Ένα brand name για το φασόλι δυτικής Μακεδονίας προτείνει ο Κουκουλόπουλος
Την οργάνωση των παραγωγών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα σχήματα, καθώς επίσης και ένα κοινό brand name για το φασόλι Μακεδονία προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, προκειμένου να πάει μπροστά εμπορικά το προϊόν και να μη μένουν αδιάθετες ποσότητες στις αποθήκες των αγροτών.
Απαντώντας σε ερώτηση του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στους ελέγχους κατά των ελληνοποιήσεων. «Εγώ παραδέχθηκα από την αρχή, αγαπητέ συνάδελφε, ότι προφανώς ούτε κι εμένα με ικανοποιούν ποσοτικά οι έλεγχοι ούτε και το ότι, στο δια ταύτα, δεν είναι επαρκή τα στοιχεία που μου δόθηκαν από τις υπηρεσίες. Κι είπα ότι θα σας τα δώσω ακριβώς, όπως μου τα έδωσαν. Τα καταθέτω στα Πρακτικά για να είναι όλα στη διάθεσή σας. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί να υπάρχει ζήτημα για ελέγχους που γίνονται ή δεν γίνονται. Δεν είναι κρατικό μυστικό οι έλεγχοι. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των Βουλευτών. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, λέω, όμως, με παρρησία ότι δεν έχω να καλύψω κάποια προσωπική ευθύνη ή κάποια δική μου μακροχρόνια θητεία στο συγκεκριμένο θέμα και αντικείμενο για το οποίο μιλάμε. Απλώς γνωρίζω εξίσου καλά με εσάς την ποιότητα και πραγματικά είναι μια παραδοξότητα αυτό που συμβαίνει, μέσω και των ελληνοποιήσεων. Και κάνω μια απλή σκέψη, σκέφτομαι φωναχτά: Αυτή η πολιτεία -αφήστε τώρα τις μνημονιακές και μη μνημονιακές κυβερνήσεις, άλλα μπορεί να τα έκανε η μία κυβέρνηση, άλλα η άλλη, άλλα η παραπέρα- έχει τον οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο οποίος κάνει τη διαδικασία πιστοποίησης σε ανάλογα προϊόντα. Είναι μια ελεγμένη διαδικασία κι είναι πιστοποιημένος οργανισμός για να πιστοποιεί», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
«Από εκεί και πέρα, εγώ αναρωτιέμαι πραγματικά, όπως λέει η λαϊκή παροιμία, τι έχουν τα έρμα και ψοφούν; Κάτι δεν κάνουμε καλά. Εγώ, λοιπόν, λέω ότι ο χαμηλός βαθμός οργάνωσης σε ομάδες παραγωγών επιτρέπει να διακινούνται, πρώτα απ’ όλα, από το ίδιο το φασόλι Καστοριάς και Πρεσπών και Σισσανίου, τεράστιες ποσότητες σε μορφή χύδην. Είναι έτσι;», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι «πρέπει οι παραγωγοί να συνεννοηθούν μεταξύ τους».
«Εάν μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση που όλο αυτό το δυτικομακεδονικό φασόλι διαφόρων ποιοτήτων, είτε το «γίγαντας-ελέφαντας» ή το «πλακί» των Πρεσπών, θα πήγαινε όλο τυποποιημένο και συσκευασμένο στο 100%, δεν θα υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να υπάρξει ελληνοποίηση. Έτσι δεν είναι; Είναι τόσο απλό. Είναι τόσο δύσκολο, λοιπόν, να φτάσουμε σε αυτό; Εγώ λέω όχι. Υπάρχουν και εξαιρετικές εγκαταστάσεις στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στην Καστοριά και το Άργος, αλλά έχουμε πολύ χαμηλό βαθμό οργάνωσης.
Κάνω και την πρότασή μου, όντας Δυτικομακεδόνας. Και εγώ και εσείς και η κυρία Αντωνίου, η συνάδελφος από την Καστοριά και άλλοι Βουλευτές εάν θέλουν από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης να κάνουμε μια διαδικασία στον τόπο σας, στην Καστοριά, με όλους μαζί τους παραγωγούς. Ξέρετε πολύ καλά τους καυγάδες που υπάρχουν, τις αντιδικίες και πρέπει να ενωθούμε. Πρέπει οι παραγωγοί να ενωθούν. Δεν χρειάζεται να ενωθούμε εσείς και εγώ στις πολιτικές μας αντιλήψεις, μπορούμε όμως να συμβάλλουμε όλοι μαζί για να γίνουν ένα σώμα, μια φωνή δυνατή όλοι μαζί οι παραγωγοί. Μπορούν να φράξουν –και δεν μιλώ με συνθήματα- το δρόμο στην ελληνοποίηση με τη δική μας συμπαράσταση, όλων μας εννοώ και της πολιτείας φυσικά που πρέπει να αναλάβει ευθύνες, αν όμως πρώτα απ’ όλα οργανωθούν σε ένα ενιαίο σύνολο», κατέληξε.
Αλέξανδρος Μπίκας