Limit up βλέπουν στα μήλα οι αναλυτές
Πτώση της τάξης του 5,2%, στους 282.000 τόνους, αναμένεται για την ελληνική παραγωγή μήλων τη σεζόν 2017/2018, λόγω των χαλαζοπτώσεων που κατέστρεψαν σημαντικό μέρος της καλλιέργειας στις βόρειες περιοχές της χώρας.
Tην ίδια ώρα, μετά από τρεις σεζόν με υπερπαραγωγή, που οδήγησαν σε υψηλά αποθέματα, και πτώση τιμών, το σκηνικό στην Ευρώπη μοιάζει φέτος να αντιστρέφεται, καθώς η ευρωπαϊκή σοδειά αναμένεται συνολικά μειωμένη στους 9 εκατ. τόνους. Όμως, παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής και το γενικότερο ευνοϊκό διεθνές και ευρωπαϊκό κλίμα ελλείψει προσφοράς, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επωφελούνται στον μέγιστο βαθμό, καθώς παραμένουν κατά μέσο όρο γύρω από τα 50 λεπτά, ανάλογα και με την ποικιλία.
Σημειωτέον ότι πτώση στην παραγωγή, ελέω των άσχημων καιρικών συνθηκών, προβλέπεται και σε άλλες βασικές χώρες-παραγωγούς μήλου, όπως η Ιταλία και η Πολωνία, οι οποίες έχουν χάσει πάνω από το 30% της παραγωγής τους. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μήλου και Αχλαδιού (WAPA), τα αποθέματα μήλου στην Ευρώπη είναι μειωμένα κατά 25%.
Πιο αναλυτικά, για την ποικιλία Golden Delicious τα αποθέματα τον περασμένο Δεκέμβριο έφταναν τους 1.028.000 τόνους, μειωμένα κατά 29% σε σχέση με πέρυσι. Καλή ροή είχαν τα Gala, με σταθερά αποθέματα περίπου στους 400.000 τόνους. Παρόμοια ήταν και η εικόνα για τα Granny Smith. Συνολικά, όμως, το στοκ στα δίχρωμα μήλα κατά μέσο όρο είναι κάτω από 30%. Τα αποθέματα για τα Jonagold είναι μειωμένα κατά 54%, καθώς το Βέλγιο επηρεάστηκε πιο πολύ από παγετό με απώλειες παραγωγής που αγγίζουν το 60%. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει τους επόμενους μήνες σε ιστορικά υψηλές τιμές τα μήλα, σύμφωνα με τον WAPA.
Ευνοημένοι οι Γάλλοι
Μόνο η Γαλλία εμφανίζει σταθερά αποθέματα μήλου, καθώς ήταν η χώρα που επλήγη λιγότερο από τον παγετό. Η μηλοπαραγωγή της Πολωνίας είναι μειωμένη πάνω από 33%, κυρίως ως αποτέλεσμα των εναλλαγών υψηλών θερμοκρασιών και παγετού κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά παραμένει γύρω από τους 1 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (GUS). Στη Γερμανία, τα αποθέματα είναι μειωμένα κατά 43,9%, όταν στην Ιταλία που είναι η 2η μηλοπαραγωγός χώρα στην ΕΕ, η μείωση του στοκ αγγίζει το 32%.
«Αλλιώς τα περιμέναμε»
Για μειωμένη εγχώρια ζήτηση και για μη επαλήθευση των προσδοκιών για υψηλές τιμές παραγωγού κάνει λόγο ο υπεύθυνος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς ΑΕ (ΓΕΟΚ), Δημοσθένης Μωυσίδης. «Περιμέναμε πάρα πολύ υψηλές τιμές φέτος, αλλά υπάρχει μια στασιμότητα. Είναι πιο πάνω από πέρσι, αλλά όχι αυτές που περιμέναμε, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η παραγωγή, ειδικά στην Καστοριά, είναι φέτος μειωμένη κατά 70%. Βέβαια, τα Fuji έφτασαν τα 90 λεπτά και το 1 ευρώ. Τα ιστορικά υψηλά που βλέπουν στο εξωτερικό δεν φαίνεται να φτάνουν στην Ελλάδα ούτε και το Πάσχα, γιατί είναι πολύ μειωμένη η εγχώρια ζήτηση», αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «Την προηγούμενη χρονιά, η μείωση της παραγωγής ήταν 30% και αν το κράτος και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πάρουν κάποια μέτρα, μπορεί του χρόνου να είμαστε κάτω κατά 100%».
Τρέχουσες τιμές μήλων
Ποικιλίες | Ευρώ/κιλό |
Κόκκινα | 0,50 |
Fuji | 0,70 |
Golden Delicious | 0,45 |
Jonagold | 0,50 |
Granny Smith | 0,45 |
Μετράει το ελληνικό προϊόν στη Μέση Ανατολή
Ζωτικής σημασίας είναι για τις εξαγωγές ελληνικών μήλων οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, τη σεζόν 2016/2017 εξήγαγε 89.628 τόνους μήλων και περίπου το 50% από αυτά κατευθύνθηκε στην Αίγυπτο (41.969 τόνους). Άλλες εξίσου σημαντικές αγορές της Μέσης Ανατολής είναι η Ιορδανία (8.773 τόνοι), το Ιράκ (3.099 τόνοι) και η Σαουδική Αραβία (1.863 τόνοι), οι οποίες άνοιξαν την προηγούμενη χρονιά.
Ωστόσο, η Ελλάδα προχωρά και σε εισαγωγές μήλων. Περίπου 16.549 τόνοι, κυρίως από Ιταλία (5.730 τόνοι), Πολωνία (4.161 τόνοι) και Αλβανία (3.548 τόνοι) έφτασαν πέρσι στη χώρα μας.