Πώς θα γίνεται η διαδικασία σφράγισης καταστημάτων από την ΕΛ.ΑΣ
Η διαδικασία σφράγισης καταστημάτων από την Ελληνική Αστυνομία, καθορίζεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην κοινή υπουργική απόφαση του δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ αναφέρεται:
Αρθρο 1 Προϋποθέσεις σφράγισης
- Η αστυνομική αρχή του τόπου της έδρας των κέντρων διασκέδασης και των καταστημάτων του άρθρου 1 παρ. 1 του Π.δ. 180/1979 (Α΄ 46), καθώς και των λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά υγειονομικές διατάξεις προσφέρονται οινοπνευματώδη ποτά για άμεση εντός αυτών κατανάλωση, σφραγίζει υποχρεωτικά το κατάστημα για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, κατόπιν απόφασης του Διοικητή αυτής, εφόσον έχουν βεβαιωθεί από αστυνομικούς, εντός έτους από τη βεβαίωση της πρώτης παράβασης, συνολικά τρεις (3) παρα βάσεις των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 2 περίπτωση α΄ του Π.δ. 180/1979, ως ισχύει (παρ. 7Α του αρ. 80 του Ν. 3463/2006, όπως προστέθηκε με το άρθρο 57 του Ν. 4249/2014).
2. Παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από αστυνομικούς και ελήφθησαν υπόψη για την επιβολή των προβλεπόμενων στο άρθρο 2 του Π.δ. 180/1979 κυρώσεων από την αρμόδια για την έκδοση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος αρχή, δεν λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του μέτρου της σφράγισης της προηγούμενης παραγράφου.
3. Για την επιβολή του μέτρου της σφράγισης της παραγράφου 1, οι παραβάσεις που βεβαιώνονται από την αρμόδια αστυνομική αρχή ταυτόχρονα και στο πλαίσιο του ιδίου ελέγχου, λογίζονται ως μία παράβαση.
Άρθρο 2 Υποβολή αντιρρήσεων
1. Στον ιδιοκτήτη ή στο νόμιμο εκπρόσωπο ή σε εργαζόμενο του καταστήματος του προηγούμενου άρθρου, επιδίδεται πρόσκληση, σύμφωνα με το Υπόδειγμα Α΄ του άρθρου 8, αμελλητί μετά τη διαπίστωση ότι εντός έτους έχουν βεβαιωθεί από αστυνομικούς τρεις (3) παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 2 περίπτωση α΄ του Π.δ. 180/1979, προκειμένου να υποβληθούν εγγράφως, εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών, τυχόν αντιρρήσεις, επί των οποίων αποφαίνεται η οικεία αστυνομική αρχή εντός τριών (3) ημερών. Εάν η αστυνομική αρχή δεν αποφανθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας, οι αντιρρήσεις θεωρούνται απορριφθείσες.
2. Εάν το κατάστημα είναι κλειστό ή ο ιδιοκτήτης/ νόμιμος εκπρόσωπος/εργαζόμένος αυτού απουσιάζει, γίνεται σχετική μνεία στο σώμα της πρόσκλησης και θυροκολλείται.
3. Η ως άνω πρόσκληση κοινοποιείται αυθημερόν στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος αρχή.
4. Οι αντιρρήσεις αφορούν στο χρόνο εκτέλεσης του μέτρου της σφράγισης, προκειμένου ιδίως να γίνει δυνατή η απομάκρυνση από το κατάστημα ευπαθών και ευαλλοίωτων προϊόντων ή η τακτοποίηση λοιπών εκκρεμοτήτων. Με την επιφύλαξη του άρθρου 7, αντιρρήσεις σχετικά με τη στοιχειοθέτηση των βεβαιωθεισών παραβάσεων απορρίπτονται ως απαράδεκτες.
