Αεροψεκασμοί σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία για τα κουνούπια – Εκτός η Πέλλα
Από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας υπάρχει η σχετική ενημέρωση για ψεκασμούς σ τα φυσικά οικοσυστήματα και από τη Δευτέρα αρχίζουν οι προνυμφοκτονίες και στις περιοχές των ορυζώνων, στη Θεσσαλονίκη, την Πιερία και τις Σέρρες
Για την Πέλλα, και ιδιαίτερα τον δήμο της Πέλλας με τα χωριά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προς το παρόν καμία ανακοίνωση, ούτε από τη δημοτική αρχή. Όπως αναφέρει η Περιφέρεια στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών ξεκίνησαν οι εφαρμογές εναέριας προνυμφοκτονίας στα φυσικά συστήματα της Περιφέρειας (περιοχή Καλοχωρίου, Δέλτα Αξιού, Δέλτα Αλιάκμονα, Κορινός, Επανομή, Αγγελοχώρι) και από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και η πρώτη εφαρμογή στους ορυζώνες.
Οι πρώτοι ψεκασμοί κάλυψαν ήδη μια έκταση 10.000 στρεμμάτων και οι ψεκασμοί στους ορυζώνες θα αρχίσουν τη Δευτέρα στις 5.30′ το πρωί με τη συνολική έκταση αεροψεκασμού να είναι 40.000 – 50.000 στρέμματα και να περιλαμβάνει το αρδευτικό Χαλάστρας και Αγίου Αθανασίου στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, το αρδευτικό Αιγινίου στην Π.Ε. Πιερίας και το αρδευτικό Σερρών στην Π.Ε. Σερρών.
Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, είπε ότι «θα ακολουθηθεί η πρακτική του ολοκληρωτικού – καθολικού αεροψεκασμού των πλακών ανά αρδευτικό δίκτυο με τη χρήση σκευάσματος δραστικής ουσίας diflubenzuron. Η επανάληψη εφαρμογής αεροψεκασμού σε κάθε πλάκα θα πραγματοποιηθεί μετά από περίπου 15 ημέρες και δε θα υπερβαίνει τις τρεις εφαρμογές ανά καλλιεργητική περίοδο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Καμιά Περιφερειακή Ενότητα και καμιά περιοχή δεν υπολείπεται σε δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών. Ως Περιφέρεια έχουμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για όλες τις περιοχές, για όλους τους Δήμους και για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Χαλάστρα, Άγιος Αθανάσιος, Αιγίνιο και Σέρρες είναι οι περιοχές προτεραιότητας, που αντιμετωπίζουν και έντονα προβλήματα με τα κουνούπια στους ορυζώνες».
Κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα παρευρίσκονται στα ελικοδρόμια κατά τη διάρκεια εφοδιασμού των αεροσκαφών, προκειμένου να πιστοποιούν τις δράσεις.
Ταυτόχρονα, τονίζει η Περιφέρεια, συνεχίζεται το από εδάφους έργο καταπολέμησης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (στοχευμένα ξεκίνησε από τον Μάρτιο και γενικευμένα από αρχές Μαΐου) και περιλαμβάνει τόσο το φυσικό όσο και το αστικό σύστημα της Π.Κ.Μ.