Να γιατί δεν πρέπει να δουλεύουμε πριν τις 10

alarm
Το σώμα και το μυαλό μας δεν συγχρονίζονται με τα ωράρια που επιτάσει η κοινωνία, είτε πρόκειται για τη δουλειά είτε για το σχολείο

Το εργασιακό ωράριο θα έπρεπε να ξεκινάει το νωρίτερο στις 10 π.μ., ώστε να αποφεύγεται το “βασανιστήριο” της έλλειψης ύπνου. Αυτό υποστηρίζουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, με επικεφαλής τον Dr Paul Kelley του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι τονίζουν ότι η πίεση που υφίσταται ο οργανισμός μας όταν τον εξαναγκάζουμε να μπαίνει σε mode εργασίας πριν τις 10 το πρωί, ισοδυναμεί κυριολεκτικά με βανανιστήριο.

Το πιο σύνηθες ωράριο εργασίας, το 9-5, είναι επιβλαβές για τη διάθεση, την ψυχική υγεία αλλά και την επίδοση των εργαζομένων, καθώς πριν την ηλικία των 55 οι κιρκαδικοί ρυθμοί των ενηλίκων δεν είναι συγχρονισμένοι με αυτές τις ώρες και ο Dr Paul Kelley τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη για μια τεράστια κοινωνική αλλαγή,  του να μετακινήσουμε τις ώρες έναρξης της δουλειάς αλλά και του σχολείου μερικές ώρες αργότερα έτσι ώστε να εναρμονίζονται με το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων.

Πειράματα που μελετούν τους κιρκαδικούς ρυθμούς έχουν δείξει ότι ιδανικά το ωράριο για καλύτερη συγκέντρωση και απόδοση θα έπρεπε να ξεκινάει στα δημοτικά περίπου 8.30-9 το πρωί, στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 10 και στα πανεπιστήμια στις 11. Ο Dr Kelley πιστεύει  ότι απλά μεταθέτοντας τις πρωινές ώρες έναρξης λίγο αργότερα θα μπορούσε να αυξήσει τους βαθμούς των μαθητών κατά 10%. Ο ίδιος το είχε εφαρμόσει σε ένα λύκειο όπου δίδασκε παλιότερα και είχε διαπιστώσει ότι όταν άλλαξε την ώρα από 8:30 πμ σε 10:00 πμ το ποσοστό των άριστων μαθητών ανέβηκε 19%.

Αντιστοίχως, εταιρίες που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους τους να ξεκινούν τη δουλειά από πολύ νωρίς τους εξουθενώνουν, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους αλλά και την επίδοσή τους.

“Ζούμε σε μια κοινωνία που στερείται ύπνου.”

Ο Dr Paul Kelley υποστηρίζει ότι ζούμε σε μια κοινωνία που στερείται ύπνου και αυτό είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τις φυσικές και συναισθηματικές λειτουργίες.

“Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το βιολογικό μας ρυθμό. Νομίζουμε ότι προσαρμοζόμαστε αλλά στην πραγματικότητα δε συμβαίνει αυτό.”

Επίσης, υποστηρίζει ότι το τεράστιο αυτό λάθος συμβαίνει και στις φυλακές και στα νοσοκομεία, όπου οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να ξυπνήσουν και να φάνε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την απόδοση, την προσοχή, τη μνήμη, και ενθαρρύνει τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Οδηγεί επίσης στην εξάντληση, στο άγχος, στη σύγχυση, στο θυμό, στην παχυσαρκία, στην υψηλή πίεση, στο στρες, και σε πολλές άλλες ψυχικές παθήσεις.

“Υπάρχουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου. Με την αλλαγή απλά της ώρας έναρξης των ωραρίων μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής για ολόκληρες γενιές ανθρώπων. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι που θα ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Γη.”

[Πηγή: The Telegraph]

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *