριάσεις το μήνα.
Προανήγγειλε επίσης -αν και όπως είπε η ιδέα είναι πρώιμη και πρέπει πρώτα να υπάρξει διαβούλευση- ότι μελετά το ενδεχόμενο κατάργησης της αποζημίωσης των βουλευτών από τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Κάθε βουλευτής λαμβάνει 75 ευρώ ανά συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές ενώ το ποσό στις εποχές προ μνημονίου έφτανε τα 300 ευρώ ανά συμμετοχή.
Βουλευτικά ΙΧ
Εκτενείς ήταν και οι αναφορές της για τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Μίλησε για οργιώδη παραπληροφόρηση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το θέμα (βλ. κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ) και γνωστοποίησε ότι η Βουλή θα καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρία leasing που έχει συνάψει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (η σύμβαση λήγει στα τέλη του χρόνου) προκειμένου να υπάρξει εκλογίκευση στις δαπάνες με πιο συμφέρουσες οικονομικά συμβάσεις.
Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε και για τα «κακώς κείμενα» που αφορούν την συνολικότερη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Δήλωσε συγκεκριμένα ότι άμα την ανάληψη των καθηκόντων της έφτασαν στα χέρια της αποφάσεις που αφορούσαν οικονομικά ζητήματα πάνω από 100.000 ευρώ αλλά και δυσμενείς μεταθέσεις για τα οποία η ίδια δεν είχε καμία σχέση.
«Έχει ήδη ξεκινήσει ενδελεχής έλεγχος και αν και δεν έχει ολοκληρωθεί τα συμπεράσματα δεν είναι ενθαρρυντικά» δήλωσε και επεσήμανε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης».
Αναλυτικότατη ήταν και για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Εξήγγειλε ότι:
* Θα κατατεθεί πρόταση στο πλαίσιο της επιτροπής Κανονισμού της Βουλής προκειμένου οι ποινικές δικογραφίες «να μην πέφτουν στο πηγάδι», αλλά να γίνονται προιόν μελέτης. «Δεν χρειάζεται να πω ότι τέτοια φαινόμενα έχουν γίνει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν και τώρα θα σταματήσουν» δεσμεύτηκε.
- Θα επανασυγκροτηθεί η επιτροπή για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. «Πρόκειται για ιστορική υποχρέωση» είπε.
- Η Βουλή θα είναι ανοικτή σε όλους τους κοινωνικούς φορείς.
- Το Κοινοβούλιο θα μπει ενεργά στην ενημέρωση των πολιτών μακριά από τον παραμορφωτικό φακό των μιντιακών συμφερόντων.
- Σταματούν οριστικά τα νομοσχέδια με κατεπείγουσες διαδικασίες, αλλά και η κατάθεση άσχετων τροπολογιών.