Τάφρος 66: Οργή για το χρόνιο οικολογικό έγκλημα σε Πέλλα και Ημαθία

tafros-1-660x330

Το ρεπορτάζ της Greenagenda.gr για την απαράδεκτη, χρονίζουσα κατάσταση στην «Τάφρο 66» και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε Πέλλα και Ημαθία έφερε στη δημοσιότητα για ακόμη μια φορά ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Οι κάτοικοι των χωριών από όπου διέρχεται η Τάφρος 66, κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια, ζουν μια αφόρητη κατάσταση λόγω της έντονης δυσοσμίας, αφού γίνεται αποδέκτης ανεπεξέργαστων αγροτικών και βιομηχανικών λυμάτων, εξαιτίας, κυρίως, των κονσερβοποιείων της περιοχής

Τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν μαζικοί θάνατοι ψαριών, ενώ κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποκλείσει την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών.

tafros66

Οι αντιδράσεις μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ ήταν αναμενόμενες, καθώς κάτοικοι, υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και οι οικολόγοι της Βέροιας, ζητούν να σταματήσει επιτέλους αυτό το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα.

«Σε ό,τι αφορά τη ρύπανση της Τάφρου 66 από τα βιομηχανικά απόβλητα των κονσερβοποιείων η εικόνα είναι απολύτως πλασματική. Εδώ και δυο τρία χρόνια, βρήκαν τη “λύση”. Αφήνουν, δηλαδή, από τους ποταμούς στο νομό Πέλλας μεγάλες ποσότητες καθαρού νερού να εισρεύσει μέσα στην τάφρο 66. Έτσι, τα απόβλητα δεν φαίνονται στο πολύ καθαρό νερό και όποιες μετρήσεις ποιότητας του νερού, είναι αμφίβολες», επισήμανε στη Greenagenda.gr το μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας Νίκος Ασλάνογλου, και σημείωσε ότι: «Δεν πρέπει να μετράμε μόνο το νερό της τάφρου, αλλά και την έξοδο από τον βιολογικό καθαρισμό των εργοστασίων. Για να φανεί επιτέλους ότι δεν αρκεί να έχεις βιολογικό καθαρισμό, αλλά και να τον διατηρείς σε καλή λειτουργία».

Ακόμη, ο κ. Ασλάνογλου υπογράμμισε ότι «θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε που πηγαίνουν τα στερεά υποπροϊόντα των εργοστασίων αυτών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ξαναδούμε εικόνες σαν αυτές στο παρελθόν».

«Παρά τους ελέγχους και την επιβολή των προστίμων δυστυχώς συνεχίζεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος»,  τόνισε από την πλευρά της η Στυλιανή Λαμπάδα, Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Πέλλας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της ότι η αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων για αρκετούς μήνες δεν αποκλείεται να κάνει το επόμενο διάστημα «πιο έντονο το πρόβλημα».

Η κα. Λαμπάδα, αναφερόμενη στην ανεξέλεγκτη απόθεση της λυματολάσπης των εργοστασίων, είπε ότι «θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για λίπασμα στα χωράφια. Αυτό βέβαια απαιτεί την κατάλληλη επεξεργασία, για παράδειγμα μέσω της διαδικασίας κομποστοποίησης».

Τόνισε, ακόμη, ότι κάποια εργοστάσια λόγω υπερφόρτωσης χρειάζονται αναβάθμιση των βιολογικών καθαρισμών, ενώ υπογράμμισε ότι είναι  αναγκαία η καλύτερη οργάνωση στους ελέγχους, οι οποίοι, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να γίνονται τόσο το απόγευμα όσο και το βράδυ.

ripansitafros

Τι απαντά η Ένωση Κονσερβοποιών

Η Greenagaenda.gr απευθύνθηκε στην Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος και ζήτησε από τον πρόεδρό της Κώστα Αποστόλου να σχολιάσει την κατάσταση στην «Τάφρο 66».

«Εμείς ως κλάδος, τα μέλη της ΕΚΕ, έχουμε κάνει όλες τις επενδύσεις και έχουμε υποστεί ελέγχους στους αδειοδοτημένους βιολογικούς καθαρισμούς. Δεν αφήνουμε ανεπεξέργαστα λύματα στην Τάφρο 66. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έχουμε δυσκολίες με τη σταθερή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών λόγω της  διακύμανσης της παραγωγικής διαδικασίας, υπάρχουν ημέρες με χαμηλότερο ρυθμό», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε, παράλληλα, ότι «η βιομηχανία μας είναι ο εύκολος στόχος. Στη λεκάνη της Πέλλας και Ημαθίας καταλήγουν κάθε είδους λύματα». «Τι γίνεται όμως και με τους βιολογικούς των αστικών περιοχών»; διερωτήθηκε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής ενός προγράμματος τακτικής παρακολούθησης και ελέγχου της ομαλής ροής των υδάτων, όλων των λυμάτων σε ετήσια βάση και καθαρισμό της τάφρου. «Ο κλάδος δρα οργανωμένα, έχουμε  προβλήματα αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν ισχυρίζομαι ότι πετυχαίνουμε το τέλειο. Σε ό,τι αφορά τη λυματολάσπη αυτή δεν πετάγεται οπουδήποτε», υποστήριξε καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

greenagrenda

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...