Η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη μιλώντας χθες στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη μιλώντας χθες στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την συνεδρίαση αυτής με θέμα «Συζήτηση επί του πορίσματος του εξωτερικού αξιολογητή για τους διοικητικούς διαθεσίμους υπαλλήλους των οκτώ (8) Πανεπιστημίων της χώρας»

ανέφερε επί λέξει ότι «Με βάση το πόρισμα του εξωτερικού αξιολογητή που κατατέθηκε στα μέλη της Επιτροπής τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ακόμη περισσότερο τα Ελληνικά Τ.Ε.Ι. βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την σχέση διοικητικών υπαλλήλων με φοιτητές, αλλά και διοικητικών υπαλλήλων με ακαδημαϊκούς. Αυτό σημαίνει ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι επί της ουσίας υποστελεχωμένα και μάλιστα σε σχέση με ορισμένα πανεπιστήμια της Βόρειας Ευρώπης, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ιδιαιτέρως υποστελεχωμένα.

Η σχέση διοικητικών υπαλλήλων προς φοιτητές είναι 1,32 διοικητικοί/1000 φοιτητές για τα Α.Ε.Ι. και 0,38 διοικητικοί/1000 φοιτητές στα ΤΕΙ, την στιγμή που στο Ελσίνκι είναι 14 διοικητικοί/1000 φοιτητές και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται περίπου 6,20 διοικητικοί/1000 φοιτητές. Επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε καθηγητή αντιστοιχούν 0,87 διοικητικοί υπάλληλοι και στην Ελλάδα για κάθε καθηγητή αντιστοιχούν 0,22 διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την καλή θέση που έχουν στην παγκόσμια κατάταξη το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών, ότι το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας των πανεπιστημίων αυτών, δηλαδή οι καθηγητές, οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, έχουν πάρει σοβαρά το έργο τους.

Δεν θέλω να επισημάνω αναλυτικά και τα υπόλοιπα στοιχεία του πορίσματος που βρίσκονται στην διάθεσή μας, αλλά θα ήθελα να δω να γίνεται προσπάθεια από όλους μας να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατασυκοφάντιση και η επίθεση που έχει ξεκινήσει από κάποιους ενάντια στις δομές του κράτους και στους εργαζόμενους σ’ αυτές. Είναι τελείως διαφορετικό να διορθώνουμε λάθη ή να αναδιαρθρώνουμε τις διοικητικές δομές και τις διοικητικές διαδικασίες. Και τελείως διαφορετικό να απολύουμε, να συκοφαντούμε και να καταστρέφουμε ζωές ανθρώπων στην βάση μιας δήθεν ανανέωσης του κράτους που δεν υφίσταται.

Θα ήθελα μάλιστα να σταματήσει και η λάσπη που δέχτηκαν τα πανεπιστήμια και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα.

Από την συγκριτική μελέτη που παρουσιάζεται και σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού καταδεικνύεται ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη για απολύσεις. Για να μην σας πω ότι οδηγούμαστε στο αντίθετο συμπέρασμα. Προσλήψεις πρέπει να γίνουν κ. Υπουργέ με βάση την μελέτη αυτή. Όχι απολύσεις.

Άρα λοιπόν νομίζω ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε αγαστή συνεργασία με τον Υπουργό των απολύσεων, τον κ. Μητσοτάκη, και βέβαια τα καθ΄έξιν και κατ’ επάγγελμα στην επίθεση στις δημόσιες δομές και στους εργαζόμενους σ’ αυτές μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας μας, έψαχναν, όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ και στην περίπτωση των εκπαιδευτικών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, να κόψουν με τον μπαλτά ένα πόδι, ένα χέρι. Χωρίς να περισσεύει κανένα πόδι και κανένα χέρι. Συνεπώς πιστεύω ότι με την έκθεση αυτή θα αποκατασταθεί η ειρήνη στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Και βέβαια θα ήθελα πάλι να δω τι θα πουν όλοι αυτοί οι τηλεοπτικοί αστέρες και ηγήτορες που λοιδορούσαν τους εργαζόμενους που απεργούσαν, επειδή δεν αποδέχονταν την θλιβερή μοίρα της απόλυσης που τους επιφύλασσε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αρβανιτόπουλος. Θα έπρεπε να ζητήσουν τουλάχιστον ένα συγνώμη».

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *