Στα Πανεπιστήμια και μέσω ΕΠΑΛ

assets_LARGE_t_420_54723199_type13145

Τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν σε κάθε ένα από τα περίπου 400 Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της χώρας, τη νέα σχολική χρονιά, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να κάνουν τις επιλογές τους ως προς τις σπουδές που θα ακολουθήσουν.

Οπως φαίνεται από τη σχετική υπουργική απόφαση, οι τομείς που θα λειτουργήσουν έχουν τεράστια ποικιλία και οι νέοι θα μπορέσουν να εντοπίσουν -ανάμεσα σε 36 ειδικότητες- αυτόν που τους ταιριάζει καλύτερα. Φέτος θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τα παιδιά που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στα ΕΠΑΛ καθώς η επαγγελματική εκπαίδευση έχει μπει σε τροχιά αναβάθμισης, μετά τις πολιτικές εγκατάλειψης και υποβάθμισης που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Βασικότερη αλλαγή ότι πλέον από το νέο σχολικό έτος θα έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής όσον αφορά στην εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, κάτι που δεν είχαν μέχρι τώρα.

Με δεδομένο ότι σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι προτιμούν τις σπουδές στα επαγγελματικά λύκεια, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα κατακτήσουν ευκολότερα μελλοντικά μια θέση στην αγορά εργασίας, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μετατρέψει τα σχολεία αυτά από τους «φτωχούς συγγενείς της εκπαίδευσης» σε σχολεία πρώτης γραμμής, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το νέο πρόγραμμα Το σχολικό έτος 2016-17 η Α΄ και η Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ θα ακολουθήσουν το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ στη Γ΄ τάξη θα συνεχιστεί το ισχύον. Με τις νέες ρυθμίσεις οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να «επιστρέψουν» εάν θέλουν στη Γ΄ τάξη σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα, για απόκτηση και δεύτερης ειδικότητας.

Επίσης στη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ μπορούν να εγγράφονται απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων οι οποίοι μπορούν, αφού παρακολουθήσουν μόνο τα τεχνολογικά μαθήματα να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας και να συμμετάσχουν στις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι βασικότερες αλλαγές που θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά στα ΕΠΑΛ συνοψίζονται στις εξής: • Οσον αφορά την πρόσβαση στα ΑΕΙ, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε όλους τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ να εισάγονται σε σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων, αντίστοιχα των τομέων που σπούδασαν στα ΕΠΑΛ, με τις ίδιες εξετάσεις και για ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον θέσεων.

• Διευρύνεται η δυνατότητα της πρόσβασης στα ΤΕΙ μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων για τους απόφοιτους ΕΠΑΛ, αφού θα διαγωνίζονται για ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων στα ΤΕΙ, ανάλογο του ποσοστού των υποψηφίων που αποφοίτησαν από τα ΕΠΑΛ σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων για τα ΤΕΙ, αποφοίτων ΓΕΛ – ΕΠΑΛ

. • Σχετικά με τη νέα δομή στα ΕΠΑΛ, στην Α’ τάξη οι μαθητές ακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών με μαθήματα γενικής παιδείας, προσανατολισμού και ειδικοτήτων. Θα υπάρχουν 4 διαφορετικοί τρόποι προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους (ΣΕΠ, Τεχνολογία, Τεχνολογικά Μαθήματα επιλογής και Ζώνη Σχολικών Δραστηριοτήτων).

• Στη Β’ τάξη οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν έναν από τους 9 τομείς επαγγελματικών σπουδών όπου θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας (12 ώρες) και τεχνολογικά μαθήματα (23 ώρες, θεωρητικά και εργαστηριακά).

• Τέλος, στη Γ’ τάξη θα επιλέγουν μία από τις 36 ειδικότητες που προσφέρονται στο πλαίσιο του τομέα σπουδών της επιλογής τους και θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας (12 ώρες) και της ειδικότητας που έχουν επιλέξει (23 ώρες, θεωρητικά και εργαστηριακά). Πρακτική με πλήρη εργασιακά δικαιώματα Οπως υπογραμμίζει ο βασικός «εγκέφαλος» των αλλαγών στα ΕΠΑΛ καθηγητής Θ. Κοτσιφάκης, ο οποίος γνωρίζει άριστα τα ζητήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, «με τον νέο θεσμό του προαιρετικού μεταλυκειακού έτους, ο απόφοιτος των ΕΠΑΛ, ενήλικας πλέον, έχει τη δυνατότητα μιας ασφαλούς πρακτικής άσκησης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού, κανονική ασφάλιση και άδειες) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο.

Οι απόφοιτοι αυτού του έτους θα μπορούν μετά από εξετάσεις πιστοποίησης να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5 και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Να σημειώσουμε πως σήμερα, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ιδιαίτερα στις ειδικότητες που η πρακτική άσκηση είναι προαπαιτούμενο για να αποδοθεί η άδεια άσκησης κάποιου επαγγέλματος, ψάχνουν μόνοι τους εργοδότη για να προσφέρουν δωρεάν την εργασία τους προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Αυτό πλέον θα γίνεται οργανωμένα, με την επίβλεψη του σχολείου στους εργασιακούς χώρους όπου θα πραγματοποιείται η μαθητεία και θα ολοκληρώνεται με την επίσημη απόδοση τίτλου».

 

ΠΗΓΗ: Εθνος

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *