Έτσι θα πάει ο Μητσοτάκης στους Θεσμούς! Οι έξι κινήσεις για… ματ
Το υπουργείο Οικονομικών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανησυχούν για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Εξάλλου και τα στοιχεία του 7μήνου, αλλά και οι ενδείξεις για το 8μηνου συνηγορούν σε αυτή την εκτίμηση. Όμως σχεδιάζουν το τι μέλλει γενέσθαι για την επόμενη ημέρα, και συγκεκριμένα για το 2020 και μετά.
Αυτά θέλει ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δει τον στόχο για το πλεόνασμα του 2020 να μειώνεται τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από το 3,5% στο 3%. Αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα το θέσει στους εταίρους και δανειστές, όχι άμεσα, αλλά όταν θα έχει ισχυροποιήσει την θέση της χώρας, μέσα από σειρά παρεμβάσεων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή τους στους Financial Times, τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και θα ανακοινωθεί η πλήρης άρση των capital controls και η πρόωρη αποπληρωμή του 1/3 του χρέους προς το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η τόνωση της ανάπτυξης για να αποκατασταθεί ο χαμένος πλούτος της χώρας, η ανοικοδόμηση της αξιοπιστία για την προσέλκυση επενδύσεων και η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζουν «μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα έχει τετραετή ορίζοντα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη» και θα περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος, τη μείωση του ΦΠΑ και την εξάλειψη των έκτακτων εισφορών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα».
«Τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%» γράφουν οι Financial Times.
Επίσης ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δομικές μεταρρυθμίσεις με εμπροσθοβαρές πρόσημο», εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, διευκρινίζοντας πως «δεν υπάρχει πλέον δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες περικοπές αυτό το έτος», μίλησε για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σημείωσε πως είναι εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 2% το 2019, δεδομένης της – όπως τόνισε – «σταθερής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα».
Ο Μητσοτάκης και η… κορυφή της ατζέντας του
«Στόχος μας είναι η γοργή εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου που θα έχει συνοχή και θα είναι ρεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα θα είναι εξωστρεφές», τόνισε στην συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός, καταλήγοντας: «θα πρέπει να οδηγήσουμε την οικονομία σε ένα ανοδικό ενάρετο σπιράλ»
Το επόμενο διάστημα οι κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι οι εξής:
Πλήρης άρση των capital controls.
Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
Να προχωρήσουν αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτές του Ελευθέριος Βενιζέλος και των Ελληνικών Πετρελαίων.
Να ξεκινήσει επιτέλους η επένδυση στο Ελληνικό.
Να παρουσιαστεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδια για την αγορά ενέργειας με κορυφαία βέβαια το θέμα της ΔΕΗ.
Να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια.
Μητσοτάκης – Θεσμοί: Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων
Το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Θεσμούς, τοποθετείται χρονικά στις αρχές του επόμενου μήνα και μάλιστα σε στάδια.
Η πρώτη ουσιαστική γεύση της ελληνικής κυβέρνησης από τους δανειστές θα είναι στις 5 Σεπτεμβρίου, όπου νέος επικεφαλής του ΣΟΕ θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Euro Working Group. Εκεί δεν θα ληφθούν βέβαια αποφάσεις θα φανεί η κατεύθυνση.
Εν συνεχεία θα έχουμε το Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ.
Και το παζλ θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου με την κάθοδο της τρόικας στην Αθήνα, όπου θα έχουν επαφές με την Χρήστο Σταϊκούρα. Εκεί και οι δύο πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σε… ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό του.
*Του Θανάση Παπαδή.