Twiggy: To κορίτσι που αψήφησε όλα τα πρότυπα ομορφιάς των 60s
Η καριέρα της Τουίγκι ως σούπερ-μόντελ μπορεί να κράτησε λιγότερο από πέντε χρόνια -πρωτοεμφανίστηκε το 1966 και αποσύρθηκε από το μόντελινγκ το 1970- αλλά η κορμοστασιά της που θύμιζε κλαράκι, (twig στα αγγλικά σημαίνει κλαρί και από εκεί είναι εμπνευσμένο το υποκοριστικό της) το ανδρόγυνο στυλ της και τα ελαφίσια μάτια της την έκαναν ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα που πέρασαν ποτέ από τον χώρο.
Η δεκαεξάχρονη Τουίγκι, με σκανδαλιάρικο χαρακτήρα που θύμιζε αγόρι και χτένισμα σαν αχινός έγινε σύμβολο της εποχής -ένα σύμβολο που μέχρι και σήμερα, δεκαετίες μετά την πρώτη της εμφάνιση, καλά κρατεί.
Το ανδρόγυνο στυλ της, συνδυασμένο με επιρροές των 60s, σάρωσε τον κόσμο του μοντελινγκ εν μία νυκτί και τον άλλαξε για πάντα. Μόλις ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη της, όλοι παραμιλούσαν για αυτήν. Ακόμη και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, την Αμερική.
Υπήρχαν κούκλες Τουίγκι και όλες φορούσαν ψεύτικες βλεφαρίδες. Ακόμη και ομώνυμο περιοδικό βγήκε στην κυκλοφορία.
Πριν την εμφάνιση της Τουίγκι, το μεγάλο στήθος ήταν πολύ πιο σημαντικό από τους λεπτούς γλουτούς, η ιδανική γυναίκα θύμιζε κλεψύδρα, είχε κυματιστά μαλλιά, σέξι όνομα και ήταν νοικοκυρά. Ήταν σέξυ σαν την Μέριλιν και σεμνότυφη σαν την Τζάκι. Ήταν το σωτήριο έτος 1966.
Μετά ήρθε η Τουίγκι.
Η Τουίγκι ήταν η αντί-γυναίκα: δεν είχε στήθος, φορούσε λευκό κραγιόν, τα νύχια της ήταν φαγωμένα, οι ώμοι της ήταν κοκκαλιάρικοι και τα μαλλιά της ήταν κομμένα σαν αγοριού. Ήταν το αντίθετο από την εικόνα που υποτίθεται ως τότε ότι έπρεπε να βγάζει μια γυναίκα. Ήταν τόσο λεπτή που δυσκολευόσουν να την πεις γυναίκα. Αντί για πουκάμισα, φορούσε φούστες τόσο κοντές που θύμιζαν μαντήλια. Αντί να στέκεται λες και στηρίζει βιβλία στο κεφάλι της, έπαιρνε τις πιο άβολες πόζες.
Ήταν το αντίθετο της θηλυκότητας με ένα τρόπο μυστήριο, κοριτσίστικο. Η δύναμη που επέβαλε άλλαξε τα πρότυπα ομορφιάς. Ενώ ήταν απλώς μια έφηβη που ζύγιζε μόλις 40 κιλά, η σκιά που έριξε η παρουσία της άλλαξε για πάντα το πρότυπο της Αμερικανίδας νοικοκυράς -ένα αγαπητό ως τότε πρότυπο που σύντομα θα εξαφανιζόταν για πάντα.
Αποδίδει την επιτυχία της περισσότερο στην “αστεία και τρελούτσικη” προσωπικότητά της παρά στην εμφάνισή της. Μάλιστα, όπως λέει η ίδια, μισούσε το πώς έμοιαζε τότε και ισχυρίζεται πως η ίδια δεν έβρισκε τον εαυτό της καθόλου ελκυστικό. “Νόμιζα πως ο κόσμος είχε τρελαθεί” λέει γελώντας.
Η Τουίγκι μεγάλωσε με το όνομα Λέσλι Χόρνμπι στο βορειοδυτικό Λονδίνο τη δεκαετία του 1930. Ο μπαμπάς της, Νόρμαν, ήταν ο πρώτος από τους συναδέλφους του που αγόρασε δικό του σπίτι. Η μητέρα της, Νελ, εργαζόταν σε εργοστάσιο. Την ανακάλυψε συντάκτρια μόδας της Daily Express που κατά τύχη μπήκε σε ένα κομμωτήριο του Μέιφερ και είδε την φωτογραφία της κρεμασμένη στον τοίχο.
“Νομίζω πως ήμουν το πρώτο μοντέλο που προερχόταν από την εργατική τάξη. Εκείνη την περίοδο μόλις είχε γίνει μόδα να μην είσαι από πλούσια οικογένεια. Πολλοί επίδοξοι ηθοποιοί που προέρχονταν από πλούσιες οικογένειες άλλαξαν τις προφορές τους, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμες. Ακόμα με εντυπωσιάζει πως η άρχουσα τάξη πλέον δεν μιλάει με την χαρακτηριστική προφορά της, και αυτό άρχισε την δεκαετία του ‘60.
Δυσαρεστημένη από την καριέρα της να μένει στάσιμη ως μοντέλο, το 1970 η Τουίγκι γύρισε στην υποκριτική, και σαρώνοντας όλα τα στερεότυπα που ήθελαν τα μοντέλα να είναι “ατάλαντα”, πήρε δύο Χρυσές Σφαίρες για τον ρόλο της στην ταινία “Το αγόρι φίλος (1971)” – Περισσότερα Υποσχόμενη Νέα Άφιξη και Καλύτερης Ηθοποιού σε Μιούζικαλ.
Από τότε έχει εμφανιστεί σε πολλά θεατρικά έργα και μιούζικαλ, και είχε υποψηφιότητα για Βραβείο Τόνυ.