Deutsche Welle: Οι Ελληνες πολιτικοί εξακολουθούν να πετούν στα σύννεφα
Τι λείπει από την Ελλάδα; Κάποιος θα έλεγε χρήματα για να προχωρήσει σε ανάπτυξη και να μειώσει την ανεργία. Για την Deutsche Welle αυτό που έχει σε έλλειψη η χώρα μας είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο για το μέλλον.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τρέχουσα πολιτική ρητορική των ηγετών κολυμπάει σε κρυστάλλινες πισίνες ευσεβών πόθων που όμως βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Ο Σπύρος Μοσκόβου θυμίζει την πρόσφατη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ και να μην μετατρέψει σε δεύτερη Β. Κορέα. Γράφει χαρακτηριστικά: «Αυτή η δήλωση δεν προήλθε από κάποιον Γερμανό, αλλά από τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας σε μια προσπάθειά του να τρομάξει τους ψηφοφόρους σε περίπτωση που κινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ». Η απάντηση του «χαρισματικού, λαϊκιστή» Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι το κόμμα του θα τελειώσει το έγκλημα της λιτότητας που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό.
«Η Ελλάδα βιώνει έναν σύντομο αλλά αιχμηρό εκλογικό κύκλο όπου ο πολιτικός λόγος δείχνει ελάχιστα ταμπού μπρος στη μάχη για την εξουσία. Την ίδια στιγμή το άρθρο του Spiegel περί Grexit πυροδότησε μια έντονη συζήτηση στη Γερμανία και την Ελλάδα. Ωστόσο το θέμα της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τέθηκε πρώτα στην Αθήνα και όχι στο Βερολίνο. Η Αθήνα ήταν εκείνη που έθεσε πρώτη το ερώτημα», αναφέρει το άρθρο.
Τι πιστεύουν οι αντίμαχοι
Επιπλέον σημειώνει πως τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα δοκίμασε μια κυβέρνηση συνεργασίας αποτελούμενη από δύο κόμματα που για χρόνια ήταν εχθροί. Η οικονομία της χώρας έπιασε πάτο αλλά το τελευταίο διάστημα εμφανίζει κάποια σημάδια ανάκαμψης έπειτα από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Τρόικα. Οι κυβερνητικοί πολιτικοί στην Ελλάδα πιστεύουν τώρα πως έχουν υπό έλεγχο την οικονομική κατάσταση, γι’ αυτό και είναι περισσότερο άνετοι όταν ακούν για πιθανότητα Grexit. Οι συντηρητικοί μένουν ήρεμοι γιατί η συζήτηση περί εξόδου τους βοηθάει να αυξάνουν τα σενάρια τρόμου για το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκπαραθύρωση. Η Αριστερά από την μεριά της προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση γύρω από αυτό το ενδεχόμενο.
Η τακτική
Η Deutsche Welle σημειώνει πως τα γκάλοπ στην Ελλάδα εδώ και καιρό έδειχναν πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν ήθελε πρόωρες εκλογές. Παρά τον έντονο σκεπτικισμό του κόσμου, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τα πράγματα σε πρόωρες εκλογές για τακτικιστικούς λόγους. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε πως η δημοτικότητα του ανέβηκε και είδε την εκλογή Προέδρου ως μια ευκαιρία για να ανέλθει στην εξουσία. Αλλά και η κυβερνητική πλευρά είδε τις πρόωρες εκλογές ως μια ευκαιρία να αποφύγει τη συζήτηση με την Τρόικα για το αν έγινε πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που είχαν ζητηθεί να γίνουν. Τη στιγμή μάλιστα που το αποτέλεσμα αυτού του review θα ήταν αρνητικό για την κυβέρνηση. Να γιατί ο Σαμαράς πρότεινε υποψήφιους για την Προεδρία που ήξερε πως δεν θα γίνουν δεκτοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα».
Οι ευσεβείς πόθοι
Για να καταλήξει το άρθρο: «Οι Έλληνες πολιτικοί ξέρουν να κάνουν τακτικούς ελιγμούς με αριστοτεχνικό τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για έλλειψη φαντασίας. Αυτό που τους λείπει είναι μια ρεαλιστική και αξιόπιστη στρατηγική για το μέλλον της χώρας. Τους αρέσει να κολυμπούν σε πεντακάθαρες πισίνες ευσεβών πόθων και να βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τους. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια πραγματική συναίνεση των βασικών κομμάτων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και μιας σαφούς και συγκεκριμένης δέσμευσης στους κανόνες που διέπουν την Ευρωζώνη. Ήτοι: μια ριζική μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας».