Formula 1: Όλες οι αλλαγές που θα δούμε

British-GP-Start

Μαζί με τις σημαντικές αλλαγές στους κινητήρες το 2026, τα μονοθέσια της F1 θα αλλάξουν και σχεδιαστικά: μεταξύ άλλων θα μειωθούν σε μέγεθος και θα «επικοινωνούν» μεταξύ τους για λόγους ασφαλείας.

Μαζί με τα παραπάνω, η Επιτροπή F1 της FIA απόφάσισε στην πρόσφατη συνεδρίασή της στο Λονδίνο να τοποθετείται υποχρεωτικά μικροκάμερα στο κράνος κάθε οδηγού από τη νέα σεζόν, αλλά και να αρχίσει σταδιακά ο περιορισμός των διαθέσιμων σετ ελαστικών. Έτσι, πιλοτικά το 2023 σε δύο GP της χρονιάς κάθε οδηγός θα έχει στη διάθεσή του 11 αντί για 13 σετ.

Στην Επιτροπή F1 δικαίωμα ψήφου έχει η FIA, η F1 (Liberty Media) και οι ομάδες. Στην τελευταία συνεδρίαση συζητήθηκε και η πρόταση της F1 για αύξηση των αγώνων Sprint το 2023 σε έξι – από τρεις που είναι φέτος. Παρότι βρέθηκε η χρυσή τομή στην κάλυψη των εξόδων των ομάδων, δεδομένου του ορίου προϋπολογισμού που τους επιβάλλεται κάθε χρόνο, η FIA δεν υπερψήφισε την πρόταση.

Ανεπίσημο σχέδιο για το πιθανό σχεδιασμό ενός μονοθεσίου της Porsche στη F1 το 2026

Η Ομοσπονδία παρέθεσε ως αιτιολογία για την άρνησή της την ανησυχία της για τις πιέσεις τόσο στα Στελέχη της όσο και στους οργανωτές του κάθε GP. Ωστόσο, η -ανεπιβεβαίωτη- φημολογία αναφέρει ότι παρασκηνιακά υφίσταται κάποιο άλλο πρόβλημα στη σχέση του νέου προέδρου της FIA, Mohammed bin Sulayem, με τη Liberty.

Όσο για τις αλλαγές στο σχεδιασμό των μονοθεσίων, αυτές αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση της ικανότητάς τους να ακολουθούν το προπορευόμενο και να έχουν την αεροδυναμική στήριξη για να επιχειρούν προσπεράσεις οι οδηγοί τους. Αυτός ήταν ο βασικός σκοπός των μεγάλων φετινών αλλαγών, οι οποίες θα τελειοποιηθούν περαιτέρω τα προσεχή χρόνια.

Ο τεχνικός διευθυντής μονοθεσίων της FIA Νικόλας Τομπάζης (δεξιά) με τον διευθυντή της F1 Ross Brawn

Έτσι, τα μονοθέσια θα γίνουν μικρότερα σε διαστάσεις και μάζα, ώστε να μειωθεί παράλληλα και η αεροδυναμική τους αντίσταση, και το κατώτατο όριο βάρους τους δεν θα αυξηθεί πάνω από τα 795 κιλά (μαζί με τον οδηγό) που είναι σήμερα.

Παράλληλα, για τη μείωση του κόστους θα αυξηθούν τα κοινά εξαρτήματα όλων των μονοθεσίων, ενώ θα πολλαπλασιαστεί η χρήση βιώσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών για την κατασκευή τους. Για λόγους ασφάλειας θα προστεθεί και ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μονοθεσίων, το οποίο θα μεταδίδει πληροφορίες για επικείμενους κινδύνους.

Πέραν αυτών, τον Ιούνιο πρόκειται να οριστικοποιηθούν οι τελικοί κανονισμοί για τους κινητήρες του 2026 – βάσει των οποίων ο όμιλος Volkswagen θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για την είσοδο στη F1 της Porsche και της Audi, την ίδια χρονιά. Η Επιτροπή F1 συζήτησε και αυτή τη φορά τις τελευταίες διορθωτικές αλλαγές των κανονισμών, βάσει των οποίων οι μονάδες ισχύος του 2026 θα έχουν:

-Υβριδικό σύστημα με τον ίδιο θερμικό κινητήρα V6 Turbo
-Έναν αντί για δύο ηλεκτροκινητήρες, τον MGU-K, αλλά υψηλότερης ισχύος 350 kW
-Απόδοση περίπου 1.000 ίππων χωρίς την αύξηση του ορίου στροφών του V6.
-Ίση ισχύ του V6 με τον ηλεκτροκινητήρα.
-100% βιοκαύσιμα.

Οι νέοι κινητήρες θα διέπονται από προδιαγραφές που θα διατηρούν την ύψιστη τεχνολογία, αλλά διατηρώντας αυστηρό έλεγχο στο κόστος. Όσο για τον όμιλο Volkswagen, αφότου καλύφθηκε το αίτημά του για αφαίρεση του ενός ηλεκτροκινητήρα που θα υφίσταται ως και το 2025, του MGU-K, οι τελικές του αποφάσεις εξαρτώνται από τους όρους που θα επιτρέψουν στους νέους κινητήρες της Porsche και της Audi να είναι ανταγωνιστικοί από την πρώτη στιγμή.

Κάθε απόφαση που λαμβάνει η Επιτροπή F1 πρέπει να λάβει την τελική έγκριση από το ανώτερο όργανο της FIA στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport, που συνεδριάζει σπανιότερα. Ωστόσο, η έγκριση είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μια τυπική διαδικασία.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...