Άρθρο 3 Απόφαση – εκτέλεση σφράγισης
1. Μετά την έκδοση απόφασης επί των αντιρρήσεων ή τη σιωπηρή απόρριψη αυτών κατά το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του προηγούμενου άρθρου ή την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των πέντε (5) ημερών της παρ. 1 του προηγούμενου άρθρου, η αρμόδια αστυνομική αρχή εκδίδει αμελλητί απόφαση σφράγισης σύμφωνα με το Υπόδειγμα Β΄ του άρθρου 8 σε τρία (3) αντίτυπα. Από τα αντίτυπα αυτά το ένα επιδίδεται στον ιδιοκτήτη ή στο νόμιμο εκπρόσωπο ή σε εργαζόμενο του καταστήματος, το δεύτερο κοινοποιείται αυθημερόν στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος αρχή και το τρίτο παραμένει στο αρχείο της οικείας αστυνομικής αρχής με αποδεικτικό που συντάσσεται επί του σώματος της απόφασης. Εάν το κατάστημα είναι κλειστό ή ο ιδιοκτήτης/νόμιμος εκπρόσωπος/εργαζόμένος αυτού απουσιάζει, γίνεται σχετική μνεία στο σώμα της απόφασης και θυροκολλείται.
2. Η σφράγιση πραγματοποιείται εντός πέντε (5) ημερών από την επίδοση ή τη θυροκόλληση της απόφασης σφράγισης, εκτός από τις περιπτώσεις που η λειτουργία του καταστήματος έχει διακοπεί για οιονδήποτε πραγματικό ή νομικό λόγο, οπότε και η σφράγιση πραγματοποιείται άμεσα με την επαναλειτουργία του καταστήματος. Σε περίπτωση που η αρμόδια αστυνομική αρχή έχει κρίνει ως βάσιμες τυχόν υποβληθείσες, κατά το προηγούμενο άρθρο, αντιρρήσεις, η σφράγιση δύναται να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, που δεν υπερβαίνει, όμως, τις δεκαπέντε (15) ημέρες από την επίδοση ή θυροκόλληση της απόφασης σφράγισης.
3. Η σφράγιση εκτελείται από αστυνομικό προσωπικό της οικείας αστυνομικής αρχής. Σφράγιση δύναται να πραγματοποιηθεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Η απουσία του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του καταστήματος, κατά την πραγματοποίηση της σφράγισης δεν αναστέλλει τη διαδικασία.
Άρθρο 4 Τρόπος και μέσα σφράγισης
Κατά τη διαδικασία της σφράγισης σφραγίζονται όλες οι είσοδοι του καταστήματος. Ως μέσα για τη διενέργεια της σφράγισης χρησιμοποιούνται ισπανικός κηρός (βουλοκέρι), μεταλλική σφραγίδα της οικείας αστυνομικής αρχής (μολυβδοσφραγίδα) και κορδόνι. Η σφράγιση γίνεται σε εμφανές σημείο της εισόδου του καταστήματος, τοποθετουμένου του ισπανικού κηρού στις δύο άκρες του κορδονιού, με το οποίο σφραγίζεται η είσοδος και τίθεται η μολυβδοσφραγίδα. Σε περίπτωση έλλειψης των ανωτέρω υλικών, η σφράγιση δύναται να διενεργείται και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο και τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να προκύπτει ενδεχόμενη παραβίαση αυτής.
Άρθρο 5 Έκθεση σφράγισης
1. Για τη σφράγιση συντάσσεται έκθεση, σύμφωνα με το Υπόδειγμα Γ’ του άρθρου 8, η οποία, αφού προηγουμένως αναγνωσθεί το περιεχόμενό της, υπογράφεται από το προσωπικό της οικείας αστυνομικής αρχής που την εκτέλεσε και τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο ή εργαζόμενο του καταστήματος ή ελλείψει αυτών από μάρτυρα που προσλαμβάνεται. Αν στο σημείο της σφράγισης δεν βρεθούν οι ανωτέρω ή αν αυτοί αρνηθούν να υπογράψουν την έκθεση σφράγισης, γίνεται ειδική μνεία σ’ αυτήν, χωρίς να κωλύεται η διαδικασία της σφράγισης.
2. Η έκθεση σφράγισης συντάσσεται σε τρία (3) αντίτυπα. Το πρώτο αντίτυπο κοινοποιείται αυθημερόν στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος αρχή, το δεύτερο αντίτυπο επιδίδεται στον ιδιοκτήτη ή στο νόμιμο εκπρόσωπο ή σε εργαζόμενο του καταστήματος και το τρίτο παραμένει στο αρχείο της οικείας αστυνομικής αρχής. Εάν το κατάστημα είναι κλειστό ή οι ανωτέρω απουσιάζουν ή αρνηθούν να παραλάβουν την έκθεση σφράγισης, γίνεται σχετική μνεία στο σώμα αυτής και θυροκολλείται.
Άρθρο 6 Αποσφράγιση
1. Η αποσφράγιση καταστήματος που έχει σφραγιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας πραγματοποιείται από την οικεία αστυνομική αρχή, παρουσία του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπρόσωπου ή εργαζόμενου του καταστήματος ή ελλείψει αυτών, από μάρτυρα που προσλαμβάνεται. Αν στο σημείο της αποσφράγισης δεν βρεθούν οι ανωτέρω ή αν αυτοί αρνηθούν να υπογράψουν την έκθεση αποσφράγισης, γίνεται ειδική μνεία σ’ αυτήν, χωρίς να κωλύεται η περαιτέρω διαδικασία.
2. Η αποσφράγιση πραγματοποιείται μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος επιβολής της σφράγισης ή της αφαίρεσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος από την αρμόδια κατά περίπτωση αρχή, εφόσον το τελευταίο διήρκησε πέραν των 10 ημερών. Σε περίπτωση που η αποσφράγιση απαιτείται να πραγματοποιηθεί πριν από την πάροδο του ως άνω χρονικού διαστήματος (λόγοι έκτακτης ανάγκης, προσωρινή διαταγή / απόφαση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης σφράγισης κ.α.), η αρμόδια αστυνομική αρχή, μετά την εξάλειψη των λόγων που επέβαλλαν την αποσφράγιση, προβαίνει εκ νέου σε σφράγιση του καταστήματος, για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα της σφράγισης ή της αφαίρεσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Προς τούτο, συντάσσει νέα έκθεση σφράγισης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο προηγούμενο άρθρο, χωρίς την έκδοση νέας απόφασης σφράγισης.
3. Για την αποσφράγιση συντάσσεται έκθεση σύμφωνα με το Υπόδειγμα Δ’ του άρθρου 8 σε τρία αντίτυπα, τα οποία επιδίδονται και κοινοποιούνται στα πρόσωπα και τις αρχές της παρ. 2 του άρθρου 5, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της προβλεπόμενης σε αυτήν διαδικασίας.
Άρθρο 7 Απόφαση Ποινικού Δικαστηρίου
1. Σε περίπτωση που πριν από την έκδοση της απόφασης σφράγισης, προσκομίζεται από τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο του καταστήματος απαλλακτικό βούλευμα ή αθωωτική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, που διαπιστώνει την αντικειμενική ανυπαρξία των περιστατικών που αποτέλεσαν την πραγματική βάση βεβαιωθείσας, κατά το άρθρο 1 παράβασης, η συγκεκριμένη βεβαιωθείσα παράβαση δεν λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή του μέτρου της σφράγισης.
2. Εφόσον με τις εναπομείνασες κατά τα ανωτέρω βεβαιωθείσες παραβάσεις δεν συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός παραβάσεων του άρθρου 1, τότε η απόφαση σφράγισης που έχει ήδη εκδοθεί, ανακαλείται, ενώ σε περίπτωση που η απόφαση σφράγισης έχει ήδη εκτελεστεί το κατάστημα αποσφραγίζεται αμέσως. Στην τελευταία αυτή περίπτωση που το κατάστημα αποσφραγίζεται, οι εναπομείνασες παραβάσεις δεν λαμβάνονται υπόψη για μελλοντική επιβολή του μέτρου της σφράγισης.
ΦΕΚ