Reuters: Εαν οι Έλληνες θέλουν λαϊκισμό θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον… ιμιτασιόν
Ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon με σημερινό του άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, στο κούρεμα του χρέους, στον ανασχηματισμό αλλά και στην εκτίμηση ότι εαν οι Έλληνες θέλουν το λαϊκισμό θα ψηφίσουν…ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και επισημαίνει πως «είναι αβέβαιο εάν ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός ανησυχεί ότι θα πρέπει να μπει στον εκλογικό αγώνα, χωρίς να έχει υπό μάλης μια συμφωνία για το χρέος. Και αυτός ίσως είναι ένας ακόμα λόγος, που φλερτάρει με τον λαϊκισμό.
Όμως, αυτός δεν θα είναι ένας δρόμος προς την επιτυχία. Εάν οι Έλληνες θέλουν το λαϊκισμό, θα ψηφίσουν τον γνήσιο εκφραστή του, το ΣΥΡΙΖΑ, και όχι τον… ιμιτασιόν»
‘Οπως τονίζει η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμα ασφαλής, ωστόσο υπάρχουν αποτελέσματα καθώς «η χώρα βγήκε στις αγορές, όπως και οι τράπεζες, ενώ ο τουρισμός οδεύει σε νέο ρεκόρ. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφησαν μεγάλες συμφωνίες με τους Κινέζους. Κάποιος θα πίστευε ότι ο κ. Σαμαράς θα κρατούσε την ομάδα, που τον βοήθησε να φέρει αυτά τα αποτελέσματα.
Κάνει αναφορά στον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος «προσπαθεί να καθησυχάσει τους δανειστές ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της» και τονίζει ότι η παραίτηση Θεοχάρη από τη θέση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων «ανησύχησε τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικοί δεν θα αρχίσουν πάλι να ανακατεύονται στην συγκεκριμένη υπηρεσία, δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα»
Ο αρθρογράφος αναφέρει πως, για το ελληνικό χρέος: «Φαίνεται ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα συμφωνήσουν επισήμως για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, μέχρις ότου ικανοποιηθούν ότι η Αθήνα τηρεί το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάτι που μόλις έθεσε εν αμφιβόλω ο ανασχηματισμός.
Έτσι η επιθεώρηση της προόδου της Ελλάδας από το ΔΝΤ, η οποία αρχίζει το φθινόπωρο, θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι το επόμενο έτος».