1969: Ο άνθρωπος πατά στη σελήνη, η ιστορία της ανθρωπότητας αλλάζει
Με τις εφημερίδες της εποχής να γράφουν στα πρωτοσέλιδα «Ο άνθρωπος κυρίαρχος δυο πλανητών» με τους δημοσιογράφους να γράφουν ενθουσιώδη άρθρα όπως στη Βραδυνή «Σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες ημέρες στην
Ιστορία της Ανθρωπότητας. Άνθρωποι επάτησαν άλλο πλανήτη 400.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Οι ώρες που ζούμε, είναι φανταστικές, ασύλληπτες. Είναι οι ώρες όπου σμίγουν το όνειρο και η πραγματικότης. Οι ώρες που ο κόσμος μας περίμενε από την εποχή των τραγικών διδύμων «Δαίδαλου- Ικαρου» και τον κόσμο να διψά να μάθει λεπτομέρειες όπως «Ο άνθρωπος κυρίαρχος δύο πλανητών»! «Με εκπληκτική ακρίβεια οι πορθητές της Σελήνης εξετέλεσαν τον άθλο Στις 4.59 το πρωί (ώρα Ελλάδος) πάτησαν το πόδι τους στο σεληνιακό έδαφος, έκαμαν περίπατο στη Σελήνη, μάζεψαν χώμα και έστησαν την αμερικάνικη σημαία. Στις 7.09 επανήλθαν στον «Αετό», έτοιμοι να αποσεληνωθούν στις 19.53. «Ο Αετός προσεληνώθη». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που πρόφερε ο άνθρωπος κατά την άφιξή του στη Σελήνη το πρωί στις 4.59», μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας είχε συντελεστεί. Ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη.
Η διαστημική κούρσα που είχε αρχίσει την εποχή του Ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, την Αμερική και τη Ρωσία είχε νικητή. Η αστερόεσσα κυμάτισε στη Σελήνη και η φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου εκατομμύρια φορές στα 47 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. H φωτογραφία που έγραψε μια ακόμα σελίδα στα μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο, έγινε από τις πιο αναγνωρίσιμες της ποπ κουλτούρας του 20ου αιώνα.
Ο κυβερνήτης της διαστημικής πτήσης της αποστολής Apollo 11 Νιλ Αρμστρονγκ πατά στη Σελήνη σε live αναμετάδοση από τις αμερικανικές τηλεοράσεις. Περίπου 700 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο τον άκουσαν να λέει: «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».
Οι τρεις άνθρωποι που προσεληνώθηκαν στις 20 Ιουλίου του 1969 ήταν το πλήρωμα του Απόλλων 11, μέρους του Προγράμματος Απόλλων της NASA, που τελικό του στόχο είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη που αποτελούσε ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο Μπαζ Όλντριν και ο Μάικλ Κόλινς. Μόνο οι δυο πρώτοι πάτησαν στη Σελήνη.
Το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει το 1967, μια παλιά υπόσχεση του Κένεντι να στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 60, έμπαινε στην τελική του φάση. Η αποστολή εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου 1969 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ. 1.000.000 κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την εκτόξευση, ενώ 700.000.000 παρακολουθούσαν την εκτόξευση από τις τηλεοράσεις τους.
Σε τρεις ημέρες μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Άρμστρονγκ και Όλντριν μπήκαν στη σεληνάκατο Eagle και αποχωρίστηκαν από το όχημα διακυβέρνησης Columbia. Η κάθοδος της σεληνακάτου κράτησε 12 λεπτά και τελικά ο Αετός προσεληνώθηκε στη Θάλασσα της Ηρεμίας, στις 20:17 UTC της 20ης Ιουλίου. Τα πρώτα λόγια που μεταδόθηκαν από την επιφάνεια της Σελήνης ήταν: Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed.
Οι προετοιμασίες για να βγουν από το σκάφος κράτησαν 6 ώρες. Στις 2:56 UTC της 21ης Ιουλίου, ο Νηλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια ενός ουράνιου σώματος. Από μια κάμερα που υπήρχε στο εξωτερικό της σεληνακάτου, τον παρακολουθούν περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Οι αστροναύτες έμειναν στην επιφάνεια της Σελήνης περίπου δυόμισι ώρες, στήνοντας ιστό με την αμερικανική σημαία, παίρνοντας περίπου είκοσι κιλά δειγμάτων εδάφους, βράχων και σκόνης και τοποθετώντας εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα. Μετά από λίγες ώρες άφησαν την επιφάνεια της Σελήνης, συναντήθηκαν με το όχημα διακυβέρνησης και ξεκίνησαν το τριήμερο ταξίδι της επιστροφής τους.
Άφησαν τα γήινα ίχνη τους, μια σημαία, και μια αναμνηστική πλάκα που έγραφε: Εδώ Άνθρωποι Από Τον Πλανήτη Γη Πάτησαν Πρώτη Φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 Μ.Χ. Ήρθαμε εν Ειρήνη Για Όλη την Ανθρωπότητα με τις υπογραφές των τριών αστροναυτών και του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.
Οι αστροναύτες του Απόλλων 11 προσθαλασσώθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη νήσο Ουέηκ, στις 24 Ιουλίου 1969. Ο κόσμος τους υποδέχτηκε με τιμές ηρώων.
Λίγο καιρό αργότερα, οι Σοβιετικοί θα εγκατέλειπαν το δικό τους σεληνιακό πρόγραμμα. Οι Αμερικανοί οργάνωσαν άλλες πέντε αποστολές ανθρώπων στην Σελήνη, με τελευταία το Απόλλων 17 που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1972. Συνολικά 12 αστροναύτες περπάτησαν στο Φεγγάρι.
Εν μέσω του πολέμου του Βιετνάμ ο Πρόεδρος Νίξον αποφάσισε οριστικά ότι η διαστημική κούρσα είχε τελειώσει.
Σήμερα, το ενδιαφέρον για τη Σελήνη έχει ατονήσει. Ο Τζορτζ Μπους Τζ. είχε εγκρίνει το πρόγραμμα Constellation με σκοπό την επιστροφή στη Σελήνη το 2020, αλλά οι περικοπές του Ομπάμα το 2011 ουσιαστικά το ακύρωσαν.
Η κάψουλα επιστροφής του Απόλλων 11 εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό μουσείο αεροναυτικής και διαστήματος στην Ουάσιγκτον.
Ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, πέθανε στις 25 Αυγούστου 2012, σε ηλικία 82 ετών. Έζησε μια σεμνή ζωή, στο Ίντιαν Χιλ του Οχάιο. Ένας μικρός κρατήρας κοντά στο σημείο όπου πάτησε στη Σελήνη έχει το όνομά του. Τάφηκε, όπως επιθυμούσε, στη θάλασσα.