Βάσεις… ώρα μηδέν! Όλα τα σενάρια για όλα τα πεδία – «Βουτιές» και… ασανσέρ
Η αντίστροφη μέτρηση για να ανακοινωθούν οι Βάσεις για τις φετινές Πανελλήνιες από το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει. Τα μηχανογραφικά έχουν κατατεθεί εδώ και λίγες εβδομάδες και η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων κορυφώνεται!
Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα μόρια των σχολών και το πού θα κινηθούν οι βάσεις συνεχίζονται.
Η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμα, ωστόσο, παραδοσιακά, οι βάσεις ανακοινώνονται στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου.
Το 2017 και το 2016 οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας ανακοινώθηκαν στις 24 Αυγούστου, οπότε αυτή είναι και η πιο πιθανή ημερομηνία για την ανακοίνωση των βάσεων 2018.
Βάσεις 2018: Οι εκτιμήσεις και οι δύο παράγοντες που ίσως φέρουν τα πάνω – κάτω
Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεικτές τάσεις στα τέσσερα πεδία, αλλά και άνοδο στις βάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων που μπορεί να ξεπερνά και τα 2.000 μόρια σε περιφερειακές σχολές.
Επίσης αναμένεται και επίδραση στην εικόνα της ύπαρξης του νέου Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.
Τα Παιδαγωγικά Τμήματα είναι κοινά σε όλους τους υποψήφιους και άρα αναμένεται καταρχάς σημαντική αύξηση των ίδιων των Παιδαγωγικών Τμημάτων που μπορεί να ξεπερνά και τις 2.000 μόρια σε κάποιες περιφερειακές σχολές.
Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που αναμένεται φέτος να… ταρακουνήσει τα πράγματα.
Ένας δεύτερος, είναι το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Από τα μηχανογραφικά φάνηκε ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα των υποψηφίων το βλέπει πολύ θετικά και το βάζει ψηλά στις προτιμήσεις.
Κάτι που ίσως να σημαίνει πως θα έχουμε ανόδους που είναι κόντρα στη ροή των βάσεων.
Βάσεις 2018 – Εκτιμήσεις για το 1ο Πεδίο
Στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, «έπεσαν» λίγο ευκολότερα θέματα από πέρυσι. Παράλληλα, υπάρχει αύξηση των εισακτέων. Συνεπώς αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σταθεροποιητικά, ελαφρώς προς τα πάνω ίσως στις υψηλές σχολές. Είναι όμως πιθανό να έχουμε πτώση στις μεσαίες σχολές και κάτω. Κι αυτό διότι οι υποψήφιοι του πρώτου πεδίου έχουν και την επιλογή των παιδαγωγικών σχολών, που δεν την είχαν όλοι πέρυσι.
Βάσεις 2018 – Εκτιμήσεις για το 2ο Πεδίο
Στο πεδίο των φυσικομαθηματικών σχολών και της πληροφορικής αναμένεται πτώση που ξεκινάει από τα «ρετιρέ», δηλαδή τα Πολυτεχνεία. Κι αυτό διότι εμφάνισαν αυξημένη δυσκολία τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Έκθεσης. Έτσι, οι αναλυτές περιμένουν μια πτώση που μπορεί να ξεκινάει από τα 200 μόρια και να είναι και μεγαλύτερη.
Βάσεις 2018 – Εκτιμήσεις για το 3ο Πεδίο
Σημαντική πτώση αναμένεται στο πεδίο των επιστημών υγείας, αφού σε όλα τα μαθήματα παρατηρήθηκε σημαντική πτώση της βαθμολογίας. Μάλιστα, σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχει και αύξηση των εισακτέων. Αναλυτές εκτιμούν πως η Ιατρική Σχολή της Αθήνας ενδέχεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια.
Βάσεις 2018 – Εκτιμήσεις για το 4ο Πεδίο
Το τέταρτο πεδίο, εκτιμάται πως θα εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις με μια μικρή ενδεχομένως άνοδο στις σχολές που είναι πάνω από 15. Κάτι που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.
Αναφορικά με τις στρατιωτικές σχολές, υπάρχουν εκτιμήσεις για καθοδικές τάσεις σε όσες βρίσκονται στο δεύτερο πεδίο. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική που είναι κοινές ίσως να «τσιμπήσουνε» και λίγο.
Βάσεις 2018 – Εκτιμήσεις: Τα μόρια στις δημοφιλείς σχολές
Όπως όλα δείχνουν, η Ιατρική Αθηνών θα απολέσει το ψυχολογικό της όριο των 19.000 μορίων. Για την εισαγωγή στην πλέον περιζήτητη σχολή των ΑΕΙ φέτος θα χρειαστούν 18.960 μόρια.
Ο μεγάλος «αντίζηλός» της, το Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ, θα βρεθεί στα 18.300 μόρια, «κινδυνεύοντας» από τη Νομική Αθηνών, η βάση της οποίας θα κινηθεί προς τα 18.250 μόρια.
Στον αντίποδα, οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικές βουτιές ακόμη και 1.000 μορίων και πάνω.
Το βαθμολογικό κατώφλι για τα πανεπιστήμια εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα 6.850 μόρια και για τα ΤΕΙ στα 2.800 μόρια (για τμήματα για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα).
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi