Sexual Performance Anxiety: Μια γυναίκα εξηγεί πώς γίνεται το σεξ να σου προκαλεί πανικό

zeugari-parea-krevati-1070

«Το κάνω σωστά;», «Ο σύντροφός μου το απολαμβάνει;», «Μήπως φαίνομαι παχιά;» και άλλα, πολλά ερωτήματα που επαναλαμβάνονται συνεχώς στο μυαλό ενός ανθρώπου που το σεξ τον πανικοβάλλει. Sexual performance anxiety.

Το σεξ μπορεί για πολλούς να είναι μια απολαυστική και συναρπαστική διαδικασία, αλλά υπάρχουν και πολλοί που νιώθουν άβολα και αμήχανα όταν βρίσκονται στο κρεβάτι με κάποιον άλλον. Είναι γεμάτοι στρες, έχουν ανασφάλεια για την εικόνα τους, νιώθουν ότι δεν δέχονται και δεν προσφέρουν ερωτική ικανοποίηση. Το σεξ είναι συνώνυμο του πανικού. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, η γυναίκα και ο άνδρας έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση και νιώθουν ότι δεν είναι επαρκείς. Το σεξ δεν προσφέρει καμία ευχαρίστηση, δεν υπάρχει διέγερση, ο οργασμός χάνεται στο δρόμο. Αυτό είναι το sexual performance anxiety. Η αγχώδης διαταραχή στο σεξ.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

1) Φόβος ότι «δεν θα είμαι καλός- η στο κρεβάτι», δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ, δεν θα μπορέσω να ικανοποιήσω σεξουαλικά τον- την σύντροφό μου.

2) «Δεν μου αρέσει το σώμα μου»: Τα άτομα που εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή έχουν πολύ κακή εικόνα για το σώμα τους. Νιώθουν ότι έχουν παραπανίσια κιλά, ψεγάδια.

3) Δυσκολία στη σχέση που εκφράζεται με ένα συνεχές άγχος.

4) Ο άνδρας νιώθει ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει την σύντροφό του λόγω γιατί έχει την πεποίθηση ότι δεν έχει τα κατάλληλα «προσόντα».

5) Η γυναίκα νιώθει ότι δεν μπορέσει να φτάσει σε οργασμό ή να απολαύσει την σεξουαλική εμπειρία.

Πώς αντιμετώπιζεται;

1) Συμβουλές από έναν ειδικό: Ενας ειδικός στην αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων είναι ένα πρόσωπο στο οποίο με ασφάλεια μπορεί να μιλήσει το άτομο που εμφανίζει αυτή τη διαταραχή. Η θεραπεία μας βοηθά να γίνουμε πιο άνετοι με την σεξουαλικότητά μας και να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τα θέματα που προκαλούν την διαταραχή.

2) Επικοινωνία με τον- την σύντροφό μας: Η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στις ανασφάλεια που εμφανίζει το άτομο για την εικόνα του και την απόδοσή του στο σεξ.

3) «Ξεχνιέμαι»: Το άτομο προσπαθεί να αποσπάσει τη σκέψη του. Με μουσική ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο την ώρα που κάνει σεξ. Χαλάρωση και απόλαυση της στιγμής, αυτός είναι ο στόχος.

Η Laura, 25 ετών που αντιμετώπισε την διαταραχή εξηγεί στο glamour.com:

«Ημουν 21 ετών. Είχα μεθύσει και αποφάσισα να κάνω σεξ με κάποιον που δεν γνώριζα. Ξάπλωσα λίγο ταραγμένη για το τι θα συνέβαινε. Είπα όμως «Τουλάχιστον θα το έχω δοκιμάσει».  Μπορεί το σεξ να είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τους περισσότερους, για μένα όμως, ήταν μια διαδικασία που με γέμιζε πανικό. Πίστευα ότι το σεξ είναι για αυτές που έχουν αναλογίες μοντέλων, που έχουν την πείρα μιας πορνοσταρ, δεν ήταν για μένα. Ηξερα ότι κάτι δεν πάει καλά και ένιωθα ενοχές για ό,τι σκεφτόμουν. Σκέφτηκα μήπως ήμουν ασέξουαλ και άρχισα να διαβάσω γι’αυτό μέχρι που είδα τι ήταν το sexual performance anxiety. Εκλαψα με ανακούφιση όταν διάβασα τα συμπτώματα: φόβος ότι δεν ευχαριστείς τον σύντροφό σου κατά τη διάρκεια της πράξης, άγχος που δεν απολαμβάνεις την ερωτική πράξη. Αρχισα να το αντιμετωπίζω μιλώντας με τον σύντροφό μου γι’αυτό, σκεφτόμουν ότι το σεξ θα έπρεπε να είναι μια όμορφη, ευχάριστη διαδικασία και έκανα focus σε αυτή την εικόνα. Μετά από μερικούς μήνες κατάφερα να παλέψω το άγχος μου. Γελούσα, ήμουν χαλαρή, είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πλέον κλείνω ένα χρόνο σχέσης και το σεξ είναι για μένα μια περιπετειώδης διαδικασία».

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *