Η Έδεσσα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, το Σαββατοκύριακο στη Βέροια
Οι δυνατότητες ανάπτυξης και προστασίας παραλίμνιων περιοχών, θέματα που αφορούν τις τεχνητές λίμνες και τα φράγματα που διαχειρίζεται η ΔΕΗ και οι οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές παράμετροι, θα εξεταστούν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που πραγματοποιείται στη Βέροια το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου
«Θα γίνει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες παραμέτρους σε λίμνες και φράγματα που διαχειρίζεται η ΔΕΗ. Θα συζητήσουμε για τα προβλήματα στις περιοχές αυτές, θα εξετάσουμε ποιες είναι οι επιβαρύνσεις στο περιβάλλον, τι ανταποδοτικά λαμβάνουν οι περιοχές από τη ΔΕΗ, πώς θα αναπτυχθούν οι παραλίμνιες περιοχές και πώς οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν οφέλη» δήλωσε στην εκπομπή «Πανόραμα» του «Πρακτορείο FM 104,9» ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, δήμαρχος Δωρίδος, Γιώργος Καπεντζώνης.
Οι χωροταξικές πολιτικές για τη χάραξη σχεδίου διαχείρισης και ανάπτυξης περιοχών με λίμνες, η ευρωπαϊκή διάσταση της διαχείρισης υδάτινων αποθεμάτων και οι δράσεις του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες θα βρεθούν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης.
Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δημιουργήθηκε το 2012 με βασικούς σκοπούς την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των λιμνών και του περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων με στόχο την προστασία και την ορθολογική αξιοποίηση των λιμνών.
«Κύριο αντικείμενό μας είναι πώς θα μπορέσουμε με κοινή δράση και κοινό βηματισμό να διαχειριστούμε με καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές με λίμνες. Σκεφτήκαμε να τα διαχειριστούμε από κοινού δημιουργώντας ένα δίκτυο» τόνισε ο δήμαρχος Δωρίδος και πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.
Τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου ήταν οι Δήμοι Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Δωρίδος και Θηβαίων, οι πέντε δήμοι στους οποίους βρίσκονται οι λίμνες, οι φυσικοί και τεχνητοί αποταμιευτήρες νερού για την ύδρευση της πρωτεύουσας. Στους δήμους βρίσκονται οι λίμνες Υλίκη, Μόρνου, Ευήνου και η λίμνη του Μαραθώνα. Από τις λίμνες αυτές προμηθεύονται πόσιμο νερό περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας, εξήγησε ο κ. Καπεντζώνης.
«Οι λίμνες είναι πηγή ζωής. Θέλουμε να προστατεύσουμε το νερό, να προστατεύσουμε τις παραλίμνιες περιοχές και να φροντίσουμε τη ζωή και την οικονομική ανάπτυξη σεβόμενοι τα δύο προηγούμενα. Θέλουμε να μην υπάρχει άναρχη δόμηση γύρω από τις λίμνες, να μην γίνεται κατάχρηση σε φυτοφάρμακα, να μην υπάρχουν προβλήματα περιβαλλοντικά. Θέλουμε να δούμε ποιο νομικό καθεστώς είναι αυτό που μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση γύρω από τις λίμνες, το οποίο επιτρέπει και να προστατεύονται οι περιοχές και να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν σε αυτές» σημείωσε.
Αναφερόμενος στη λίμνη του Μόρνου στον Δήμο Δωρίδος, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας για την ύδρευση του λεκανοπεδίου της Αττικής, ο κ. Καπεντζώνης είπε ότι γύρω από αυτή την περιοχή απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφής δραστηριότητα με αποτέλεσμα να έχει νεκρώσει η λίμνη που θα μπορούσε να είναι πόλος ζωής, ανάπτυξης και οικονομικής ανάτασης της περιοχής. «Αυτό προσπαθούμε να το διαχειριστούμε λίγο καλύτερα, να προστατεύουμε το νερό, να προστατεύουμε την παραλίμνια περιοχή, το περιβάλλον, αλλά και να ζήσουμε εδώ στην περιοχή μας» διευκρίνισε. Σε αυτή την προσπάθεια ζήτησαν να συμμετάσχουν κι έγιναν μέλη και άλλοι δήμοι με άλλα, παραπλήσια ή διαφορετικά προβλήματα, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό την ύπαρξη λίμνης στα όρια τους, ανέφερε ο δήμαρχος Δωρίδος.
Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ιδρύματα σε προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης πολιτών και φορέων για την ποιότητα και τη χρήση των υδάτινων πόρων και την Πράσινη Ανάπτυξη, ενημερώνεται για την εφαρμογή καλών πρακτικών, αλλά και για τις κακές πρακτικές, για λάθη του παρελθόντος που πρέπει να αποφεύγονται.
«Συνεργαζόμαστε, συζητάμε με άλλους δήμους, περιοχές εντός και εκτός Ελλάδας, στην Ευρώπη και την Ασία και προσπαθούμε να πάρουμε τεχνογνωσία, να ενημερωθούμε για το νομικό πλαίσιο τι εφαρμόζουν αλλού και πώς το εφαρμόζουν καλύτερα, να πάρουμε τα δεδομένα που έχουμε ν΄ανταλλάξουμε και να αναπτύξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δικές μας περιοχές, τις δικές μας λίμνες. Θέλουμε ο κάθε δήμος μέσα στο Δίκτυο να βλέπει δράσεις και να βλέπει αντικείμενο για τη δική του περιοχή σε έναν κοινό βηματισμό» ανέφερε ο δήμαρχος Δωρίδος.
«Η ορθολογική διαχείριση του νερού ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς οικονομικής, οικολογικής και περιβαλλοντικής. Το νερό είναι σε πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ και σε πρώτη προτεραιότητα επίσης είναι και τα δίκτυα. Οι δήμοι για να μπορέσουν να απορροφήσουν κοινοτικούς πόρους από μόνοι τους είναι δύσκολο, τα χρήματα που λαμβάνονται από το ΕΣΠΑ είναι πάρα πολύ λίγα. Προσπαθούμε ως Δίκτυο να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους, να εξασφαλίσουμε προγράμματα για μέλη του Δικτύου, για δήμους μας απευθείας από την ΕΕ» είπε ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.
Στα άμεσα σχέδια του Δικτύου είναι η δημιουργία χάρτη της Ελλάδας με τις λίμνες της χώρας, ευρωπαϊκού χάρτη λιμνών σε συνεργασία με άλλα δίκτυα που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και η καθιέρωση βραβείου ορθής διαχείρισης των λιμνών.
Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες συμμετέχουν 28 δήμοι της χώρας. Είναι οι: Αγράφων, Αγρινίου, Αιγιαλείας, Ακτίου – Βόνιτσας, Αμυνταίου, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Βέροιας, Βόλβης, Δομοκού, Δωρίδος, Έδεσσας, Ζηρού, Ήλιδας, Θέρμου, Θηβαίων, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνος, Ναυπακτίας, Νικολάου Σκουφά, Ορχομενού, Παρανεστίου, Σερβίων – Βελβεντού, Σοφάδων, Χερσονήσου. Επίσης συμμετέχει ως αρωγός – επίτιμο μέλος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μέλη του Δικτύου είναι επίσης τέσσερις Δήμοι της Κύπρου, Άλασσας, Βορόληνης, Παραλιμνίου και Λάρνακας.